Conservatorii britanici se pregătesc de „revoltă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron are probleme cu parlamentarii conservatori
Premierul David Cameron are probleme cu parlamentarii conservatori

Mai mulţi parlamentari conservatori ameninţă că vor rupe disciplina de partid şi vor vota în favoarea organizării unui referendum privind relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Camera Comunelor va supune la săptămâna viitoare propunerea de organizare a unui referendum naţional privind relaţia Marii Britanii cu UE. Dacă propunerea este votată, britanicii vor avea de ales la referendum între trei variante: Marea Britanie să rămână membru în condiţiile actuale, să părăsească spaţiul comunitar sau să renegocieze termenii în vederea unei cooperări comerciale cu UE.

Iniţial, votul urma să aibă loc la sfârşitul săptămânii, în absenţa premierului David Cameron şi a ministrului de Externe, William Hague, plecaţi în Australia. Cum mulţi parlamentari conservatori au declarat că nu vor respecta disciplina de partid şi vor vota în interesul Marii Britanii, votul a fost mutat luni. Premierul a declarat miercuri că referendumul nu este tocmai indicat la ora actuală şi că vor exista, cu siguranţă, alte ocazii în viitor pentru a revizui relaţia Albionului cu Bruxellesul.

Parlamentarul conservator Mark Pritchard a declarată pentru BBC Radio că va vota pentru organizarea referendumului. „Ţara este pe primul loc, partidul, pe doi şi abia apoi vine cariera", a explicat el decizia de a nu respecta linia impusă de partidul aflat la guvernare. Graham Brady, un parlamentar conservator influent, i-a cerut premierului să permită membrilor partidului să voteze în funcţie de propriile opinii.

Citeşte şi:

De ce vrea Marea Britanie să iasă din UE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite