Alianţa suveraniştilor. Orbán, Le Pen şi Salvini, printre alţii, se unesc pentru a provoca reformarea UE, un „superstat” ce se opune unor naţiuni libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul partidului Liga Matteo Salvini şi liderul Frontului Naţional Marine Le Pen la o întrunire cu şefii partidelor naţionaliste în 2019 FOTO EPA-EFE
Liderul partidului Liga Matteo Salvini şi liderul Frontului Naţional Marine Le Pen la o întrunire cu şefii partidelor naţionaliste în 2019 FOTO EPA-EFE

16 partide populiste şi de extrema-dreapta din ţări membre ale UE au semnat pe 2 iulie o declaraţie comună prin care cer o reformă profundă a Uniunii Europene, întrucât aceasta, „în loc să protejeze Europa şi moştenirea ei, devine ea însăşi sursă de probleme şi anxietate”, relatează Euractiv.

„Cooperarea naţiunilor europene ar trebui să se bazeze pe tradiţie, respectul pentru cultura şi istoria statelor europene, respectul pentru moştenirea iudeo-creştină a Europei şi valorile comune care unesc naţiunile noastre, şi nu pe distrugerea lor ”, subliniază semnatarii.

Aceştia sunt: Jarosław Kaczyński (PiS, Polonia), Giorgia Meloni (Fraţii Italiei), Santiago Abascal (VOX, Spania), Viktor Orbán (Fidesz, Ungaria), Matteo Salvini (Liga, Italia), Marine le Pen (RN, Franţa), respectiv alte partide de dreapta din Bulgaria (VMRO), Austria (FPÖ), Belgia (Vlaams Belang), Danemarca (Dansk Folkeparti), Estonia (EKRE), Finlanda (Perussuomalaiset), Grecia (Ellinikí Lýsi), Olanda (Ja21), Lituania (Lietuvos lenkų rinkimų akcija) şi România (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat).

Liderii acestor partide de extremă dreapta subliniază faptul că declaraţia vine ca răspuns la iniţierea unei dezbateri cu privire la viitorul Europei, aceştia arătând că „folosirea structurilor politice şi a legii pentru a crea un superstat european şi noi structuri sociale este manifestarea unei inginerii sociale periculoase şi invazive cunoscute din trecut, care ar trebui să provoace rezistenţă legitimă”, scrie Euractiv.

„Hiperactivitatea moralistă pe care am văzut-o în ultimii ani în cadrul instituţiilor UE a avut drept rezultat tendinţa periculoasă de a impune un monopol ideologic”, arată semnatarii declaraţiei.

„Pentru a opri şi inversa această tendinţă, este necesar să se creeze, pe lângă principiul existent al atribuirii, un set de competenţe inviolabile ale statelor membre ale Uniunii Europene şi un mecanism adecvat de protecţie a acestora cu participarea instanţelor constituţionale naţionale sau organismelor echivalente. Toate încercările de a transforma instituţiile europene în organisme care au prioritate faţă de instituţiile constituţionale naţionale creează haos, subminează sensul tratatelor, pun sub semnul întrebării rolul fundamental al constituţiilor statelor membre, astfel încât disputele rezultate cu privire la competenţe sunt, de fapt, soluţionate prin impunerea brutală a voinţei entităţilor mai puternice din punct de vedere politic asupra celor mai slabe ”, se arată în textul comun.

„Acest lucru distruge baza pentru funcţionarea comunităţii europene ca una a naţiunilor libere”, se arată în declaraţie.

Liderul grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European,  Iratxe García Pérez, a atras atenţia asupra faptului că „extrema dreaptă a avut o viziune strâmbă despre patriotism”.

„Exclude pe cei ce nu gândesc ca ei, or asta este o ameninţare clară pentru Europa. Naţionalismul a dus la Al Doilea Război Mondial. Uniunea Europeană nu numai că a adus pacea, dar ne permite să  facem faţă împreună problemelor: planul de redresare ca să depăşim criza, o strategie de vaccinare a tuturor europenilor, a liberei circulaţii, precum şi a avea o voce în lume”, a susţinut ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite