Chişinău: Comuniştii la primul lor eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia din Republica Moldova nu a luat parte la alegerea Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de preşedinte. Vladimir Voronin nu renunţă la candidatura fostului premier pentru conducerea Republicii Moldova. Zinaida Greceanîi vine din nou în faţa deputaţilor la 28 mai.

Citiţi şi:
Premierul Republicii Moldova a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de dolari
Un neurochirurg, cel de-al doilea candidat la preşedinţia R. Moldova
Voronin a fost ales preşedinte al Parlamentului

Prima tentativă a Parlamentului de la Chişinău de a-l alege pe succesorul preşedintelui Vladimir Voronin s-a încheiat, ieri, cu un eşec. Zinaida Greceanîi, candidata Partidului Comuniştilor pentru funcţia supremă, a obţinut fără probleme cele 60 de voturi ale deputaţilor comunişti, dar nu şi sprijinul opoziţiei. Reprezentanţii Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat şi ai Alianţei Moldova Noastră au boicotat procedura de votare a preşedintelui.

Vizibil nemulţumită, Zinaida Greceanîi a declarat, după încheierea şedinţei Parlamentului, că “nu s-a aşteptat să nu fie aleasă în calitate de preşedinte al ţării”. “Am crezut că deputaţii vor da dovadă de mai multă raţiune”, a afirmat Greceanîi. Contracandidatul său, Stanislav Groppa, a cărui candidatură a fost înaintată tot de comunişti, nu a obţinut niciun vot.

Iritarea lui Voronin

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a decis imediat că fostul premier de la Chişinău rămâne candidatul PCRM la funcţia de şef al statului. Voronin, care este şi preşedinte al Parlamentului, a adăugat că în următoarele zile se va decide cine va fi contracandidatul Zinaidei.

Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament cu cel puţin 61 de voturi din totalul celor 101 deputaţi. Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare din 2001, a câştigat scrutinul legislativ din 5 aprilie, a obţinut 60 de mandate, dar nu-i ajunge un singur vot pentru a alege preşedintele. Dacă şeful statului Republicii Moldova nu va fi ales din trei încercări, atunci Parlamentul se va dizolva şi vor fi anunţate alegeri legislative anticipate.

Deranjat de decizia opoziţiei de a nu participa la alegerea şefului statului, Vladimir Voronin a trecut la „represalii“. Supărarea i-a fost atât de mare, încât, la un moment dat, Voronin a ordonat să fie închis microfonul deputatului Partidului Liberal, Corina Fusu, care încerca să explice de ce formaţiunea sa a decis să boicoteze alegerile.

Bucurie

După votul din Parlament, un grup de tineri s-a adu­nat în centrul Chişinăului. Tinerii au bătut din palme, au strigat “Ura!” şi s-au îmbrăţişat. Ei şi-au manifestat bucuria ca urmare a faptului că niciun deputat din opoziţie nu a votat pentru candidaturile înaintate de comunişti la funcţia de preşedinte.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite