Kievul şi Moscova se acuză reciproc de pregătirea unor operaţiuni militare de amploare în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti proruşi trec pe lângă o clădire în flăcări în Donekţ FOTO AP
Separatişti proruşi trec pe lângă o clădire în flăcări în Donekţ FOTO AP

Situaţia din estul Ucrainei s-a deteriorat în ultimele săptămâni, odată cu intensificarea schimburilor de focuri între forţele proguvernamentale şi separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, şi poate escalada, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de pregătirea unor operaţiuni militare de amploare.

În ultimele zile, militarii ucraineni şi separatiştii proruşi din Donbas s-au acuzat reciproc de mai multe ori de exacerbarea tensiunilor şi încălcarea Acordului de pace II de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Potrivit armatei ucrainene, separatiştii proruşi au încălcat de cel puţin 148 de ori în cursul săptămânii trecute acordul de încetare a focului. În schimb, autorităţile „Republicii Populare“ Doneţk i-au acuzat pe militarii ucraineni că au efectuat 50 de tiruri în zonele controlate de separatişti, soldate cu moartea a cinci persoane.

Unsprezece morţi în ultimele două zile

Schimburile de focuri s-au intensificat începând de duminică noaptea în regiunea Doneţk şi s-au extins începând de luni noaptea în regiunea vecină Lugansk.

La Horlivka şi în zona oraşului Doneţk, cinci civili au fost ucişi, iar 15 persoane rănite în urma unor schimburi de focuri în cursul nopţii de duminică spre luni, au anunţat separatiştii proruşi.

Horlivka, un oraş de peste 250.000 de locuitori din estul regiunii Doneţk, este unul dintre cele mai „fierbinţi“ puncte din Donbas. Potrivit administraţiei locale separatiste, 164 de civili au fost ucişi, iar alţi 501 răniţi în urma schimburilor de focuri care au avut loc în oraş în perioada ianuarie-iulie 2015.

De asemenea, focuri intense de artilerie au avut loc luni în zona oraşului Mariupol, în sudul regiunii Doneţk, locuitorii afirmând că acestea sunt cele mai dure lupte din ultimele trei luni. Potrivit Kievului, focurile de artilerie din apropiere de Mariupol s-au soldat cu cinci morţi, dintre care trei civili şi doi militari, şi 14 răniţi, dintre care şase civili şi şapte militari. O femeie rănită în urma schimburilor de focuri de la Sartana, la nord de Mariupol, a murit marţi dimineaţa, relatează Unian.

Soldaţi separatişti trec pe lângă o clădire în flăcări în Doneţk

Separatişti proruşi din Doneţk FOTO AP

Separatiştii proruşi au încălcat de 86 de ori, luni, regimul de încetare a focului, susţine Kievul.

Andrii Lisenko, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat luni că separatiştii au folosit obuze la Sartana.

„Inamicii nu a bombardat poziţii ucrainene, ci un oraş şi civili“, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

„Inamicul a adoptat tactica atacului şi retragerii rapide. Este o provocare pentru forţele noastre“, a adăugat el.

La rândul lor, separatiştii proruşi au acuzat că militarii ucraineni au folosit „arme grele“ la Horlivka.

Noi confruntări au avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi la Doneţk şi în patru puncte din regiunea Lugansk. O persoană a fost rănită în schimburile de focuri care au avut loc în apropiere de oraşul Doneţk, în timp ce mai multe case au fost distruse în regiunea Lugansk.

Frank-Walter Steinmeier: Situaţie „explozivă“

La şase luni după semnarea Acordului de la Minsk, negociat de preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, degradarea situaţiei din estul Ucrainei a stârnit îngrijorări în Occident.

După ce secretarul de Stat american, John Kerry, i-a împărtăşit săptămâna trecută „grava sa preocupare“ omologului său rus Serghei Lavrov, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a apreciat la rândul său, duminică, pentru Bild am Sonttag că situaţia din estul Ucrainei „este explozivă“.

„Situaţia din estul Ucrainei este explozivă. Dacă părţile implicate în conflict nu se întorc la calea reglementării paşnice, riscăm să asistăm la o nouă escaladare a violenţei“, a apreciat şeful diplomaţiei germane.

Ban Ki-moon: Violenţe „inacceptabile“

Uniunea Europeană şi ONU au condamnat de asemenea intensificarea schimburilor de focuri în estul Ucrainei.

„Condamnăm recenta escaladare a confruntărilor“, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Catherine Ray, îndemnând părţile beligerante să respecte „pe deplin regimul de încetare a focului“, intrat în vigoare la 15 februarie.

