Grecia a ajuns la fundul sacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis speră să ajungă la un acord cu creditorii până la începutul lunii iunie
Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis speră să ajungă la un acord cu creditorii până la începutul lunii iunie

Ministrul de interne al Greciei, Nikos Vousis, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că ţara sa nu va plăti în iunie ratele datorate FMI. Este vorba de 1,6 miliarde de dolari, iar Grecia „nu are aceşti bani” a declarat ministrul într-un interviul televizat.

Datoriile scadente ale Greciei „către FMI în iunie sunt în valoare de 1,6 miliarde de euro, dar aceşti bani nu vor fi plătiţi şi nu există pentru a fi plătiţi“, a declarat ministrul Nikos Voutsis pentru postul de televiziune grec Mega TV. Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efectuată pe 5 iunie.

Dacă nu face aceste plăţi, Grecia riscă să intre în default, ceea ce ar putea antrena ieşirea din zona euro.

Cetăţenii greci speră însă să evite acest scenariu, 71% dintre cei chestionaţi afirmând că vor să păstreze euro, iar 68% apreciind că revenirea la drahmă ar agrava situaţia economică.

Scoasă de pe piaţa obligaţiunilor şi cu programul de salvare blocat, Atena încearcă să găsească soluţii pentru a-şi achita datoriile şi a plăti salariile şi pensiile.

Pe de altă parte, ministrul de finanţe elen Yanis Varoufakis a declarat la BBC că guvernul său a făcut progrese remarcabile în negocierile cu FMI şi alţi creditori internaţionali privind rambursarea datoriei, în scopul de a evita falimentul ţării. Varoufakis a mai declarat că ieşirea Greciei din zona euro ar fi „un dezastru”, care ar marca şi „începutul sfârşitului” pentru moneda unică europeană.

Guvernul Greciei anticipează că va încheia un acord cu creditorii în următoarele 10 zile şi vrea să respecte toate obligaţiile financiare din luna iunie, declara vineri purtătorul de cuvânt Gabriel Sakellaridis, după întâlnirea de la Riga a premierului Alexis Tsipras cu liderii europeni.

Tsipras a discutat joi, până noaptea târziu, cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, în speranţa accelerării unui acord care ar debloca asistenţa financiară pentru statul elen.

Premierul Alexis Tsipras a avertizat sâmbătă că Guvernul său nu va accepta „cerinţele iraţionale“ care presupun încălcarea promisiunilor făcute de Syriza în campania electorală.

Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni de zile cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.

Şi băncile au probleme

Băncile din Grecia s-ar putea confrunta în următoarele luni cu o majorare a valorii creditelor neperformante până la 100 de miliarde de euro, sau 45% din valoarea totală a împrumuturilor acordate, din cauza incertitudinilor privind evoluţia economiei, scrie cotidianul „Kathimerini“.

Grecii susţin stilul dur de negociere al guvernului

Cetăţenii greci susţin stilul dur de negociere al Guvernului de la Atena, dar speră să se ajungă la un acord cu creditorii internaţionali care să permită menţinerea ţării în zona euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică, relatează AFP în pagina electronică.

Sondajul, efectuat în luna mai de Public Issue pentru ziarul proguvernamental Avgi, arată că 54% dintre cetăţeni susţin modul în care Guvernul condus de partidul Syriza negociază cu creditorii internaţionali, în pofida tensiunilor.

În plus, 59% dintre respondenţi consideră că Atena nu trebuie să cedeze la cerinţele creditorilor, 89% fiind împotriva tăierii pensiilor şi 81% împotriva disponibilizărilor masive.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite