Boris Elţîn, omul care a inventat politica votcii
0Beţiile ex-preşedintelui rus nu l-au împiedicat să îngroape securea Războiului Rece. Jovial, frust şi dependent de alcool…Aşa a rămas în memoria oamenilor Boris Elţîn, preşedintele rus care a schimbat lumea fără zăngănit de arme.
La mai bine de doi ani de la moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte al Federaţiei Ruse, diverşi lideri politici ai lumii dezvăluie momente jenante din mandatele omului care a îngropat Uniunea Sovietică, Partidul Comunist rus şi securea Războiului Rece.
Fostul şef al Casei Albe, Bill Clinton, povesteşte în cartea „The Clinton Tapes: Wrestling History with the President” (Benzile lui Clinton: istorie tumultoasă cu preşedintele), care va apărea la finele acestei luni cum, în 1995, în timpul vizitei la Washington, după o noapte de beţie, Elţîn a fost descoperit de agenţii Serviciului Secret pe Pennsylvania Avenue, singur şi doar în chiloţi, încercand să oprească un taxi pentru a merge să-şi cumpere o pizza.
Sfârşitul, într-o „cuşcă aurită”
Fostul premier rus Mihail Kasianov, devenit un opozant al actualei puteri de la Moscova, scrie în noua sa carte „Fără Putin” că în ultimii ani de mandat în fruntea Rusiei, Elţîn a trăit „într-o cuşcă aurită”, izolat şi ascultat, din ordinul celui pe care îl desemnase succesorul său - Vladimir Putin.
Incidentul dezvăluit de Bill Clinton este poate cel mai şocant, dar nu este singurul care l-a avut ca protagonist pe fostul lider de la Kremlin.
Elţîn l-a scos din scenă pe Mihail Gorbaciov, în 1991 Foto:AFP
În timpul unei vizite în Irlanda a fost atât de beat încât nu a fost în stare să coboare din avion pentru da mâna cu premierul Albert Reynolds care-i ieşise în întâmpinare. Într-o alta deplasare, în Canada, a urinat lângă avion, cu toate ca nu departe de el se afla delegaţia canadiană.
Simpatizat în Vest, uitat de ruşi
Pentru mulţi ruşi epoca Elţîn nu este una de care să-şi amintească cu plăcere: economia era pe butuci, şomajul şi inflaţia în floare, salariile nu se plăteau, iar Maica Rusie pierduse şi temutul statut de mare putere.
Elţîn şi cancelarul Kohl, o relaţie privilegiată Foto: Reuters
De slăbiciunea ţarului Boris pentru votcă şi bani au profitat în schimb liderii occidentali, dar şi anturajul său. Preşedintele George Bush tatăl i-a smuls primul acord privind reducerea arsenalelor nucleare, cancelarul german Helmut Kohl a obţinut retragerea trupelor ruse din Germania, Bill Clinton a extins NATO în fostele state comuniste.
Dependent de alcool
Elţîn, băut, dă mâna cu Bill Clinton, în 1998 Foto: Reuters
Anii când Elţîn s-a aflat la conducerea Rusiei (1991-1999) au fost marcaţi de problemele sale cu alcoolul. Încă de la prima lui vizită în SUA în 1988, când a ţinut câteva conferinţe despre reformele iniţiate în URSS, a fost văzut beat în public. Fostul premier Boris Nemţov a relatat că Elţîn era dependent şi de sedative.