La rândul său, secretarul general ONU Ban Ki-moon s-a declarat „extrem de îngrijorat de recenta escaladare a violenţelor din estul Ucrainei“, calificându-le drept „inacceptabile“.

Serghei Lavrov acuză Ucraina că pregăteşte o operaţiune militară de amploare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat luni că situaţia din estul Ucrainei este „alarmantă“.

„Situaţia de pe front este alarmantă“, a spus Serghei Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

În opinia sa, autorităţile de la Kiev pregătesc o nouă operaţiune militară de amploare în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk).

„Suntem preocupaţi de evoluţia evenimentelor din ultimele zile, care amintesc de pregătirea unei noi operaţiuni militare“, a subliniat el.

Această idee este împărtăşită şi de către Igor Iaşenko, adjunctul şefului miliţiei populare din regiunea Lugansk. Potrivit lui, Kievul pregăteşte o operaţiune militară de amploare în Donbas care ar putea dura până în luna octombrie a acestui an.

John Kirby: Provocări identice celor din august anul trecut

Însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, Rusia şi separatiştii din Doneţk şi Lugansk sunt pe cale să „provoace confruntări identice celor din august anul trecut“.

„Unităţi combinate de forţe ruse şi separatiste“ operează în regiune, a acuzat luni Kirby.

Ucraina a învinuit de asemenea Rusia. Într-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe a evocat „acţiuni provocatoare“ întreprinse în mod „deliberat“ de către separatişti şi „sprijinite de Federaţia Rusă“. Moscova este invitată să ia „măsuri urgente“ pentru a „pune capăt escaladării“.

Un oficial de rang înalt militar de la Kiev, Boris Kremeneţki, a acuzat, într-un comunicat, că separatiştii proruşi iau la ţintă zone rezidenţiale cu scopul de a „discredita“ armata ucraineană.

Schimburi de replici acide între Vladimir Putin şi Petro Poroşenko

În acest context, preşedintele rus Vladimir Putin a început luni o vizită în peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de Rusia.

Din Crimeea, Vladimir Putin l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko că îşi „umileşte poporul“ numind străini în funcţii-cheie, precum cea de guvernator al regiunii Odesa, atribuită fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.

„Această practică scandaloasă trebuie să înceteze“, a afirmat liderul de la Kremlin.

Potrivit lui, „în pofida dificultăţilor actuale, situaţia din Ucraina se va ameliora“.

Vladimir Putin în vizită în Crimeea FOTO AP

Vladimir Putin, în prim-plan, aflat în vizită în Crimeea FOTO AP

Deloc surprinzător, vizita lui Putin în Crimeea, a treia de la anexarea peninsulei, a înfuriat Kievul, care a trimis o notă de protest diplomaţiei ruse.

Preşedintele prooccidental Petro Poroşenko l-a acuzat pe Vladimir Putin de o povocare calculată şi a calificat vizita sa în fosta peninsulă ucraineană drept o „sfidare“ la adresa „lumii civilizate“.

„Este o sfidare la adresa lumii civilizate şi continuarea unui plan care vizează intensificarea situaţiei cu ajutorul trupelor ruse şi mercenarilor din Donbas“, a comentat Poroşenko pe Facebook.

Kievul se teme de o nouă ofensivă a separatiştilor sprijinită de Rusia

Kievul se teme de o nouă ofensivă de amploare separatistă în contextul apropiereii zilei de 24 august, dată la care Ucraina sărbătoreşte obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică.

La sfârşitul lui august 2014, forţele rebele conduse, potrivit Kievului şi occidentalilor, de trupe regulate ruse au încercuit un contingent de militari ucraineni în apropiere de Ilovaisk, la sud-est de Doneţk. Armata ucraineană susţine că a pierdut 366 de militari în luptele de la Ilovaisk.

Rusia a mobilizat 50.000 de militari la graniţa cu Ucraina, a acuzat marţi Vladislav Selezniov, un reprezentant al Statului Major ucrainean, citat de Unian.

Kievul se teme îndeosebi de o ofensivă a separatiştilor contra Mariupol. Acest oraş industrial de pe malul Mării Azov se află pe ruta strategică ce face legătura între regiunile separatiste din sud-estul Ucrainei şi peninsula Crimeea.

Potrivit ultimului bilanţ întocmit de ONU, 6.832 de persoane au fost ucise, iar alte 17.087 rănite de la declanşarea conflictului din sud-estul Ucrainei, în aprilie 2014, până la 27 iulie.

În plus, peste 2,3 milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor. În total, aproape cinci milioane de persoane sunt afectate de conflictul din Donbas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite