RTL: Contractul dintre Comisia Europeană şi AstraZeneca, necenzurat. UE a scutit în mare măsură compania de răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Oxford - AstraZeneca / FOTO EPA - EFE

UE a scutit în mare măsură Astrazeneca de la răspundere susţin posturile de televiziune germane RTL/ntv care au consultat contractul necenzurat dintre compania farmaceutică AstraZeneca şi Comisia Europeană, semnat la 27 august 2020.

La sfârşitul lunii ianuarie, în urma cererii reînnoite din partea Comisiei Europene, din data de 27 ianuarie 2021, compania farmaceutică AstraZeneca a fost de acord să publice contractul semnat la 27 august 2020, deşi multe bucăţi din document sunt acoperite. 

Posturile de televiziune germane RTL/ntv au intrat în posesia documentului necenzurat şi au constatat că Astrazeneca nu este responsabil de orice dificultăţi legate de administrarea vaccinului. 

astrazeneca

Conform informaţiilor RTL / ntv, contractul scuteşte producătorul de răspunderea pentru „întârzieri în livrarea vaccinului”. O formulare corespunzătoare poate fi găsită în Clauza 15.1.e a contractului. Când textul a fost publicat de Comisia UE, acest pasaj a fost înnegrit. 

Acest lucru contrazice impresia pe care atât Guvernul Federal german, cât şi Comisia UE au indus-o publicului că încheierea contractului cu producătorii de vaccinuri a durat mai mult, deoarece producătorii trebuiau mai întâi convinşi să îşi asume răspunderea. Cancelarul Angela Merkel a declarat la începutul lunii februarie că negocierile cu producătorii au durat atât de mult „pentru că Executivul european nu a vrut să-şi asume toată răspunderea”, subliniază RTL. 

La sfârşitul lui ianuarie, Comisia saluta angajamentul companiei către o mai mare transparenţă în participarea sa la implementarea Strategiei UE privind vaccinurile. „Transparenţa şi responsabilitatea sunt importante pentru a contribui la consolidarea încrederii cetăţenilor europeni şi pentru a se asigura că aceştia se pot baza pe eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor achiziţionate la nivelul UE.

Comisia speră să poată publica toate contractele în temeiul acordurilor prealabile de achiziţie în viitorul apropiat. Contractul publicat astăzi, 29 ianuarie 2021, conţine părţi redactate referitoare la informaţii confidenţiale, cum ar fi detaliile facturilor. (…)”

„Prin contract, toate statele membre pot achiziţiona 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu o opţiune pentru alte 100 de milioane de doze, care urmează să fie distribuite proporţional cu numărul populaţiei. Contractul permite, de asemenea, statelor membre să-şi doneze dozele de vaccin către ţările cu venituri mici şi medii sau să le redirecţioneze către alte ţări europene”, precizează Comisia Europeană.

Grupul AstraZeneca a anunţat sâmbătă noi reduceri ale livrărilor vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, invocând restricţii la export, relatează AFP.

"AstraZeneca anunţă cu regret o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, în pofida efortului său neobosit de a accelera aprovizionarea", a declarat un purtător de cuvânt.

Confruntat cu dificultăţi de producţie, grupul a decis să apeleze la siturile sale de producţie din afara UE pentru a asigura livrările Celor 27 dar "din nefericire, restricţii ale exporturilor vor reduce livrările în primul trimestru şi cel mai probabil în al doilea", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Grupul are drept obiectiv livrarea a 100 de milioane de doze în prima jumătate a anului, 30 de milioane în primul trimestru şi 70 în al doilea.

Foarte criticată pentru lentoarea livrărilor în Europa şi întârzierile grupului AstraZeneca, Comisia Europeană, care a negociat contractele în numele celor 27 de state membre, mizează pe o intensificare a livrărilor în al doilea trimestru.

Acestea ar putea atinge un ritm mediu de 100 de milioane de doze pe lună din aprilie până în iunie pentru toate vaccinurile, respectiv de 300 de milioane pentru între trimestrul. Comisia Europeană are drept scop vaccinarea a 70% dintre europeni până la sfârşitul verii.

AstraZeneca a anunţat la sfâşitul lui ianuarie că nu va putea livra Celor 27 decât 40 de milioane de doze de vaccin în primul trimestru, din cele 120 de milioane promise iniţial, din cauza dificultăţilor de producţie dintr-o uzină belgiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite