Coreea de Nord ameninţă Seulul că transformă palatul prezidenţial sud-coreean într-o „mare de foc“, la trei ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong
0
Coreea de Nord, care marchează vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate în apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini, ameninţă Coreea de Sud cu transformarea Casei Albastre, sediului preşedinţiei sud-coreene, la Seul, într-o „mare de foc“.
Armata sud-coreeană a lansat, în schimb, manevre militare navale, terestre şi aeriene în zona Insulei Yeonpyeong, unde patru sud-coreeni - doi militari şi doi civili - au fost ucişi de obuze nord-coreene pe 23 noiembrie 2010, relatează AFP, citată de Mediafax.
„În urmă cu trei ani, un botez al focului ca represalii s-a limitat la Yeonpyeong, dar data viitoare Casa Albastră (numele palatului prezidenţial sud-coreean) şi toate cartierle generale ale acestui regim de marionete vor fi vizate“, a afirmat armata nord-coreeană într-un comunicat.
„Dacă Sudul continuă să ne provoace, marea de foc de la Yeonpyeong va deveni o mare de foc la Casa Albastră“, a adăugat armata.
ameninţă în mod regulat Coreea de Sud cu „o ploaie de foc“ sau alte calamităţi, mai ales atunci când Seulul efectuează manevre militare. Ameninţările sunt rareori urmate de fapte, însă, în urmă cu trei ani, regimul nord-coreean a replicat unor exerciţii militare efectuate în apropierea frontierei maritime, apreciind că aceste manevre se desfăşurau în apele sale.

Phenianul a tras obuze către Insula Yeonpyeong, una dintre confruntările cele mai grave dintre cei doi vecini şi inamici de la Războiul Coreei (1950-1953). De la acest atac, insula, situată la aproximativ 12 kilometri de coastele nord-coreene, şi-a consolidat apărarea, iar numărul militarilor care patrulează a crescut. Pe insulă se află elicoptere, rachete şi radare antiaeriene.
Mai puteţi citi:
Oficial sud-coreean: Coreea de Nord pregăteşte un nou test nuclear. Regimul stalinist din Coreea de Nord este pregătit să efectueze un nou test nuclear, deşi nu au fost depistate încă semnale privind iminenţa acestuia, anunţă Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de agenţia Yonhap.
Nord-coreeni executaţi public pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene. Coreea de Nord a executat public, la începutul lui noiembrie, aproximativ 80 de persoane, dintre care mai multe au fost acuzate că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a anunţat luni un cotidian sud-coreean, citat de AFP.
Kim Jong-Un, conducătorul uneia dintre cele mai sărace ţări din lume, a primit un doctorat onorific în economie. O universitate din Malaezia i-a acordat lui Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, doctoratul onorific în economie, deşi ţara pe care o conduce este una dintre cele mai sărace din lume. Universitatea se confruntă acum cu puternice critici din partea internauţilor din toată lumea.