Serviciile germane de informaţii, solicitate de Ankara pentru reprimarea susţinătorilor lui Fethullah Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Naţională turcă de Informaţii (MIT) a cerut Serviciului Federal german de Informaţii (BND) ajutorul în capturarea unor susţinători ai mişcării fostului imam Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a urzit tentativa de lovitură de stat de luna trecută din Turcia, relatează „Der Spiegel“.

Potrivit „Der Spiegel“, care citează documente clasificate, MIT a cerut BND să caute 40 de persoane şi să extrădeze alte trei persoane suspectate de legături cu mişcarea Hizmet (Serviciu, în turcă), care administrează o reţea globală de şcoli, organizaţii de caritate şi afaceri sub oblăduirea fostului imam Fethullah Gulen, autoexilat din 1999 în Statele Unite.

Totodată, MIT a mai cerut BND să-i influenţeze pe decidenţii politici şi pe parlamentari să adopte o poziţie mai dură faţă de această mişcare, scrie „Der Spiegel“, potrivit news.ro.

Diplomaţi turci au abordat în acest sens 11 landuri germane, cărora le-au cerut să coopereze, însă toate au respins solicitările ca filialele locale ale BND să monitorizeze mişcarea lui Gulen.

Guvernul turc consideră Hizmet o organizaţie teroristă şi o acuză că s-a extins ca un „cancer“ în stat în ultimele decenii.

În urma puciului eşuat din 15 spre 16 iulie, regimul Erdogan a arestat şi a înlăturat din funcţii mii de oameni din armată, administraţie, universităţi, societatea civilă, presă şi afaceri suspecaţi că au legături cu această mişcare.

Amploarea epurării declanşate de Guvernul turc a provocat în capitalele occidentale îngrijorări faţă de o adevărată vânătoare de vrăjitoare care se extinde dincolo de pucişti, într-o încercare de a strivi întreaga opoziţie din ţară. Însă Turcia a acuzat Europa şi Statele Unite că au o poziţie slabă faţă de mişcarea lui Gulen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite