Secretarul general al NATO susţine că Alianţa va amplasa baze în Europa de Est
0Ca răspuns la agresiunea Rusiei în Europa de Est, Alianţa Nord Atlantică a decis să mobilizeze o serie de capacităţi militare suplimentare, inclusiv baze militare, în Europa de Est, a declarat, marţi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de „The Guardian“.
Rasmussen nu a dezvăluit numele ţărilor care vor găzdui noile baze, dar informatia vine pe fondul cererilor din partea Poloniei şi ţărilor baltice ca NATO să-şi mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde ameninţarea Rusiei a devenit explicită în urma crizei din Ucraina.
Şeful NATO a declarat că aliaţii vor depăşi divergenţele existente în timpul summitului de la Cardiff de săptămâna viitoare şi vor conveni să trimită noi forţe militare la graniţele Rusiei - o mişcare care va declanşa o reacţie puternică din partea Moscovei.
„Vom adopta ceea ce numim un Plan de Acţiune, pentru a fi gata să acţionăm rapid, în acest cu totul nou mediu de securitate din Europa. Vom avea ceea ce deja numim Forţa de Răspuns a NATO, al cărei scop este să fie pregătită pentru a participa rapid la misiuni, dacă este nevoie. Acum intenţia noastră este de a desfăşura ceea ce eu aş numi o forţă de atac perfect pregătită pentru acţiune în orice moment”.
Şeful NATO a adăugat că pentru a putea fi pregătită o astfel de forţă, capabilă de acţiuni rapide, este nevoie de anumite facilităţii şi locaţii în statele gazdă.
Aşa că este vorba, în prima fază, de amplasarea unor echipamente, logistică, să fie pregătite baze militare, infrastructură, sediul central, etc. „Ideea este că veţi observa în viitor o prezenţă mai vizibilă a NATO în est”, a explicat Rasmussen.
Dar problema bazelor permanente ale NATO în Europa de Est este văzută diferit în cadrul alianţei. Francezii, italienii şi spaniolii se opun, în timp ce americanii şi britanicii susţin cererile est-europene. Germanii, spune un oficial NATO, nu vor să provoace Rusia. Solicitările Poloniei şi statelor baltice s-au lovit de un refuz categoric al cancelarului german Angela Merkel. Deşi a subliniat că NATO va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, şefa guvernului de la Berlin a exclus varianta unor baze permanente în Europa de Est sub auspiciile Alianţei Nord-Atlantice.
Este probabil ca summitul de la Cardiff să dea o formulă care va evita termenul ”permanent” pentru noile baze, au declarat surse din cadrul Alianţei. Dar impactul va fi că vor exista baze militare administrate de NATO în ceea ce obişnuia să numim „ Cortina de fier“, a precizat Rasmussen.
”Poate fi o bază de rotaţie, cu o frecvenţă foarte înaltă. Scopul este că orice agresor potenţial ar trebui să ştie că dacă numai se gândeşte să atace un aliat al NATO se va confrunta nu numai cu soldaţii din acea ţară specifică, ci şi cu trupele NATO. Asta este important”, a subliniat oficialul NATO.
România speră, ca la summit-ul NATO ce va avea loc între 4 şi 5 septembrie în Ţara Galilor, să primească un răspuns afirmativ la solicitarea privind o prezenţă NATO permanentă pe teritoriul ţării noastre.