Presa rusă, despre rezultatele alegerilor din Moldova: „O palmă pentru Europa şi „un posibil război civil“
0Publicaţiile ruse, aproape la unison, scriau, ieri, pe placul Kremlinului, că alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, în urma cărora Partidul Socialiştilor s-a clasat pe primul loc, reprezintă „o palmă pentru Europa“ şi arată că „poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt slabe“. Doar Gazeta.ru nu a urmat linia şi a titrat: „Rusia a pierdut Republica Moldova“.
Jurnaliştii de la publicaţia online independentă scriu că forţele proruse au pierdut la limită alegerile de duminică, iar de vină ar fi disensiunile dintre aceste formaţiuni. Într-un articol intitulat „Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova“, „Nezavissimaia Gazeta scrie că „Partidul Socialiştilor, protejat de Moscova, i-a depăşit pe liberal-democraţii susţinuţi de Berlin“. Săptămânalul rus „Pravda“ afirmă că „rezultatele alegerilor din Republica Moldova reprezintă o palmă pentru Europa“, iar ziarul „Rossiskaia Gazeta“ scrie că „falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc ţara spre un conflict civil“.
Ce coaliţie ar prefera Mosova
Analistul politic Maxim Şalîghin de la „Rossia Segodnia“ crede că în prezent, în Moldova, sunt posibile trei variante de coaliţie parlamentară: „de impas“, „europeană“ şi „largă“. Coaliţia „de impas“ este posibilă dacă în Parlament se vor uni socialiştii şi comuniştii.
„Vor fi în minoritate, dar totuşi vor avea posibilitatea să blocheze multe decizii, care necesită majoritate constituţională. Probabilitatea unei astfel de coaliţii este mică “, scrie Şalîghin.
În opinia lui coaliţia „europeană“ (PLDM, PDM, PL) este „unul dintre cele mai reale scenarii“.
„Însă comportamentul exotic al liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, şi demersurile rusofobe deschise pune din nou Moldova pe calea confruntării deschise cu Rusia Deocamdată, cu rusofobia „binişor“ se descurcă preşedintele Timofti. Doi politicieni cu acelaşi repertoriu va fi prea mult chiar şi pentru Parlamentul Moldovei. De asemenea, liberalii sunt insistenţi în solicitările de a adera la NATO, ceea ce poate irita Moscova“, subliniază analistul.
Coaliţia „europeană“ (PLDM, PDM, PL) este „unul dintre cele mai reale scenarii“ Maxim Şalîghin, analist politic
Subtil, Maxim Şalîghin recomandă coaliţia „largă“, pe care o propăvăduiesc şi alte voci pe la Chişinău, alianţa dintre comunişti, liberal-democraţi şi democraţi (PLDM, PDM , PCRM).
„Este o construcţie politică stabilă, care se vinde bine atât în Europa, cât şi în Rusia. Cu Rusia această coaliţie va purta negocieri politice şi economice, promiţând să menţină statutul extra-bloc (măcar formal) şi să nu acutizeze problema transnistreană (cu atât mai mult cu cât Tiraspolul este dispus să examineze foile de parcurs europene). Pentru că nu i-au ieşit jocurile la urne, Moscova ar fi mai mult decât încântată să mai aibă un aliat în coaliţia guvernamentală de la Chişinău.