Ce se va întâmpla dacă Aleksei Navalinîi va fi condamnat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalinîi. FOTO AFP
Aleksei Navalinîi. FOTO AFP

Procurorii ruşi au cerut vineri în instanţa de judecată o pedeapsă de şase ani plus o amendă de un milion de ruble pentru bloggerul şi liderul protestelor anti-Putin, Aleksei Navalinîi, în dosarul „Kirovlas”. În cadrul ultimei intervenţii în apărarea sa, Navalinîi a declarat că nu se va opri din lupta împotriva actualei „conduceri feudale” îndemnându-i pe proprii susţinători să nu le fie frică.

Verdictul de condamnare prin executare-suspendare va fi anunţat pe 18 iulie. În ambele cazuri, acest verdict nu-i va permite lui Navalinîi să candideze la următoarele alegeri pentru primăria din Moscova, în ciuda faptului că, în prezent, se bucură de o popularitate în rândul opozanţilor regimului Putin.

Bloggerul rus Aleksei Navalnîi a fost propus în luna iunie drept candidat al partidului „Parnas” pentru funcţia de primar al Moscovei. Decizia a fost luată de majoritatea membrilor filialei din capitala Rusiei a acestei formaţiuni politice. Anterior, candidatura lui Navalnîi a fost susţinută şi de Biroul federal al partidului.  Alegerile pentru fotoliul de primar al Moscovei vor avea loc pe 8 septembrie. Bloggerul respinge acuzaţiile şi spune că ar avea menirea să-l  înlăture din viaţa publică şi politică. Pedeapsa de şase ani de închisoare cerută de procurorul Serghei Bogdanov la tribunalul din Kirov îl va ţine pe Navalnîi departe şi de alegerile prezidenţiale din 2018 dacă este condamnat.

Totul ar fi pornit din anul 2009, când Navalinîi era consilier al guvernatorului regiunii Kirov, acesta fiind acuzat că ar fi furat peste 400 000 de dolari de la firma „Kirovlas”. Comitetul de anchetă rus a anunţat recent deschiderea unei noi anchete, pentru escrocherie, împotriva lui Navalnîi. Aceasta este a cincea anchetă împotriva opozantului rus. În acest nou proces, Aleksei şi fratele său, Oleg Navalnîi, oficial de rang înalt în cadrul Poştei ruse, sunt acuzaţi că ar fi înfiinţat o întreprindere care transporta echipamente pentru Poşta rusă, „la preţuri supraevaluate”, pentru grupul comercial MPK.

„Trebuie să-l întrebâm pe Vladimir Vladimirovici Putin care va fi verdictul pentru Navalinîi. Aceasta este singura persoană care se ocupă de caz. Există un pattern prezidenţial pentru luarea deciziilor – ultimul moment. Aşa că este inutil să facem pronosticuri, mai ales că nici Putin nu ştie dacă merită să-l condamne pe Navalinîi sau nu”, consideră publicistul rus Andrei Piontkovskii.

„Cred că Navalinîi va fi condamnat la închisoare cu executare, consideră jurnalistul rus Serghei Parhomenko, poate nu la un termen de şase ani, aşa cum a cerut procurorul, ci la un termen mai mic, oricum scenariul este unul real. Mai ales că aceştia doresc să-l înlăture cât mai curând pe Navalinîi din toate cursele electorale pentru următorii doi ani. Campania lui Navalinîi pentru alegerile de la primăria Moscovei dă startul campaniei electorale a acestuia pentru alegerile din Dumă, astfel încât alegerile din 2013-2014 vor fi comasate într-un singur eveniment politic a cărei tensiune va creşte treptat.

Rusia are şansa să devină patria următorului Mandela – iar numele lui va fi Aleksei Navalinîi.

Sper că acesta nu va fi nevoit să stea în închisosoare atât de mulţi ani ca Mandela, înfruntând aceleaşi condiţii dure. Dar în prezent Rusia este gazda unui lider care înfruntă de unul singur puterea, devenind astfel un simbol al mişcării civice a opoziţiei. Indiferent care vor fi următoarele lui declaraţii sau acţiuni, mulţi oameni vor prelua lupta pentru eliberarea lui Navalinîi”.

Critic al corupţiei, prin anchetele şi dezvăluirile şocante publicate pe internet, Aleksei Navalinîi în vârstă de 36 de ani, s-a impus drept lider informal al mişcării de opoziţie faţă de regimul de la Kremlin. Navalinîi este autorul anticampaniei pe internet „Partidul Rusia Unită – partidul escrocilor şi hoţilor”, având cele mai multe căutări pe Google şi Yandex.

Începând din primăvara acestui an filialele din Rusia ale mai multor organizaţii nonguvernamentale internaţionale, inclusiv unele fundaţii politice germane, au fost ţinta unor anchete şi percheziţii. Vladimir Putin a acuzat în repetate rânduri statele occidentale că se folosesc de ONG-uri pentru a influenţa politica din Rusia. De anul trecut, toate ONG-urile care primesc fonduri din străinătate sunt considerate agenţii străine şi sunt supuse unui control financiar strict. Concomitent, au fost declanşate procese penale împotriva organizatorilor protestelor din 2012. Pentru participarea la „tulburările masive", din timpul unui protest anti-Putin, care au degenerat în confruntări violente cu forţele de ordine, au fost acuzate 25 de persoane. Toate sunt pasibile de pedepse cuprinse între doi şi zece ani de închisoare. Unul dintre liderii opoziţiei, Serghei Udalţov, conducător al Frontului de stânga, este sub arest la domiciliu din februarie, cu interdicţia de a părăsi casa, de a folosi telefonul sau Internetul. El a riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare în cadrul unei anchete care datează din octombrie, după difuzarea unui film la o televiziune pro-Kremlin, înregistrat cu camera ascunsă şi cu o origine neprecizată, în care este acuzat că ar fi pregătit, alături de alţi opozanţi, înlăturarea prin forţă a puterii centrale. El mai este urmărit pentru participarea la „tulburările masive" din 6 mai 2012.

Ţîbrigan Nicolae – absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite