Alegeri locale în Spania: Indignaţii la porţile Madridului şi ale Barcelonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaniolii au adresat duminică un avertisment sever clasei politice, deschizând porţile primăriilor din Barcelona şi Madrid „indignaţilor“, după alegerile municipale şi regionale în care partidul de centru-stânga Podemos şi-a confirmat în ansamblu locul al treilea pe scena politică a ţării, comentează AFP.

 După şapte ani în care Spania a trecut prin cea mai profundă criză economică a ultimelor patru decenii, duminică au avut loc ceea ce analiştii politici  consideră a fi cele mai disputate alegeri din istoria democratică a Regatului Iberic.  În urma acestui scrutin harta politică a rămas fragmentată, anticipând dificile negocieri pentru a putea crea majorităţi politice care să permită formarea guvernelor regionale sau a consiliilor locale.

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a rămas partidul cu cele mai multe voturi, 27%, şi a a câştigat duminică 11 din 13 regiuni, dar fără să obţină însă o majoritate absolută. Pe locul doi s-au situat Socialiştii, 25%, care ar putea acum, împreună cu partidele noi, să obţină controlul în multe administraţii locale.

Emblematică este situaţia din Barcelona şi Madrid: Popularii ar putea pierde controlul asupra capitalei după 20 de ani. Au 21 de locuri în consiliul de administraţie, dar noua grupare Ahora Madrid are 20 de locuri şi ar putea crea o coaliţie cu socialiştii, situaţi pe al treilea loc.

La Barcelona, noul primar va fi Ada Colau, care a devenit cunoscută pentru că a luptat pentru drepturile celor care, urmare a crizei, riscau să-şi piardă casele.

În ambele oraşe, partidele şi candidaţii „protestului” sunt sprijiniţi de mişcarea Podemos, creată în 2014. Partid de centru-stânga, Podemos a fost înfiinţat după valul de proteste pentru egalitatea socială din 2011-2012 şi a devenit, ca număr de membri, al doilea partid din Spania după Partidul Popular.

La Barcelona, lista militantei împotriva expulzărilor Ada Colau s-a situat înaintea celei conduse de primarul în exerciţiu, Xavier Trais, un naţionalist conservator. 

Ea a obţinut 11 locuri, faţă de 10 mandate pentru edil, cinci pentru Ciudadanos (centru dreapta) şi patru pentru Partidul Socialist catalan.

La Madrid, lista "Ahora Madrid" condusă de Manuela Carmena, care include mai ales reprezentanţi ai Podemos, a ocupat locul al doilea după Partidul Popular (20 de consilieri contra 21 de consilieri), însă ar putea guverna cu sprijinul Partidului Socialist (nouă locuri), Ciudadanos clasându-se al patrulea cu şapte mandate.

Duminică seară cu puţin înainte de miezul nopţii, simpatizanţii acestei foste judecătoare în vârstă de 71 de ani au sărbătorit ceea ce au considerat a fi o victorie, în această capitală a Spaniei condusă de dreapta în ultimii 23 de ani, leagăn al mişcării „indignaţilor“ contra corupţiei şi austerităţii.

Bucuria indignaţilor ar putea fi spulberată de „negocieri“

Bucuria lor va fi însă repede umbrită de realitatea negocierilor ce vor urma acestor rezultate: în lipsa votului universal direct, Ada Colau trebuie să fie învestită de consiliul municipal şi poate fi răsturnată de o coaliţie a opozanţilor. La Madrid, PP, care rămâne în frunte, dar pierde zece consilieri, are încă şanse.

„Va trebui să guvernăm, cu excepţia unui acord între partide“, a explicat rivala Manuelei Carmena, contesa Esperanza Aguirre. Pe ansamblul ţării, dreapta nu s-a prăbuşit, dar cedează teren. Ea a pierdut o regiune care a trecut la Partidul Socialist (Estremadura, vest) şi păstrează 12 din cele 13 în care au avut loc alegeri, însă fără majoritate absolută. Voturile PSOE însumate cu cele ale Podemos depăşesc frecvent pe cele PP.

Podemos, înfiinţat în ianuarie 2014 de un grup de profesori în ştiinţe politice, s-a plasat pe locul al treilea în 12 regiuni. "Partidele aflate la putere au înregistrat cele mai proaste rezultate din istoria lor", a reacţionat cu mândrie liderul acestuia, Pablo Iglesias, care a promis "o schimbare ireversibilă".

Cealaltă nouă formaţiune politică naţională, Ciudadanos, partid de centru dreapta apărut în Catalonia, s-a prezentat în aproape o mie de primării şi s-a ridicat pe locul al treilea la nivel municipal cu un discurs modern, favorabil oamenilor de afaceri, implacabil în legătură cu corupţia.

Aceste rezultate nu uşurează deloc sarcina dreptei la putere, care se pregăteşte pentru un alt maraton în vederea alegerilor legislative, prevăzute la sfârşitul anului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite