Europa elitelor vrea sa devina una a cetatenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa starea de blocaj a procesului de ratificare a Constitutiei Europene provocata de respingerea prin referendum a documentului de catre francezi si olandezi, statele membre UE au intrat intr-o

Dupa starea de blocaj a procesului de ratificare a Constitutiei Europene provocata de respingerea prin referendum a documentului de catre francezi si olandezi, statele membre UE au intrat intr-o asa-numita ,perioada de reflectie". Pentru a sti si europeanul de rand la ce ,reflecta" liderii Uniunii, Comisia Europeana a hotarat sa faca schimbari majore in modul de comunicare fata de cetateni. In acest sens, comisarul european pentru comunicare, Margot Wallstrom a prezentat un plan, denumit ,Planul D pentru Democratie, Dialog si Dezbatere". Prin aplicarea "Planului D", Comisia isi propune sa realizeze o focalizare mai mare pe realitatile economice, pe competentele Uniunii si pe rolul acesteia. In prezentarea pe care a facut-o planului, Wallstrom a recunoscut ca, pana acum, Uniunea s-a constituit mai mult intr-un proiect al elitelor politice decat intr-unul al cetateanului european obisnuit. Acum, oamenii vor sa-si faca auzita vocea, iar Comisia a inteles ca are nevoie si de consimtamantul lor. Documentul atrage atentia asupra unei situatii nelinistitoare: scaderea accentuata a increderii cetatenilor in UE.
Dezbateri nationale
Planul cere celor 25 de state membre sa puna la punct dezbateri nationale pe teme de interes pentru cetateni. Informatiile de la nivel national vor fi centralizate la Comisie pana in aprilie 2006 si vor fi folosite ca baza de discutii pentru Conferinta cu privire la viitorul Europei ce va fi programata pe 9 mai 2006. Comisia va pregati o sinteza a celor dezbatute la nivel national pentru a putea fi prezentate la Consiliul European din iunie 2006 ce va avea loc sub presedintia Austriei. Bruxelles-ul spera ca in final toate aceste dezbateri si schimburi de informatii sa duca la creionarea unei foi de parcurs pentru viitorul Europei.
Mesajele CE, transmise prin intermediul "ambasadorilor bunavointei"
Conform planului sau, Comisia va incerca sa isi imbunatateasca si propriul mod de comunicare cu cetatenii europeni si cu parlamentele nationale. Membrii CE vor veni in fata parlamentelor nationale si vor explica deciziile UE. Dupa modelul Natiunilor Unite, Comisia doreste si ea sa foloseasca asa-numitii ,ambasadori ai bunavointei" pentru a se putea transmite mai usor mesajele. Acestia ar urma sa fie recrutati din randul celebritatilor, impactul lor asupra omului obisnuit fiind mai mare, dovada in acest sens stand campania de popularizare a Constitutiei Europene in Spania. In acest proiect mai sunt implicate si Parlamentul European, si Consiliul UE. Acestuia din urma i se cere o mai mare deschidere publica a sedintelor sale, deoarece modul secretos in care obisnuieste sa lucreze aduce prejudicii imaginii Uniunii.
Costuri de 6 milioane de euro
Planul Comisiei a inceput sa starneasca deja controverse, unii analisti sustinand ca oamenii ar prefera mai putine vorbe si mai multe fapte din partea UE. Nici tarile membre nu au avut reactii chiar entuziaste la planul Bruxelles-ului. Si pentru ca totul costa, Planul D are alocat un buget de 6 milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite