Merkel le cere răbdare ucrainenilor în conflictul cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, într-un interviu acordat Bloomberg, că ucrainenii şi comunitatea internaţională trebuie să aibă răbdare şi să se pregătească de o confruntare de durată cu Rusia.

Vorbind despre situaţia din Ucraina şefa guvernului de la berlin a spus că „nu a văzut  nici o schimbare în poziţia Rusiei”. Merkel a făcut o comparaţie a situaţiei din Donbas cu situaţia din ţara sa după divizarea acesteia în Germania din Est şi Germania de Vest.

„Eu vin din Germania de Est. Am avut nevoie de 40 de ani ca să ne putem reabilita. Uneori, în istorie, este nevoie să fii pregătit de o confruntare de durată şi să nu întrebi peste câteva luni dacă cerinţele noastre mai au vreun rost”, a subliniat Angela Merkel.

Şi premierului Finlandei, Alexander Stubb este de părere că războiul din Ucraina se va prelungi.

Uniunea Europeană a avertizat, marţi, că acordul de pace semnat de Kiev şi separatiştii din estul Ucrainei nu este aplicat „corespunzător“, luând decizia de a menţine sancţiunile economice împotriva Rusiei, relatează AFP.

"Deşi s-au înregistrat evoluţii încurajatoare în procesul politic şi în implementarea anumitor aspecte ale Memorandumului de la Minsk, trebuie aplicate corespunzător unele puncte esenţiale ale Acordului de pace", anunţă Serviciul european pentru Acţiune Externă (SEAE).

Confruntările armate continuă în unele zone din estul Ucrainei, în principal în apropierea aeroportului din Doneţk, în pofida armistiţiului stabilit în 5 septembrie.

Şi reprezentanţii Alianţei Nord Atlantice au avertizat că sute de soldaţi ruşi se află în continuare pe teritoriul Ucrainei, precizând că, în ultima săptămână, numărul acestora nu s-a redus, în pofida armistiţiului. De această părere este şi premierul Ucrainei,Arseni Iaţeniuk, care a acuzat Rusia că nu respectă acordul de pace convenit la Minsk.

În acest timp, Ucraina şi Rusia au pornit un război al investigaţiilor. Kievul a lansat o anchetă penală împotriva structurilor de forţă ruse, pe care le acuză de susţinerea grupurilor teroriste din estul ţării, iar Moscova a deschis un dosar pentru genocid asupra populaţiei vorbitoare de rusă din Ucraina.

Procuratura generală de la Kiev a declanşat o urmărire penală împotriva Comitetului de Anchetă a Rusiei, o structură ce i se supune direct preşedintelui Vladimir Putin. Kievul acuză instituţia de ingerinţă ilegală în treburile interne ale structurilor de forţă şi ale armatei ucrainene. Potrivit procurorilor, această implicare ar avea drept scop acordarea asistenţei grupurilor teroriste din Doneţk şi Lugansk.

De cealaltă parte, Comitetul de anchetă de la Moscova a lansat o procedură penală pentru acte de genocid împotriva populaţiilor rusofone din estul Ucrainei. Rusia acuză persoane neidentificate din conducerea politică şi militară a Ucrainei şi din formaţiunea Sectorul Dreapta că au dispus exterminarea vorbitorilor de limbă rusă.  

Şeful Serviciului ucrainean de securitate, Valentin Nalivaicenkon, susţine că în apropiere de Doneţk a fost găsit un lagăr de concentrare, unde militarii ruşi ascund locuri de tortură în masă.

„Noi discutăm cu oameni, care nu ştiu, că în apropiere de Doneţk există un lagăr de concentrare, locuri secrete de tortură în masă şi execuţii ale cetăţenilor ucraineni. Astfel de locuri au fost create de către teroriştii ruşi”, a spus Nalivaicenko, citat de lenta-ua.net.

Misiunea OSCE a anunţat că a găsit trei gropi comune pline cu morţi într-o mină. ONU a precizat că va investiga gropile comune din regiunea Doneţk şi va ajuta autorităţile ucrainene la identificarea cadavrelor.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite