VIDEO Aproximativ 250 de zboruri sunt anulate în Europa din cauza vulcanului islandez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia care gestionează traficul aerian din Europa a anunţat, marţi, că mai bine de 250 de zboruri au fost anulate din cauza norilor de cenuşă vulcanică ce provin de la vulcanul Grimsvötn din Islanda.

UPDATE 16.05 Aeroportul Aberdeen (Regatul Unit) s-a redeschis, dar sunt aşteptate întârzieri mari şi chiar anulări de zboruri.

Vulcanul din Islanda care perturbă traficul aerian aruncă de zeci de ori mai multă cenuşă decât vulcanul care în urmă cu un an a blocat timp de mai multe zile traficul aerian în Europa. Cu toate acestea, particulele de cenuşă de acum sunt mai mari şi mai grele, motiv pentru care se vor aşeza mai repede pe pământ, estimează vulcanologul britanic Dave McGarvie.

UPDATE 15.30  Compania aeriană irlandeză Ryanair a cerut autorităţilor de reglementare din Irlanda şi Marea Britanie să "redeschidă" spaţiului aerian deasupra Scoţiei, întrucât un Boeing al companiei a zburat la o altitudine de 12.500 m într-o regiune afectată de norul de cenuşă şi nu au existat efecte negative asupra motorului sau fuselajului.

Previziunile meteorologice de la Centrul de Consultanţă cu privire la Cenuşa Vulcanică din Londra a avertizat că există riscul ca nori de cenuşă să ajungă în anumite părţi din nordul Europei, în următoarele 48 de ore. Islanda şi Scoţia deja sunt afectate.

image

"Îi rugăm pe pasageri să nu se deplaseze înspre aeroport, dacă au aflat deja că zborurile lor sunt anulate", a declarat un purtător de cuvânt al British Airways.

Secretarul britanic de transport Philip Hammond a spus că "nu se aşteaptă la perturbări în traficul aerian la scara de anul trecut", în parte pentru că nivelul de siguranţă la care poate zbura un avion în astfel de situaţii a fost crescut, de la 200 de micrograme de cenuşă pe metrul cub, aşa cum era anul trecut, la 4.000 de micrograme pe metrul cub.

image

Autoritatea Aviatică Civilă a precizat că, spre deosebire de anul trecut, când erupţia vulcanului Eyjafjallajokull a afectat spaţiul aerian britanic timp de şase zile, acum vor fi anulate doar câteva zboruri.

"Dacă zborul dumneavoastră este anulat sau are întârzieri mai mult de cinci ore, ar trebui să vi se ofere posibilitatea de a alege între o rambursare integrală şi transferul către un zbor alternativ. Cu toate acestea, companiile aeriene nu trebuie să compenseze pasagerii pentru pierderea oricăror elemente adiţionale vacanţelor, cum ar fi cazarea sau închirierile auto", a declarat un oficial citat de The Guardian.

"Norul ar urma să ajungă spre seară în sudul Scandinaviei, în Danemarca şi în unele zone din nordul Germaniei, apoi să se îndrepte spre sud şi să ajungă în Franţa şi Spania, dar este dificil de spus când", a explicat Brian Flynn, şeful de operaţiuni al organizaţiei europene de securitate aeriană.

Harta surprinde evoluţia norului de cenuşă mâine, 25 mai

image

Iată o scurtă prezentare a situaţiei zborurilor afectate de norul de cenuşă din Islanda.

- Mai multe zboruri de pe aeroportul Newcastle (Regatul Unit) spre Paris, Bruxelles, Faro, Amsterdam, Aberdeen şi Malta, au fost anulate.

-
Zborurile din opt aeroporturi din Marea Britanie sunt afectate de norul de cenuşă în intervalul 13.00-19.00: Londonderry, Glasgow, Edinburgh, Prestwick, Newcastle, Carlisle, Durham Tees Valley şi Cumbernauld. Călătorii sunt sfătuiţi ca înainte de călătorie să ceară informaţii în legătură cu zborul lor de la compania aeriană.

- Compania aeriană irlandeză Ryanair a anunţat că a fost înştiinţată de către Autoritatea Aviatică Irlandeză să nu efectueze curse din şi spre Glasgow, Prestwick, Edinburgh şi Aberdeen, până la orele 13.00.

- Compania aeriană olandeză KLM a anulat 16 zboruri spre şi de la Glasgow, Edinburgh, Aberdeen şi Newcastle.

- Aer Lingus, compania aeriană naţională a Irlandei, a anulat 12 zboruri spre şi dinspre Glasgow, Dublin, Aberdeen, Edinburgh, Shannon şi Cork.

- British Midland Airways Limited a anulat 12 zboruri spre şi dinspre Stavanger, Edinburgh şi Aberdeen.

- Compania aeriană britanică Flybea a anulat 11 zboruri spre şi de la Inverness şi Aberdeen.

Pe lângă miile de pasageri blocaţi pe aeroporturile din Scoţia, şi planurile preşedintelui american au fost afectate. Barack Obama şi soţia sa, Michelle, au părăsit Irlanda mai devreme, pentru a evita efectele norului de cenuşă. Cei doi se află acum în Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite