Grecia: scandalul privind „lista Lagarde” ia amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal de corupţie în centrul căruia se află o listă ce conţine numele a mii de greci ce au conturi bancare în Elveţia ia din nou amploare. Vineri a ieşit la iveală că rudele ministrului de Finanţe, George Papaconstantinou, se aflau pe această listă, ceea ce ar putea explica dispariţia ulterioară a documentului.

Fostul ministru Papaconstantinou este cel care a primit lista  în 2010 de la Christine Lagarde, la vremea respectivă - fost ministru de Finanţe francez, în prezent - şefa Fondului Monetar Internaţional.

George Papaconstantinou, care a negociat primul ajutor internaţional pentru Grecia a fost destul de nepopular, deoarece în mandatul său a fost luată prima serie de măsuri de austeritate.

„Nu am făcut nicio intervenţie atunci când am cerut detalii de la autorităţile frranceze. Dacă există unele conturi pe acea listă care au legătură cu familia mea lărgită, nu am ştiut de acest lucru până astăzi” a scris Papaconstantinou pe website-ul său.

Dezvăluirile făcute vineri de un oficial anonim au alimentat furia publică faţă de politicieni şi au pus gaz pe foc în povestea listei. Mulţi greci consideră că măsurile de austeritate luate de guverne lovesc disproporţionat populaţia cea mai săracă şi că guvernele nu au luat măsuri suficiente pentru a combate evaziunea fiscală sau corupţia ce afectează elita de afaceri şi politică a ţării.

Ministru dat afară din partid

Dezvăluirea făcută în toamnă, şi anume că guvernul grec primise o listă cu peste 2.000 de nume ale unor milionari ce aveau conturi în bănci elvenţiene, listă care ar fi putut să ducă la descoperirea unor potenţiali evazionişti şi nu urmărise acest fir în condiţiile a doi ani de recesiune şi de măsuri dure de austeritate a creat o controversă ce durează de câteva luni.

Vineri, partidul socialist, Pasok, membru al coaliţiei de guvernare, l-a dat afară din rândurile sale pe fostul ministru Papaconstantinou care nu deţinea şi un loc în parlament. Coaliţia la putere se pregăteşte să deschidă o anchetă parlamentară în chestiunea acestei liste luni, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.  

Lista Lagarde conţine date obţinute de foşti angajaţi ai sucursalei din Geneva a băncii HSBC care au copiat electronic informaţii privind 24.000 de clienţi. Aceste informaţii au ajuns în mâinile autorităţilor franceze, italiene şi spaniole. Toate cele trei ţări au derulat anchete pentru a recupera taxele neachitate.  

La sfârşitul lui 2010, Christine Lagarde, acum şefa FMI, a înmânat un CD ce conţinea informaţii privind lista a peste 2.000 de greci cu conturi în bănci elveţiene, potrivit declaraţiilor unor oficiali greci. Fostul ministru Papaconstantinou a declarat în faţa Parlamentului că a înmânat lista poliţiei fiscale elene şi că aceasta a fost singura măsură pe care a luat-o. Poliţia fiscală a afirmat însă că a primit numai 10 nume.

Papaconstantinou susţine că, în 2011, a transferat lista succesorului său —Evangelos Venizelos, acum şeful Partidului Socialist.

Când s-a aflat de existenţa listei, acum câteva luni, Evanghelos Venizelos a negat iniţial că ar şti ceva de ea. Apoi, în octombrie, a înaintat guvernului un CD cu o listă de conturi. El a declarat că nu a insistat ca poliţia fiscală să facă o anchetă, deoarece avocaţii i-au spus că aceste informaţii nu pot fi folosite întrucât au fost obţinute ilegal de la HSBC.

În octombrie, un jurnalist grec a publicat o versiune a listei cu numele, companiile şi profesiile deţinătorilor de conturi în Elveţia, dar nu şi cu valoarea acestor conturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite