Grexit. Reuniune de urgenţă a Băncii Centrale Europene după eşecul negocierilor dintre Atena şi creditori. Băncile elene ar putea fi închise luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din Grecia a determinat Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) să organizeze o conferinţă telefonică vineri pentru a discuta despre creşterea de urgenţă a lichidităţilor pentru băncile greceşti, informează Reuters. Această conferinţă are loc la o zi după întâlnirea Eurogroup soldată cu un eşec în ajungerea la un acord pentru eliberarea de fonduri pentru Atena.

 Băncile din Grecia ar putea fi închise luni, după ce reprezentanţii eleni nu au reuşit să ajungă la niciun acord cu creditorii internaţionali pentru salvarea ţării de la faliment. Un nou summit de urgenţă dedicat Greciei va avea loc luni, la Bruxelles, cu participarea şefilor de stat şi de guvern din 19 state membre ale Eurogrupului. 

Întrebat la reuniunea Eurogroup dacă băncile greceşti vort fi deschise vineri, un membru al Comitetului executiv al BCE, Benoit Coeure, a declarat: „Mâine, da. Luni, nu ştiu...“, ar fi relatat surse apropiate negocierilor, citate de Reuters.

Consiliul guvernatorilor BCE va organiza o conferinţă specială, vineri - a doua în trei zile - unde ar putea decide ca băncile greceşti care se confruntă cu retrageri masive de lichidităţi să primească de urgenţă mai multe lichidităţi.

Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuţiilor cu creditorii, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse bancare.

Criza din Grecia: Două miliarde de euro, retrase din bănci, în două zile

Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenţii greci începând de luni şi până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populaţiei şi companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile greceşti la finele lunii aprilie.

Înainte de eşecul negocierilor care au avut loc în week-end, retragerile din depozite se ridicau la 200-300 de milioane de euro pe zi.

Un purtător de cuvânt de la Banca centrală a Greciei a refuzat să comenteze aceste cifre, precizând că instituţia va da publicităţii datele pe luna mai în 26 iunie.

Populaţia Greciei a început să-şi scoată, treptat, banii din bănci încă din luna octombrie a anului trecut, însă în ultimele zile retragerile s-au accelerat după ce discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi în privinţa continuării susţinerii financiare a ţării au cunoscut duminică un nou eşec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. Accelerarea retragerilor din ultimele zile a fost provocată şi de speculaţiile privind introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, deşi autorităţile de la Atena au dezminţit un astfel de scenariu.

Criza din Grecia. Următoarele două săptămâni, criciale pentru ţară 

„Următoarele două săptămâni vor fi cruciale pentru ţară şi bănci. Guvernul ar trebui să ajungă la un acord cât mai rapid posibil', a declarat o sursă bancară.

Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro către FMI şi riscă să nu poată onora această scadenţă fără un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme. Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au întâlnit joi la Bruxelles, însă speranţele referitoare la ajungerea la un acord au fost spulberate după ce oficialii greci au anunţat că exclud varianta discutării de noi propuneri la reuniunea Eurogrupului.

grexit. criza din grecia
grexit. criza din grecia

Potrivit datelor Băncii centrale a Greciei, în perioada octombrie 2014 — aprilie 2015, retragerile de depozite din băncile greceşti s-au cifrat la aproximativ 30 de miliarde de euro. Cu toate acestea, Banca centrală a precizat că spre deosebire de situaţia din 2012, în prezent grecii păstrează acasă majoritatea banilor retraşi din bănci în loc să îi trimită peste hotare.

Cele patru mari bănci greceşti — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank — sunt prezente şi pe piaţa din România.

Criza din Grecia. Eşec al Eurogrupului, dar negocierile pot fi reluate în orice moment

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrupului se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimând speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere.

„Nu există niciun acord în cadrul Eurogrup. Există semnale puternice că Grecia este deschisă la negocieri serioase, iar membrii Eurogrup sunt pregătiţi să se reunească în orice moment“, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

„Eu sunt convinsă că un acord între Grecia şi creditori este încă posibil“, a transmis cancelarul german, Angela Merkel, potrivit ziarului italian La Repubblica.

„Îmi menţin convingerea că, dacă există voinţă, este posibil. Dacă liderii Grceiei au voinţă, un acord este posibil, dar Grecia trebuie să aplice reformele structurale promise“, a spus Merkel.

Criza din Grecia. Negocieri „tragice“

Reuniunea, care a durat aproape o oră şi jumătate, a fost calificată ca „tragică“ de către o sursă europeană participantă la discuţii. „Nu a fost nici măcar o cerere pentru prelungirea programului de asistenţă financiară în curs, de care Atena beneficiază din 2012“, a insistat sursa.

Dacă nu erau aşteptate progrese, creditorii Greciei — UE şi FMI — doreau, totuşi, să se facă un pas înainte în negocierile dificile asupra continuării finanţării acestei ţări.

Soarta Greciei depinde de un acord privind economiile bugetare ce trebuie realizate şi reformele necesare pentru a fi implementate.

Atena trebuie să ramburseze peste 1,5 miliarde de euro către FMI la 30 iunie. Or, banii lipsesc, ceea ce face imperativ achitarea celor 7,2 miliarde de euro promise de creditori şi blocate de mai multe luni.

Criza din Grecia. Atena a prezentat noi propuneri creditorilor, dar nu i-a convins

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a prezentat joi seară noi propuneri de reforme omologilor săi din zona euro reuniţi în Luxemburg, afirmă un oficial guvernamental grec. „Domnul Varoufakis a prezentat o nouă serie de propuneri“, a declarat un funcţionar guvernamental grec.

„Propunerile se referă la modalităţi de consolidare bugetară şi la gestionarea pe termen lung a datoriei suverane“, a spus oficialul elen. „Nu există veşti-şoc; continuăm negocierile şi suntem deschişi propunerilor“, a adăugat el.

grexit criza din grecia
grexit criza din grecia

Criza din Grecia. Atena nu va mai fi păsuită cu datoria, avertizează şefa FMI

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite