Reacţii internaţionale după declararea unilaterală a independenţei Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană, marile state europene şi Statele Unite s-au declarat împotriva separării Cataloniei de Spania şi au făcut apel la dialog.

Prima reacţie după adoptarea rezoluţiei de independenţă în Parlamentul catalan a venit din partea preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

„Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei“, a scris Donald Tusk pe pagina sa de Facebook, conform news.ro.

Apoi, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a subliniat că instituţia nu are comentarii în privinţa crizei din Spania.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a afirmat în repetare rânduri că problema catalană ţine de Spania.

Departamentul de Stat american a anunţat astăzi că susţine Guvernul spaniol în eforturile sale de a opri independenţa Cataloniei, conform The Associated Press.

„Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite susţin măsurile constituţionale ale Guvernului spaniol menite să menţină Spania puternică şi unită“, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat luna trecută la menţinerea unităţii Spaniei, catalogând drept „stupid“ orice vot pentru secesiune.

Şi Guvernul german a anunţat că nu recunoaşte declaraţia de independenţă a Cataloniei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a precizat într-un comunicat faptul că Berlinul susţine „poziţia clară“ a premierului spaniol Mariano Rajoy pentru apărarea „ordinii constituţionale“ în Spania.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că singurul său interlocutor din Spania este Mariano Rajoy.

„Am spus-o mereu: unicul interlocutor în Spania este Mariano Rajoy“, a dat asigurări Macron, aflat în vizită în Guyana Franceză.

Preşedintele Franţei a insistat că actuala criză din Catalonia „este o afacere internă spaniolă“.

Premierul belgian Charles Michel a chemat la discuţii între Madrid şi Barcelona.

„Criza politică poate fi soluţionată doar pe calea dialogului“, a scris Michel pe pagina sa de Twitter. „Îndemnăm la o soluţionare paşnică, la respect faţă de ordinea naţională şi internaţională“, a adăugat premierul belgian.

Charles Michel guvernează într-o ţară confruntată cu aspiraţiile secesioniste ale populaţiei flamande. 

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie în care proclamă această regiune un „stat independent sub forma unei Republici“. Senatul spaniol a ripostat cu suspendarea autonomiei acestei provincii, în virtutea articolului 155 al Constituţiei Spaniei. Mariano Rajoy a lansat un apel la calm şi a promis că va „restaura legalitatea“ în Catalonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite