Juncker îi răspunde lui Erdogan. Comisia Europeană a virat încă 47 de milioane Turciei pentru gestionarea fluxului migratoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţie între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (stânga) şi preşedintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker (dreapta) FOTO euractiv.com
Discuţie între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (stânga) şi preşedintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker (dreapta) FOTO euractiv.com

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns joi ameninţărilor cu blocarea acordului privind migranţii făcute în ultimele zile de oficiali de la Ankara, îndemnând Turcia să-şi respecte angajamentele. Pe de altă parte, Comisia Europeană, acuzată că nu a virat banii prevăzuţi în acordul UE-Turcia privind migranţii, a anunţat că a umplut conturile Ankarei cu încă 47 de milioane de euro.

„Aşteptăm ca Turcia să îşi respecte angajamentele. Ameninţările nu sunt cel mai bun instrument diplomatic care poate fi folosit“, a declarat Juncker în cadrul unui briefing de presă în marja summitului G7 din Japonia.

„În ceea ce priveşte Turcia, sunt convins că acest acord îşi va face efectele. De fapt, se întâmplă“, a adăugat el, citat de AFP şi Agerpres.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Uniunea Europeană că Parlamentul de la Ankara va bloca punerea în aplicare a acordului privind gestionarea fluxului migratoriu dacă nu sunt înregistrate progrese în legătură cu eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Afirmaţiile survin pe fondul degradării, în aceste ultime săptămâni, a relaţiilor între Ankara şi Bruxelles în special pe subiectul blocajului privind vizele şi a situaţiei drepturilor omului în Turcia, unde Erdogan încearcă să îşi consolideze puterea.

Dacă nu se va obţine niciun rezultat privind liberalizarea vizelor până la 30 iunie, „nicio decizie, nicio lege în cadrul aplicării acordului de readmisie (a imigranţilor) nu va ieşi din Parlamentul Republicii Turcia“, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă la Summitul Umanitar Mondial de la Istanbul.

Acordul privind liberalizarea regimului de vize de la sfârşitul lunii iunie pentru turcii care vor să călătorească în Spaţiul Schengen se află în centrul acordului mai larg privind imigranţii, care a permis reducerea fluxului trecerilor clandestine spre Europa. Însă o scutire de vize până la data limită pare tot mai improbabilă după ce Erdogan s-a opus unei relaxări a legii antiteroriste din ţara sa, una dintre cele 72 de condiţii impuse de Bruxelles, notează AFP, potrivit Agerpres.

UE a virat 240 de milioane Turciei

Pe de altă parte, comisarul european pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, a anunţat joi că Uniunea Europeană a acordat Turciei încă 47 de milioane de euro în cadrul acordului cu Ankara privind migranţii, astfel că suma totală oferită până în prezent Guvernului turc în baza acestei înţelegeri a ajuns la 240 de milioane de euro, transmite AFP.

„UE îşi respectă angajamentul de aplicare rapidă a acordului UE-Turcia, în folosul refugiaţilor“, a subliniat oficialul comunitar, precizând că aceste fonduri sunt destinate proiectelor educaţionale pentru refugiaţii aflaţi în Turcia şi îmbunătăţirii capacităţii gărzii de coastă turce de a efectua operaţiuni de căutare şi salvare.

Precizările comisarului Hahn survin după ce de la Ankara au venit acuzaţii că UE nu îşi îndeplineşte angajamentul financiar asumat faţă de Turcia. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce a declarat săptămâna trecută că blocul comunitar încă nu a dat Turciei „niciun ban“ din cele 3 miliarde de euro promise pentru refugiaţii sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

UE şi Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE i-a promis în schimb un ajutor financiar iniţial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize şi deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi preluarea direct din Turcia a unui număr de migranţi sirieni echivalent cu cel al migranţilor returnaţi din Grecia către teritoriul turc.

Dar recent s-au înmulţit neînţelegerile şi schimburile de replici între Ankara şi Bruxelles pe tema acestui acord, a cărui aplicare riscă să fie pusă sub semnul întrebării. Înaintea declaraţiilor prin care unii responsabili europeni şi-au exprimat scepticismul faţă de o eventuală aderare a Turciei la UE, chiar şi într-un orizont de timp mai îndepărtat, preşedintele Erdogan a respins categoric modificarea legislaţiei antiteroriste, una dintre condiţiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite