UE bate palma pentru cel mai ambiţios proiect din cercetare şi inovare, „Horizon 2020“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European şi preşedinţia irlandeză a Consiliului UE au stabilit un pachet de legi pentru reglementarea programului de inovare şi cercetare, „Horizon 2020“. Programul vizează perioada 2014-2020 şi acoperă cercetarea în domeniul tehnologic şi informaţional, prin platforma autonomă „Horizon 2020“.

Bugetul propus de Comisie se ridică la valoarea de 80 miliarde de Euro, dar suma finală va depinde de bugetul pe termen lung al UE, care este încă în dezbatere.

„Avem un acord pentru Horizon 2020, un program de talie mondială în domeniul cercetării şi a inovării, care are scopul de a stimula refacerea economică şi crearea de locuri de muncă. Echipa de negociere a Parlamentului s-a asigurat că IMM-urile vor fi incluse complet în procesul de inovare“ a declarat preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie, Amalia Sartori.

Pachetul care a fost agreat astăzi constă în 5 documente legale:

  • Organizarea Horizon 2020, raportor: Teresa Riera Madurell
  • Programul Specific pentru Implementarea Horizon 2020, raportor: Maria Da Graça Carvalho
  • Regulile pentru Participare, raportor: Christian Ehler
  • Institutul European pentru Inovare şi Tehnologie (EIT) , raportor: Philippe Lamberts
  • Agenda pentru Inovare Strategică a EIT, raportor: Marisa Matias

Programul Horizon 2020 va aduce laolaltă toate activităţile UE în domeniul cercetării şi inovării, şi va asigura toată finanţarea, care în acest moment este oferită prin Programul Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică, Programul pentru Competitivitate şi Inovare (CIP) şi Institutul European pentru Inovare şi Tehnologie.

Horizon 2020 este unul dintre paşii importanţi spre o coordonare şi mai strânsă a politicilor UE, care în final, pe termen lung vor duce la unificarea încă sperată a Europei. Domeniul cercetării este un pilon de bază pentru dezvoltarea economică a Uniunii şi solificarea credibilităţii sale pe scena mondială.

Prin ambiţiosul proiect Horizon 2020, Uniunea Europeană îşi propune să transforme Europa într-un jucător de talie mondială în domeniul ştiinţei, să înlăture obstacolele care stau în calea inovării – preţurile mari pentru pantentare, fragmentarea pieţei, probleme birocratice, etc- piedici care împiedică momentan ideile bune să ajungă rapid pe piaţă.

De asemenea, UE vrea să revoluţioneze modul în care sectorul privat şi cel public lucrează împreună, prin parteneriate inovatoare între instituţiile europene şi autorităţile naţionale, regionale, şi afaceri.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite