Tensiuni diplomatice între Ungaria şi SUA, după ce John McCain l-a făcut „dictator neo-fascist“ pe Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce senatorul american John McCain l-a catalogat pe Viktor Orban drept un „dictator neo-fascist“, Ministerul de Externe al Ungariei a decis, miercuri, să îl convoace pe însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, scrie BBC.

Oficialii ungari au respins comentariile făcute de John McCain şi le-au caracterizat ca fiind "total inacceptabile".

Astfel, reprezentantul Statelor Unite în Ungaria, André Goodfriend, a fost nevoit să ofere explicaţii despre comentariul făcut de senatorul american.

Afirmaţiile lui John McCain au avut loc marţi, în cadrul Senatului, înaintea votului privind numirea unui nou ambasador american la Budapesta.

"Nu sunt împotriva numirilor politice. Pot înţelege jocurile, dar în prezent vedem cum o ţară este pe punctul de a-şi ceda suveranitatea pentru un dictator neo-fascist care stă în pat cu Vladimir Putin", a spus marţi, senatorul John McCain.

Relaţiile diplomatice mai tensionate dintre SUA şi Ungaria au apărut în contextul în care actualul guvern de la Budapesta s-a declarat împotriva sancţiunilor Occidentului faţă de Rusia. John McCain nu s-a ferit să afirme că Ungaria se transformă într-o "democraţie neliberală".

Secretarul de stat din Ministerul de Externe al Ungariei a respins declaraţiile senatorului american şi a subliniat că alegătorii ungari au avut la dispoziţie trei scrutine electorale în care şi-au oferit susţinerea faţă de partidul de guvernământ Fidesz, al cărui preşedinte este Viktor Orban.

În luna noiembrie, mii de maghiari au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de proiectul fiscal prin care se dorea impunerea unei taxe pe Internet.

Nu este prima dată când republicanul John McCain face afirmaţii dure la adresa liderului rus. În septembrie, senatorul american spunea despre Vladimir Putin că "promovează corupţia, tirania şi represiunea".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite