Tensiunile dintre Hong Kong şi China au şi un substrat economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta locuitorilor din Hong Kong pentru drepturi democratice are caracter politic, dar are şi un substrat economic. Chinezii bogaţi au stricat preţurile la locuinţe şi produse de import în Hong Kong.

Dezvoltarea economică a Chinei nu doar a ridicat sute de milioane de oameni din sărăcie, ci a modificat şi echilibrul economic cu Hong Kong-ul. Economia regiunii reprezintă doar 3% din cea a Chinei, faţă de 18% cât era în momentul realipirii sale la China în 1997.

Creştere a economică a Chinei a dat naştere la o nouă clasă de cetăţeni care doresc - şi sunt capabili – să-şi procure ceea ce oferă Hong Kong-ul mai bun. Şi aceste lucru variază de la apartamente şi bunuri de lux, până la lapte praf pentru copii. Nimic nu este mai potrivit  pentru a-ţi arăta succesul  personal decât cumpărarea unei proprietăţi în Hong Kong. Febra deţinerii de proprietăţi  care a cuprins bogaţii Chinei continentale - dispuşi să plătească sume exorbitante în numerar - a contribuit la o dublare a preţurilor locuinţelor în Hong Kong, începând din 2009 , scrie „The Washington Post“.

Chinezii golesc magazinele din Hong Kong

Nu este surprinzător, că un număr tot mai mare de oameni din Hong Kong sunt forţaţi să părăsească oraşul. Nu este de mirare nici faptul că Autoritatea Monetară din Hong Kong (HKMA) încearcă să descurajeze cumpărătorii de pe continent, prin impunerea unui comision de 10% la cumpărarea unui astfel de bun, dar această taxă  nu-i deranjează  prea mult pe bogaţii chinezi care plătesc cu bani lichizi. La fel se întâmplă cu bunurile de lux. Acestea sunt supraimpozitate în China în încercarea de a limita creşterea consumului, în urma miracolului economic chinez. Dar acest lucru nu este valabil şi în Hong Kong, unde chinezii bogaţi vin şi fac cumpărături în magazinele unor mari branduri de lux occidentale, precum Louis Vuitton.

Dar produsul cel mai căutat nu este unul de lux, ci banalul lapte praf pentru copii. După scandalul laptelui praf contaminat care a provocat moartea a cel puţin şase copii în China în 2008, chinezii cu bani nu au ezitat să meargă până în Germania pentru a cumpăra produse străine de încredere. Cu toate acestea, cel mai simplu şi cel mai rentabil rămâne deplasarea pentru asemenea cumpărături în Hong Kong.

Confruntate cu o adevărată contrabandă cu acest produs, autorităţile din Hong Kong au decis că nu se poate scoate de pe teritoriul acestei provincii mai mult de două cutii de lapte praf pentru copii. Este adevărat că de creşterea economică a Chinei a beneficiat şi Hong Kong-ul, inclusiv retailerii, dar nivelul de trai al locuitorilor din această provincie a scăzut comparativ cu bogaţii din China continentală.

Noi confruntări ale protestatarilor cu forţele de ordine

Situaţia era în continuare tensionată vineri în Hong Kong, unde manifestanţii prodemocraţie au înfruntat din nou forţele de poliţie, în faţa sediului guvernului local, în pofida acordului încheiat între autorităţi şi studenţi în vederea lansării dialogului, relatează AFP.

Majoritatea manifestanţilor care au protestat în cursul nopţii de joi spre vineri în faţa guvernului au plecat acasă vineri dimineaţa, însă cel puţin o sută de persoane au rămas la faţa locului.

În scene de stradă haotice, poliţiştii au încercat să treacă prin mijlocul celor o sută de manifestanţi care blocau ieşirea din clădire, explicând că trebuie să evacueze un oficial bolnav.

Strigând "mincinoşii, mincinoşii", manifestanţii au refuzat să se mişte, dar poliţiştii au reuşit în final să forţeze trecerea şi să permită accesul unei ambulanţe.

Sediul Guvernului, aflat într-un cartier central din fosta colonie britanică, a devenit locul central al zecilor de mii de protestatari aflaţi începând de duminică în stradă. Mişcarea prodemocraţie solicită introducerea votului universal direct şi demisia şefului Guvernului local, Leung Chun-ying, considerat marioneta Beijingului.

Beijingul nu cedează

În acest context, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist chinez, avertizează, într-un editorial, că solicitările manifestanţilor "nu sunt nici legale şi nici rezonabile". Manifestanţiile contravin "principiiilor legale şi sunt sortite eşecului", iar Beijingul nu va face nicio concesie, subliniază Cotidianul Poporului.

În aşteptarea dialogului, principalele străzi şi cartiere din oraş sunt în continuare blocate. Activitatea economică este, de asemenea, puternic afectată, iar Bursa a înregistrat o scădere de 1,16% vineri, după două zile libere de sărbătoare în oraş.

"Revoluţia umbrelelor", cum a fost numită pe reţelele sociale mişcarea de protest din Hong Kong, se bucură de o susţinere puternică şi în străinătate, unde manifestaţii de solidaritate au fost organizate în mai multe ţări.

Pe fondul presiunilor diplomatice şi din partea presei, China a avertizat Washingtonul să nu se amestece în criza din Hong Kong, în timp ce Uniunea Europeană şi-a exprimat "preocuparea". La rândul său, Japonia şi-a exprimat vineri speranţa că Hong Kong-ul va menţine un sistem "liber şi deschis", declaraţie care ar putea fi apreciată moderat de Beijing.

Confruntări între grupuri de manifestanţi

onfruntări între grupuri de manifestanţi au avut loc vineri la Hong Kong, unde numeroase persoane sunt nemulţumite de faptul că fosta colonie britanică este paralizată din cauza protestelor, relatează AFP. Aproximativ 200 de protestatari s-au luat la bătaie cu un grup important de contramanifestanţi.

Tensiunile au fost intense în Mong Kok, un cartier comercial dens din Kowloon. Poliţia a intervenit pentru separarea celor două grupuri de manifestanţi.

În zona Causeway Bay au avut loc violenţe similare, fiind implicate aproximativ 75 de persoane."Nu asta este democraţia, trebuie să ne hrănim copiii", au scandat contramanifestanţii.



 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite