Duş rece pentru premierul Viktor Orban în Polonia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban FOTO AFP

După mult comentata vizită a preşedintelui Putin în Ungaria, eveniment pe care Viktor Orban l-a considerat important deoarece „nu se poate imagina o Europă fără Rusia”, premierul ungar a simţit nevoia să se explice în faţa aliaţilor săi apropiaţi, respectiv statele membre ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia) şi a decis să efectueze o vizită fulger în Polonia.

Era nevoie să-şi prezinte poziţia la Varşovia deoarece, spre deosebire de Cehia şi Slovacia, înclinate ca şi Ungaria, către o deschidere spre Est, Polonia are poate cea mai dură poziţie în ceea ce priveşte Rusia, cerând intensificarea sancţiunilor impuse Moscovei.

Primirea lui Orban la Varşovia a fost un adevărat duş rece pentru premierul ungar şi aceasta în condiţiile în care, până la apariţia problemei ucrainene şi izbucnirea conflictului cu Rusia, Polonia, mai ales dreapta poloneză, îl susţinea din toate puterile, îl considera drept exemplu şi de fiecare dată când Fidesz organiza faimoasele „marşuri ale păcii" la Budapesta ca să demonstreze simpatia şi popularitatea premierului, Polonia trimitea participanţi la aceste demonstraţii. 

Dar, firesc, simpatia poloneză a avut nişte limite şi aceste limite au fost Ucraina şi Rusia. Polonezii şi în primul rând premierul Ewa Kopacz au luat în nume de rău ceea ce s-a întâmplat la conferinţa de presă Putin-Orban de la Budapesta, când premierul ungar nu a reacţionat în niciun fel la poziţia lui Putin privind Ucraina, armistiţiul şi încălcarea acestuia pe care preşedintele rus a considerat-o ca ceva „la care puteam să ne aşteptăm”. Nici sublinierea de către Orban a necesităţii de a colabora cu Rusia şi criticile la adresa politicii UE faţă de Moscova, respectiv sancţiunile nu au fost pe placul liderilor polonezi, mai ales că, înainte cu o zi de plecarea la Varşovia, Orban a criticat dur poziţia anti-Rusia a fostului premier polonez Donald Tusk, actualmente preşedintele Consiliului European. Nici politica energetică a Ungariei, bazată în exclusivitate pe Rusia nu este agreată de Polonia care vede în ea o subminare a Uniunii energetice (iniţiativă propusă de polonezi).

Degeaba i-a asigurat pe gazde premierul ungar că nu va ieşi din rând şi că va susţine în continuare sancţiunile europene împotriva Rusiei, acestea nu s-au lăsat convinse. Pentru Polonia, problema Ucrainei şi intenţia Rusiei de dezmembrare a acestui stat evocă amintirle celui de-Al Doilea Război Mondial când s-a trezit în aceeaşi situaţie, partea  ei de est fiind ocupată de armata sovietică (în înţelegere cu Germania hitleristă, atunci mai era valabil pactul Ribbentrop-Molotov), regiune care nici pînă astăzi nu a revenit Poloniei, ea fiind compensată cu Silezia. 

Pentru Polonia, o posibilă apropiere a Rusiei de graniţele sale este văzută ca o ameninţare majoră, de aceea ea a condamnat cu tărie atitudinea împăciuitoristă a guvernului de la Budapesta şi a pledat pentru menţinerea unităţii Europei. Toate acestea au fost transmise premierului ungar de către premierul Ewa Kopacz, care a declara, la conferinţa de presă comună că a avut „o discuţie sinceră şi dură” cu Orban, „ochi în ochi” , a spus ea. Surse apropiate vizitei, dar şi analiştii au relevat această formulare cu totul neobişnuită în limbajul diplomatic, afirmând şi că, din cauza acestor grave disensiuni, era cît pe ce să nu se mai ţină conferinţa de presă.

Se pare că Orban a fost refuzat şi de prietenul său apropiat, fostul premier, Jaroslav Kaczinski, liderul partidului de dreapta „Lege şi Justiţie”. În programul vizitei ar fi figurat o întâlnire cu acesta, ea nu a mai avut loc, partea ungară explicând că a fost o confuzie, că nimeni nu a cerut o astfel de întâlnire. Adevărul este, afirmă analiştii din Ungaria şi din Polonia, că, prin apropierea sa de Rusia şi poziţia în problema ucraineană, Viktor Orban a devenit indezirabil chiar şi în ochii polonezilor de la „Lege şi Justiţie” care înainte îl admirau şi voiau să imite poziţia lui autocratică. Va fi interesant de urmărit reacţiile şi poziţiile adoptate de alţi parteneri ai Ungariei după vizita lui Putin la Budapesta. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite