Grecii apelează la metode disperate pentru a economisi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea bruscă a cheltuielilor la încălzirea locuinţelor a forţat mulţi greci să îşi schimbe obiceiurile, printre care şi modalitatea de a asigura încălzirea casei. Astfel, de la încălzire cu păcură, majoritatea grecilor au trecut la încălzirea cu lemne.

Mult timp şemineele au fost un simbol al clasei de mijloc din Grecia, la fel cum era cea de-a doua maşină sau televizorul cu ecran plat. Astăzi, însă, acestea sunt singurele metode de  apărare a grecilor împotriva frigului.

Vânzătorii ilegali de lemne devasteză pădurile şi aşa distruse în urma incendiilor de vară care se repetă an de an. Poluarea aerului cauzată de fumul lemnelor sufocă marile oraşe ale ţării. De asemenea, nu puteau trece neobservate cazurile tot mai dese de incendii cauzate de neglijenţă.

Trei copii au murit luna trecută în urma unui incendiu care a cuprins casa în care se aflau, într-un sat din nordul ţării, la bunici. Aceştia trecuseră recent de la încălzirea cu centrală termică, la o sobă de lemn pentru a economisi bani.

Oficialii Atenei au avertizat cu privire la riscurile pentru sănătate cauzate de ceaţa deasă, amestecată cu fumul, care acoperă oraşul serile, atunci când şemineele funcţionează la capacitatea lor maximă în case insuficient izolate termic.

Criza economică a schimbat stilul de viaţă

În ultimii trei ani Elada a fost devastată de cea mai gravă criză financiară de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nivelul de trai s-a prăbuşit, pensiile au fost reduse drastic, iar un sfert din forţa de muncă este şomeră, consecinţe ale înţelegerii internaţionale pentru salvarea Greciei de la ruina totală.

Criza încălzirii locuinţelor a fost declanşată de schimbările de impozitare. Guvernul elen a uniformizat anul acesta taxele pentru combustibilulul automobilelor şi cel al păcurii, care costă acum cu 40% mai mult faţă de iarna trecută. Criticii denunţă faptul că această modificare de preţ s-a întors împotriva sectorului de vânzări care a cunoscut o scădere dramatică.

Faptul că preţul combustibilului a crescut foarte mult, în timp ce veniturile sunt în scădere până spre un nivel aproape de nesuportat, creează o mare problemă în Grecia cu încălzirea”, a declarat parlamentarul Thomas Psyrras din partea Stângii Democratice, partid aflat în coaliţia de guvernare.

Rata de folosire a păcurii pentru încălzire a scăzut cu aproximativ 80% în această iarnă, pe când comercianţii de lemne de foc s-au înmulţit simţitor datorită cererii aflate în creştere.

Până acum doar oamenii din clasa de mijloc obişnuiau să cumpere lemn de foc, dar fenomenul este mult mai răspândit astăzi”, a declarat Grigoris Athanassakis, care a vândut lemne pentru încălzirea caselor timp de 15 ani în cartierul Tavros din Atena. 

Mulţi care aveau şeminee cu scop decorativ, acum le folosesc pentru încălzire

Ameninţare pentru sănătatea grecilor

Oficialii au adăugat că fumul provenit de la arderea lemnului reprezintă un important risc pentru sănătatea publică. Centrul de stat pentru Controlul Bolilor şi Prevenire a avertizat că un singur şemineu aprins emite de 30 de ori mai multe particule de praf decât centralele cu păcură folosite pentru a încălzi 25 de apartamente de-odată.

Problema se agravează chiar în momentul în care oamenii folosesc în ardere părţi de mobilier, deoarece acestea conţin lacuri nocive.

Un studiu al Universităţii din oraşul grec Salonic estimează că poluarea aceentuată va duce la o cheltuială suplimentară de 40 de milioane de euro pentru sectorul de  sănătate publică.

Defrişările ilegale iau amploare

Iniţial, criza preţului pentru combustibil a ajutat la îmbunătăţirea calităţii aerului Atenei, deoarece scumpirea a descurajat grecii de la a mai folosi transportul privat. Situaţia a luat altă întorsătură însă iarna aceasta, oamenii grăbindu-se să îşi facă rezerve de lemne de foc.

Ne aşteptăm ca pe măsură ce temperaturile din ianuarie şi februarie vor scădea, folosirea şemineelor se va accentua, iar fenomenul se va amplifica”, a adăugat Evangelos Gerassopoulos, cercetător al Observatorului Naţional din Grecia.

Nevoia mare de lemn a încurajat exploatarea forestieră ilegală să ia noi proporţii. Intervenţiile autorităţilor împotriva furnizorilor de lemn de foc ilicit s-au dublat în 2012 faţă de anul anterior, conform lui Georgios Amorgianniotis, secretarul Ministerului Mediului.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite