Referendum în Scoţia: Ce pierde Marea Britanie în cazul în care Scoţia optează pentru independenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul scoţian Sean Connery,
considerat cel mai bun James Bond din toate timpurile, susţine independenţa ţării
sale natale FOTO AFP
Actorul scoţian Sean Connery, considerat cel mai bun James Bond din toate timpurile, susţine independenţa ţării sale natale FOTO AFP

Scoţienii votează joi dacă se vor separa de Marea Britanie, o decizie care ar aduce Scoţiei independenţa dar care ar însemna în acelaşi timp şi pierderi pentru britanici de la mari actori la mâncare şi peisaje specifice.

1. Scotch. Această băutură provine, prin definiţie, dintr-un singur loc şi anume Scoţia.

2. Sean Connery. Poate cel mai cunoscut actor scoţian de la Hollywood, Sean Connery a afirmat clar că este în favoarea independenţei scoţiene şi susţine „valorile democratice centrale pentru care poporul Scoţiei le păzeşte cel mai bine".

3. Susan Boyle. Cântăreaţa scoţiană care a creat senzaţie la concursul „Britain's Got Talent" consideră că scoţienii „vor putea să îşi păstreze identitatea şi în cadrul Marii Britanii".

4. Castelul din Edinburgh. Britanicii nu vor mai putea introduce Castelul din Edinburgh, o faimoasă atracţie turistică, pe lista cu cele mai impresionante locuri de văzut de pe teritoriul său, dacă Scoţia devine independentă.

5. Haggis. Este un fel de mâncare tradiţional scoţian din stomac umplut cu organe de oaie.

6. Gerard Butler. Un alt actor scoţian faimos, Gerard Butler nu este prea sigur în legătură cu independenţa Scoţiei. „Eram total proindependenţă (...) dar acum sentimentul meu este că ar trebui să ne strângem laolaltă mai degrabă decât să ne separăm", a declarat el în mai.

7. Robert Burns. Scriitor scoţian faimos care a scris poemul „Auld Lang Syne", cântat în lumea întreagă de Anul Nou.

8. Monstrul din Loch Ness. Misterioasa creatură vine din Scoţia şi unele persoane s-au întrebat dacă monstrul şi-a făcut apariţia pentru a-şi exprima opinia cu privire la independenţă. 

Două sondaje făcute publice marţi, cu 48 de ore înaintea desfăşurării referendumului privind independenţa Scoţiei, indică un rezultat favorabil rămânerii teritoriului scoţian în componenţa Marii Britanii.

Un sondaj efectuat de Institutul ICM şi altul de Institutul Opinium indică un avans de patru puncte pentru „Nu“ independenţei Scoţiei. Totuşi, această distanţă este foarte apropiată de marja de eroare.

Potrivit ICM, 45% dintre scoţieni ar opta pentru rămânerea Scoţiei în componenţa Marii Britanii, 41% ar dori independenţa, în timp ce 14% nu s-au pronunţat.

Opinium anunţă că 49% dintre scoţieni ar vota pentru „Nu“ independenţei Scoţiei, 45% s-ar exprima pentru „Da“, în timp ce 6% nu au nicio opinie.

Rezultatele acestor sondaje sunt identice dacă sunt excluse persoanele fără opinie. Astfel, răspunsul „Nu“ independenţei Scoţiei câştigă potrivit ambelor sondaje cu 52%, faţă de 48% pentru „Da“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite