VIDEO BBC: De ce a escaladat tensiunea dintre Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o ostilitate în creştere între Ucraina şi Rusia, privind accesul la Marea Neagră şi la Marea Azov de lângă Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Cel mai recent incident între cele două părţi, în urma căruia trei nave ucrainene au fost capturate de ruşi în strâmtoarea Kerci, a dus la escaladarea conflictului.

Duminică, Rusia a capturat trei vase ucrainene şi 23 de membri ai echipajului, după ce a acuzat Ucraina că a intrat ilegal în apele sale teritoriale. Ucraina a catalogat acţiunea drept un „act de agresiune”.

Ieri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat legea marţială pe o perioadă de 30 de zile, în zece regiuni de la frontieră şi de pe coasta Mării Azov.

Corespondentul BBC pe probleme de diplomaţie, Jonathan Marcus, a explicat cum s-a ajuns la acest  incident „extrem de periculos”.

„Crimeea a fost parte a unei Ucraine independente. Ruşii au luat măsuri militare pentru a o recupera. Au făcut-o parte integrantă a propriei ţări şi dificultatea e că Marea Azov este o zonă de apă care e acum înconjurată, practic, de trei entităţi: Crimeea, de o parte, Rusia de alta şi Ucraina la nord (evident, ucrainenii insistă că Peninsula Crimeea le aparţine) 

Asta înseamnă că ruşii stau de ambele părţi ale intrării în Marea Azov. La începutul anului, ei au deschis un pod modern uimitor, de fapt două poduri alăturate. E parte a unei rivalităţi strategice, cu Ucraina pe de o parte, care spune că vrea să-şi intensifice activitatea Marinei şi a Pazei de Coastă în Marea Azov şi pe de altă parte, ruşii care evident încearcă să contracareze asta. În mod fundamental, fiecare parte dă vina pe cealaltă.”

Marcus a mai spus că opţiunile aplanării conflictului sunt destul de limitate şi eventualele pedepse aplicate Moscovei ar fi inutile.

Potrivit lui Marcus, există trei feluri în care aliaţii Ucrainei ar putea aborda problema:

1. Pot exista apeluri pentru noi sancţiuni economice faţă de Rusia. Dar sunt multe sancţiuni pentru Rusia care deja au fost impuse în urma anexării Crimeei. Au schimbat ele comportamentul Rusiei în vreun fel? Nu.

2. Ar putea exista mai multă susţinere practică din partea NATO pentru Ucraina. Ţările NATO deja antrenează destul de mult armata ucraineană.

3. S-ar putea face apeluri pentru a înarma Ucraina cu armament letal.

Jonathan Marcus subliniază că acest conflict este unul cât se poate de real, ce afectează profund oamenii care trăiesc în zona de luptă.

„Nu este un conflict îngheţat, e un conflict real în care mor oameni. Există repercusiuni serioase pentru civilii care locuiesc în zona de luptă.

Lasă multe întrebări privitoare la viitorul Ucrainei. Sunt sigur că ruşii vor încerca să influenţeze alegerile din Ucraina.

Şi din partea ucraineană vor exista oameni care vor dori ca presiunile să crească şi oameni care vor dori ca lucrurile să se liniştească. Dar vor fi unii care se vor strădui să mărească presiunile pentru a încerca să readucă acest conflict pe primele pagini ale ziarelor, ca să concentreze atenţia internaţională asupra lui.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite