EUROBAROMETRU: Problema imigraţiei şi terorismul, preocupările cu cele mai rapide ritmuri de creştere în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomajul reprezintă principala preocupare a cetăţenilor din statele membre UE
Şomajul reprezintă principala preocupare a cetăţenilor din statele membre UE

Problema imigraţiei şi terorismul sunt preocupările cu cele mai rapide ritmuri de creştere în rândurile cetăţenilor din Uniunea Europeană (UE), indică ultimul Eurobarometru comandat de Parlamentul European şi realizat de institutul de sondare a opiniei publice TNS.

Şomajul reprezintă principala preocupare pentru 49% dintre europeni, urmată de problema imigraţiei (47%). De altfel, problema imigraţiei este  preocuparea cu cel mai rapid ritm de creştere în rândurile cetăţenilor din UE, cu 33% faţă de iunie 2013, urmată de terorism, cu 26%.

Potrivit Eurobarometrului, 78% dintre cetăţenii UE consideră că e nevoie de o mai bună distribuţie a solicitanţilor de azil. Ţările cu procentele cele mai mari (peste 90%) în favoarea acestei opinii sunt Germania, Suedia, Malta, Grecia, Olanda şi Belgia, în timp ce în România 59% din persoane sunt de acord. În ţări precum Cehia, Slovacia şi Estonia, ponderea celor care susţin o mai bună distribuţie este sub 50%. Cei 78% dintre cetăţenii care sunt de acord cu o mai bună distribuţie a solicitanţor de azil au fost chestionaţi ulterior în legătură cu metoda concretă de distribuţie, mai exact cu cotele obligatorii decise la nivelul UE. Măsura cotelor obligatorii este susţinută de 75% dintre europenii, respectiv de 44% dintre românii care anterior se pronunţaseră în favoarea unei mai bune distribuţii a solicitanţilor de azil.

Totodată, doi din trei europeni (66%) consideră că deciziile în problema imigraţiei trebuie să fie adoptate la nivel comunitar, mai degrabă decât la nivel naţional. Procentul de 66% reprezintă o medie, existând diferenţe mari de la o ţară la alta. De exemplu, în Cipru, Germania, Spania, Luxemburg sau Olanda, între 79% şi 81% dintre cetăţeni pledează pentru adoptarea deciziilor la nivel comunitar, în timp ce în Estonia, Polonia şi Slovacia, procentul este de 40%. Dintre români, 60% consideră că deciziile în problema imigraţiei trebuie luate mai degrabă la nivelul UE.

În ceea ce priveşte criza economică, 32% dintre europeni cred că aceasta va mai dura mulţi ani, acelaşi procent fiind înregistrat şi în România. Printre cei mai optimişti se numără cetăţenii din Malta, Danemarca şi Irlanda, în timp ce peste 50% din greci şi francezi se declară pesimişti în privinţa sfârşitului crizei economice.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 28.150 de persoane din toate statele membre UE, în perioada 19-29 septembrie 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite