Noul guvern de la Chişinău, la mâna lui Voronin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici
Noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici

Republica Moldova are un nou Guvern, după ce programul şi Cabinetul prezentate, ieri, de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputaţi.

În favoarea Executivului Gaburici au votat deputaţii Partidului Democrat (PDM), condus de Marian Lupu, Partidului Liberal Democrat (PLDM) condus de Vlad Filat şi Partidului Comuniştilor (PCRM) al lui Vladimir Voronin. Fostul premier Iurie Leancă şi Liliana Palihovici de la PLDM nu au votat. Din noul cabinet fac parte 15 miniştri.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat miercuri decretul de numire a Guvernului Gaburici, imediat după ce noul Executiv a primit votul de încredere în Parlament.

Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Chiril Gaburici în faţa preşedintelui Republicii Moldova a avut loc tot miercuri seara, la Palatul Republicii.

 Leancă a declarat că votul reprezintă un pas înapoi în privinţa orientării europene a ţării. 

„Negocierile au fost dificile. Toate cele trei partide poartă vina. Nu cred că PCRM s-a schimbat“. „PCRM se răzbună pe partidele care l-au dat jos de la putere“, a avertizat fostul premier.

Moldova riscă o criză ca fără precedent

Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) trage un semnal de alarmă privind deteriorarea dramatică a economiei Republicii Moldova. Mai mult, experţii Fundaţiei sunt de părere că un guvern minoritar va arunca ţara într-o criză fără precedent.

„ Instalarea unui guvern minoritar (PLDM-PD), cu susţinere condiţionată şi selectivă a PCRM în Parlament, va fi un guvern slab, instabil şi incapabil să producă reforme. Această decizie va pune în pericol stabilitatea economică a statului şi va conduce la declanşarea unei crize economice şi sociale de o amploare fără precedent şi de o intensitate mai mare decât cea din 1998”, susţin experţii FUMN.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare depreciere a monedei locale în Europa faţă de dolar (după grivna ucraineană). „În aceste condiţii, singura oportunitate de a salva Republica Moldova nu poate să vină decât prin creşterea finanţării grupului FMI – Banca Mondială – UE, prin acordarea unui pachet de împrumut de 1-1,5 miliarde USD. Acest împrumut nu va veni fără a avea la Chişinău un guvern stabil, deschis faţă de reformele economice şi cele din justiţie”, se mai precizează în comunicatul emis de Fundaţie.

FUMN subliniază că situaţia a devenit catastrofală în Republica Moldova după ce deficitul comercial în PIB a urcat spre 60% în numai două luni, cursul monedei locale s-a depreciat abrupt faţă de principalele valute, cursurile de la casele de schimb şi bănci au devenit cu câteva procente mai mari, rezerva BNM a scăzut drastic, rata exporturilor către Rusia şi Ucraina s-a micşorat enorm, transferurile moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia la fel s-au diminuat, s-au acumulat unele active toxice de valori uriaşe la BEM.

Scumpiri în lanţ

Salariile şi aşa mizere ale moldovenilor au ajuns mai mult simbolice din cauza deprecierii bruşte a leului moldovenesc, iar scumpirile sunt în  în lanţ. După ce recent s-a scumpit pâinea şi pastele, legumele şi energia electrică, marţi s-au scumpit esenţial carburanţii şi produsele lactate. Salariile şi pensiile au rămas, însă, la acelaşi nivel, iar premierul Chiril Gaburici anticipează tăieri de salarii în perioada care urmează.

Medicamentele s-au scumpit esenţial, iar spitalele au rămas fără medicamente după ce furnizorii care au încheiat contracte cu instituţiile medicale au refuzat să-şi onoreze angajamentele. Din cauza campaniei electorale şi a neînţelegerilor dintre partidele politice, Republica Moldova nu are o lege a bugetului de stat pentru 2015 aprobată.

citeşte şi:

Cine este „Naşul“ Gaburici, premierul desemnat de coaliţia de la Chişinău 

 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite