Cum s-a rupt „lanţul de iubire“ dintre Poroşenko şi Saakaşvili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul lider gerogian Mihail Saakaşvili
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul lider gerogian Mihail Saakaşvili

Un tribunal din Kiev l-a eliberat pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, arestat sâmbătă, respingând astfel solicitarea Parchetului, care ceruse în acest caz consemnare acestuia la domiciliu cu brăţară electronică. Dar cum s-a ajuns în acest stadiu ţinând cont că în 2015, şeful statului ucrainean Petro Poroşenko l-a invitat personal pe fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în Ucraina pentru a demara reforme?

Saakaşvili şi susţinătorii săi, printre care mai mulţi deputaţi, au primit anunţul judecătoarei cu aplauze. 

Fostul preşedinte georgian, devenit un adversar politic vehement al lui Poroşenko, a fost arestat sâmbătă de către serviciile de securitate ucrainene după o precedentă tentativă care s-a soldat cu un eşec umilitor cu câteva zile mai înainte.  

Saakaşvili, care a anunţat că a început o grevă a foamei pentru a protesta faţă de arestarea sa, este acuzat de către parchetul ucrainean că a pus la cale o lovitură de stat susţinută de Rusia, ceea ce el dezminte.

Dar cum s-a ajuns în acest stadiu ţinând cont că în 2015, şeful statului ucrainean Petro Poroşenko l-a invitat personal pe fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în Ucraina pentru a demara reforme? „Acesta este prietenul meu. Un om care are sprijinul meu politic puternic. L-am rugat să vină la Odessa şi pentru un timp nu am fost dezamăgit în acţiunile sale, spunea Poroşenko despre Saakaşvili pe 16 octombrie 2015. 

După câteva luni l-a făcut consilierul său personal şi i-a încredinţat conducerea consiliului consultativ internaţional al reformelor, şi a semnat un decret privind acordarea cetăţeniei ucrainene lui Saakaşvili, numindu-l şef al regiunii Odessa. Doi ani mai târziu, situaţia sa schimbat dramatic, notează DW.

Ieri prieten, astăzi  trădător

„Saakaşvili mi-a fost dacă nu prieten, cel puţin camarad în mai multe acţiuni politice, inclusiv cele două ”Maidan”-uri ucrainene. În acest context, vreau să amintesc vechea înţelepciune: Inamicii nu trădeaza, trădează ai tăi“ – a declarat, săptămâna trecută, Iuri Luţenko, procurorul general al Ucrainei.

El a declarat reporterilor că Procuratura (GPU) îl suspectează pe fostul preşedinte al Georgiei de obţinerea de bani pentru finanţarea activităţilor sale politice din Ucraina din partea „găştii Ianukovici“, în special de la oligarhul fugar Serghei Kurcenko. Luţenko a prezentat şi înregistrări video şi audio despre înţelegrile lui Mihail Saakaşvili cu Serghei Kurcenko.

În 26 iulie Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraneană lui Saakaşvili. A urmat epopeea trecerii frauduloase de către fostul preşedinte Georgian a frontierei ucrainene şi înfiinţarea propriului partid politic „Mişcarea forţelor noi“. 

Poroşenko a declarat apoi la Bruxelles că Saakaşvili a fost invitat să-l ajute, dar nu a făcut nimic din ceea ce era important“.  Potrivit unui prieten al lui Saakaşvili, liderul partidului „Alianţa Democrată“ Vasile Gaţko, preşedintele ucrainean se teme de critici şi de oponenţii politici, aşa că prin toate mijloacele vrea să scape de ei. „La început, campania de ponegrire l-a vizat pe Sadovoi si partidul Samopomoşci, apoi au intrat in vizorul discreditărilor luptătorii anticorupţie, iar acum s-au luat de Saaksvili. Porosenko se foloseşte de procurori pentru a-i reprima pe adversarii săi“, – susţine Vasili Gaţko.

De ce este periculos Saaakaşvili

Ruslan Kermaci, analist la fondul „Iniţiative Democratice“ este de părere că Poroşenko se teme într-adevăr de Saakaşvili, dar nu în calitatea sa de oponent politic pentru că nu are mare priză la electoratul ucrainean. Conform unui studiu realizat de Centrul Razumkov în octombrie 2017, pentru „Mişcarea forţelor noi“ fondată de Saakaşvili ar primi doar 1,7 la sută din voturile ucrainenilor.

„Principala ameninţare a lui Saakaşvili la adresa lui Poroşenko este abilitatea sa de a organiza rapid şi eficient proteste şi să mobilizeze liderii de opoziţie. El este ca un magnet pentru toţi cei nemultumiţi de Porosenko, iar în Ucraina sunt tot mai mulţi ..“, – spune Ruslan Kermaci.

Potrivit analistului, odată cu creşterea nemulţumirii sociale, „efectul Saakaşvili” poate deveni punctul de plecare pentru acţiunile de protest în masă din Ucraina. De aceea, autorităţile încearcă să găsească punctele slabe ale opozitiei pentru a „canaliza” mişcările de protest din ţară.

„Anunţand ca totul este ”mâna Kremlinului” se poate discredita orice actiune de protest: nimeni nu se va alătura. În Ucraina acest lucru este foarte eficient“ – spune analistul.

Însă expertul centrului „House of Democracy“ Anatoli Oktisiuk este convins că, de fapt, preşedintele ucrainean nu se teme de fostul său prieten din Georgia, pe care îl manipulează cu abilitate. El susţine că ţinta lui Poroşenko este Iulia Timoşenko, care este acum, potrivit sondajelor de opinie, cel mai popular politician din Ucraina, reprezentand un pericol real pentru actualul preşedinte la următoarele alegeri prezidenţiale.

Ultimul sondaj al Centrului de Cercetare Socială ”Sofia” arată că Iulia Timoşenko se bucură de sprijinul a 12,9% dintre ucraineni, iar Petro Poroşenko de doar 9,9%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite