Ameninţarea teroristă transformă Schengen. CE vrea un corp european de pază şi controale sistematice ale cetăţenilor UE la frontierele externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a propus marţi o serie de măsuri pentru gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi protejarea spaţiului Schengen fără frontiere interne, printre care şi introducerea de controale sistematice ale cetăţenilor UE la graniţele externe, potrivit unui comunicat al CE.

Potrivit comunicatului, aceste propuneri vor contribui la gestionarea migraţiei într-un mod mai eficace, la îmbunătăţirea securităţii interne a Uniunii Europene şi la protejarea principiului liberei circulaţii a persoanelor.

Un nou corp european de pază a frontierelor şi a coastelor

Comisia propune instituirea unui corp european de pază a frontierelor şi a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasă şi partajată a frontierelor externe.

Corpul ar urma să aibă 1.500 de membri şi va putea fi detaşat rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene printr-o decizie luată la Bruxelles. Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede înfiinţarea noii structuri cu efective terestre şi maritime pentru înlocuirea Frontex, actuala agenţie pentru frontiere. Forţa de reacţie va ar urma să aibă un buget de 322 de milioane de euro până în anul 2020.

Comisia Europeană vrea să aibă prerogativul de a mobiliza efectivele noii poliţii pentru frontiere fără consimţământul statelor membre, o idee respinsă de unele ţări.

„Noua forţă de reacţie ar urma să poată interveni rapid în situaţii de criză“, a subliniat Timmermans, precizând că efectivele comunitare vor putea fi detaşate într-o zonă vulnerabilă a frontierelor în câteva zile.

Cu toate acestea, alţi oficiali UE au dat asigurări că, deşi proiectul prevede un sistem decizional centralizat, o decizie de mobilizare a noilor efective comunitare va putea fi blocată printr-o majoritate a statelor membre.

Datele biometrice, verificate în caz de îndoieli

Pentru creşterea securităţii în spaţiul Schengen, Comisia prevede o modificare specifică a Codului frontierelor Schengen în vederea introducerii unor verificări sistematice obligatorii ale cetăţenilor UE la frontierele externe terestre, maritime şi aeriene. Verificarea obligatorie a cetăţenilor UE se va efectua în baze de date precum Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate şi pierdute şi sistemele naţionale relevante, pentru a verifica dacă persoanele care sosesc nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi a securităţii interne.

De asemenea, propunerea insistă asupra necesităţii de a verifica datele biometrice din paşapoartele cetăţenilor UE în caz de îndoieli cu privire la autenticitatea paşaportului sau la legitimitatea deţinerii acestuia de către titular. Verificările vor fi obligatorii şi la ieşirea din Uniunea Europeană.

În principiu, deoarece controalele documentelor şi ale persoanelor pot fi desfăşurate în paralel, autorităţile ar trebui să fie în măsură să consulte bazele de date relevante fără a întârzia trecerea frontierei. Regulile prevăd o anumită flexibilitate în cazurile în care controalele sistematice ar putea avea un impact disproporţionat asupra fluidităţii traficului la frontieră. În astfel de cazuri, statele membre pot decide, pe baza evaluărilor riscurilor, să efectueze controale punctuale la anumite puncte de trecere a frontierelor terestre şi maritime. Evaluarea riscurilor este comunicată agenţiei, care poate examina modul în care se aplică excepţia în evaluarea vulnerabilităţii pe care o efectuează.

Verificările sistematice în bazele de date sunt realizate pe baza unui sistem de tip rezultat pozitiv/negativ (hit/no hit). Acest lucru înseamnă că, în cazul în care persoana nu prezintă niciun risc, controlul nu este înregistrat şi datele persoanei respective nu fac obiectul unei prelucrări suplimentare. Utilizând bazele de date în acest fel, nu se aduce atingere drepturilor persoanelor în ceea ce priveşte datele lor cu caracter personal decât într-o măsură foarte mică, justificată de obiectivele de securitate.

Propunerea de marţi vine ca răspuns la recentele atacuri teroriste din Paris şi la ameninţarea tot mai mare din partea luptătorilor terorişti străini.

Iniţiativa are loc de asemenea în contextul în care Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat săptămâna trecută o măsură ce ar spori controlul asupra călătorilor ce provin din cele 38 de ţări (majoritatea europene) care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriştii să pătrundă pe teritoriul american.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite