Pentru cât timp vor fi afectate ţările europene, inclusiv România, de întârzierea livrării vaccinului de către Pfizer
0Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra în unele ţări din UE în această săptămână, inclusiv România, relatează presa internaţională.
România va primi 50% din dozele planificate pentru săptămâna aceasta, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, pentru Reuters. Livrările vor fi reluate în ritm normal se săptămâna viitoare, iar restanţa de 50% va fi livrată în luna martie, a adăugat el.
Polonia s-a confruntat cu o situaţie similară. A primit luni 176.000 de doze de vaccin, o scădere de aproximativ 50% faţă de cantitatea aşteptată, potrivit autorităţilor.
Şi guvernul Cehiei se pregăteşte pentru cantităţi mai mici de vaccin, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.
„Trebuie să ne aşteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a programărilor pentru vaccinare”, a spus joi ministrul Sănătăţii Jan Blatny. Livrările de vaccin Pfizer au scăzut cu aproximativ 15% în această săptămână şi cu vor scădea cu până la 30% în următoarele două săptămâni.
Pfizer şi partenerul său german BioNTech au refuzat să facă noi declaraţii pe acest subiect. Săptămâna trecută, cele două companii anunţaseră o reducere a livrărilor, în perioada în care îşi întăresc capacitatea de producţie în Europa.
Mai multe ţări s-au declarat nemulţumite de reducerea cantităţii de vaccin livrate. Italia a anunţat chiar că intenţionează să deschidă acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor la livrarea vaccinului.
Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccin Pfizer, suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar cu ambele doze.
Comisia Europeană se aşteaptă ca Pfizer/BioNTech să revină începând de săptămâna viitoare la ritmul de producţie şi distribuţie planificat iniţial pentru vaccinul anti-COVID-19, după ce grupul farmaceutic a diminuat recent numărul de doze livrate statelor din Uniunea Europeană.