România, locomotivă pentru integrarea Bulgariei în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Delegaţiei UE-România, parlamentarul european Guido Podesta, a declarat la Bucureşti că, de această dată, România va trage după ea Bulgaria pentru atingerea obiectivelor de

Preşedintele Delegaţiei UE-România, parlamentarul european Guido Podesta, a declarat la Bucureşti că, de această dată, România va trage după ea Bulgaria pentru atingerea obiectivelor de integrare europeană. România a făcut progrese în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, în timp ce partenerul de integrare a stagnat procesul reformelor, ba, mai mult, unii experţi susţin că a înregistrat regrese la capitolele luptă anticorupţie şi criminalitate organizată."Este ridicol să concurăm unii împotriva altora. Să nu uităm că suntem în aceeaşi barcă şi trebuie să luptăm împreună pentru integrarea în Uniune", a declarat, pentru Adevărul, Lyubomir Kyuchukov, reprezentant al Ministerului bulgar de Externe. "Nu am niciun dubiu că ţara mea se va integra la 1 ianuarie 2007", a reiterat ministrul integrării de la Sofia, Meglena Kuneva. "2007 este ţelul ambelor ţări şi cred că şi România, şi Bulgaria au destulă putere pentru a-l atinge", a adăugat Kuneva amintind un lucru foarte important: decizia de a activa clauza de amânare pentru Sofia necesită unanimitate în Consiliul European. Spre deosebire de ţara vecină, amânarea României poate fi declanşată cu numai o treime din voturi.

Sofia mai are timp 13 zile să prezinte progresele
Pentru România, timpul destinat prezentării progreselor făcute a expirat săptămâna trecută. "Dacă avem ceva de completat, mai avem timp şi săptămâna aceasta", a spus ministrul integrării, Anca Boagiu. În timp ce Bucureştiului i se îngălbenesc steguleţele la capitolele mediu şi justiţie, Sofia este avertizată de comisarul Rehn că trebuie să prezinte până la sfârşitul lunii rezultatele concrete, dacă vrea să adere la UE în 2007. "Există multă preocupare în legătură cu justiţia. Mă refer la sistemul judiciar, unde este necesară mai multă responsabilitate şi independenţă, precum şi la lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, unde avem nevoie de rezultate tangibile, care să demonstreze că nimeni nu este mai presus de lege", a declarat Rehn la Sofia. Deadline-ul pentru prezentarea progreselor este 30 aprilie. În cazul Bulgariei, Comisia Europeană ia deja în considerare activarea clauzei de salvgardare sectoriale pentru domeniul judiciar. Oficialii europeni au recunoscut ineficienţa amânării cu un an al celor două state, pentru că Tratatul negociat cu cele două prevede aderarea cel târziu, dar sigur în 2008. Potrivit experţilor, acest an de aşteptare nu va aduce progrese în cele două ţări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite