Preşedintele Serbiei s-a întors supărat de la Paris: Aveam un „nod în gât“. Ambasadorul Franţei la Belgrad a prezentat scuze poporului sârb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron primindu-l la Palatul Elysee pe Aleksandar Vucici FOTO EPA
Emmanuel Macron primindu-l la Palatul Elysee pe Aleksandar Vucici FOTO EPA

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici s-a declarat deranjat de felul în care a fost tratat duminică la Paris în comparaţie cu omologul său kosovar Hashim Thaçi, relatează The Huffington Post.

Preşedintele Serbiei s-a întors supărat de la Paris. Conform presei sârbe, Vucici a fost total nemulţumit de distribuirea locurilor în marja ceremoniilor prilejuite de Centenarul Armistiţiului din 1918. În timp ce Hashim Thaçi a stat undeva în spatele preşedintelui francez Emmanuel Macron, cancelarului german Angela Merkel, liderului de la Casa Albă Donald Trump şi şefului statului rus Vladimir Putin, Aleksandr Vucici a fost plasat la altă tribună.

„Vă puteţi imagina cum mă simţeam“, a spus Vucici, explicând, pentru presa sârbă, că avea „un nod în gât“.

„Mă uitam mereu în jos şi la ecran, necrezând ce vedeam în faţa mea şi gândindu-mă totodată la sacrificiul plătit de poporul sârb în Primul Război Mondial“, a continuat el.

Mai mult, la un alt eveniment din marja Centenarului Armistiţiului, numit Forumul Păcii, Hashim Thaçi a stat alături de Vladimir Putin, a cărui ţară nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Hashim Thcaci stand langa Vladimir Putin si Justin Trudeau la Forumul Pacii de la Paris FOTO EPA-EFE

Hashim Thaçi (primul din stânga) stând lângă Vladimir Putin (în centru) şi premierul canadian Justin Trudeau (primul din dreapta) la Forumul Păcii de la Paris FOTO EPA-EFE

Preşedintele kosovar a declarat că a vorbit cu liderul de la Kremlin despre normalizarea relaţiilor dintre Priştina şi Belgrad.

Conform agenţiei de presă Beta, ambasadorul Franţei la Belgradag Frederic Mondolini a prezentat scuze poporului sârb pentru această neînţelegere.

Kosovo şi Serbia cunosc un nou episod de tensiuni.

Duminică, Belgradul a acuzat autorităţile din Kosovo că „sabotează cooperarea regională şi stabilitatea“ prin recenta lor decizie de a taxa importurile din Serbia.

Priştina a aplicat săptămâna trecută taxe vamale de 10% asupra importurilor de bunuri produse în Serbia, protestând astfel faţă de activismul diplomatic desfăşurat de autorităţile sârbe în vederea convingerii cât mai multor ţări de a reveni asupra deciziei lor cu privire la recunoaşterea independenţei Kosovo.

Un alt subiect de discordie între cele două părţi îl reprezintă decizia Kosovo de a se dota cu armată, confirmată vineri de Hashim Thaçi, care, pe lângă Putin, s-a întâlnit şi cu Merkel în Franţa.

Pentru sârbi, această armată este o linie roşie, notează AFP. Apărarea teritoriului kosovar este asigurată în prezent de o forţă internaţională.

Susţinut în principal de Rusia şi China, Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo. Populată în mare parte de albanezi, Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008, la nouă ani de la războiul cu Serbia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite