Kim Jong-un primeşte o lovitură dură de la China care a sistat exporturile de produse petroliere către Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a anunţat sâmbătă interzicerea exportului unor produse petroliere către Coreea de Nord şi sistarea importului de produse textile nord-coreene, conform sancţiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva regimului de la Phenian.

Exporturile de produse condensate şi gaz natural lichefiat se sistează imediat, iar cele de produse rafinate de la 1 octombrie, a precizat Ministerul Comerţului de la Beijing.

Începând de sâmbătă, este interzis şi importul în China al produselor textile nord-coreene.  

Anunţul Beijingului este o consecinţă a noilor sancţiuni decise de ONU, în urma testelor nucleare nord-coreene.

China este cel mai important partener comercial al Coreei de Nord. Interdicţia privind produsele textile va afecta veniturile regimului dictatorial de la Phenian, însemnând o potenţială pierdere de 700 de milioane de dolari în acest an.

De asemenea, importurile din China reprezintă principala sursă de produse petroliere pentru nord-coreeni. Potrivit AFP, preţul carburanţilor a crescut în Phenian cu aproximativ 20% în ultimele două luni.

Ministerul chinez al Comerţului a precizat că restricţiile privind produsele din petrol rafinat se vor aplica de la 1 octombrie, iar cele referitoare la gazul lichefiat vor intra în vigoare imediat. O cantitate redusă de produse petroliere va fi totuşi exportată în Coreea de Nord, în conformitate cu decizia ONU.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că Banca Centrală a Chinei a ordonat instituţiilor financiare din ţară stoparea afacerilor cu Coreea de Nord.

 "Sunt foarte mândru să vă spun (...) că banca centrală a Chinei le-a ordonat celorlalte bănci, un enorm sistem bancar, stoparea imediată a afacerilor cu Coreea de Nord", a spus Trump, în cadrul unui prânz cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, şi premierul japonez, Shinzo Abe.

China este principalul partener comercial al Phenianului şi, în mod tradiţional, principalul său sprijin politic, dar, în ultimele luni, a acceptat impunerea de sancţiuni dure contra acestuia de către Consiliul de Securitate al ONU.

Noi sancţiuni din partea SUA şi UE 

Tot joi, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că a semnat un ordin executiv care va permite Statelor Unite ale Americii să extindă sancţiunile împotriva companiilor nord-coreene, în scopul de a descuraja Phenianul să continue programul său nuclear, relatează agenţia Reuters.

''Noul ordin executiv al nostru va tăia sursele de venit ce finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai ucigaşe arme pe care le cunoaşte omenirea'', a declarat Trump presei înainte de o întâlnire cu liderii din Japonia şi Coreea de Sud.

Şeful executivului de la Casa Albă a precizat că produsele textile, pescuitul, tehnologia informatică şi industriile manufacturiere nord-coreene se află printre ţintele sancţiunilor americane.

Totodată, mai multe surse diplomatice au precizat, pentru AFP, că cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au dat joi undă verde adoptării de sancţiuni suplimentare contra Coreei de Nord ca răspuns la testul său nuclear.

Aceste sancţiuni le vor completa pe cele decise de ONU săptămâna trecută şi ar urma să impună inclusiv, pentru companiile europene, interzicerea totală a exporturilor de petrol către Phenian şi a investiţiilor, potrivit AFP, care citează două surse diplomatice.

Europenii vor de asemenea să plaseze noi persoane, companii sau instituţii nord-coreene pe "lista lor neagră", ceea ce va duce la îngheţarea activelor acestora în UE şi la interzicerea intrării pe teritoriul Uniunii.

Ambasadorii celor 28 de ţări membre ale UE şi-au dat joi acordul politic pentru redactarea acestor sancţiuni, a căror adoptare formală ar putea avea loc în cadrul următoarei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, prevăzută pentru 16 octombrie, conform aceloraşi surse diplomatice.

UE intenţionează de asemenea scăderea în continuare a plafonului pentru trimiterea de fonduri lichide în Coreea de Nord, în prezent fixat la 15.000 de euro, şi cere Comisiei Europene să revizuiască, în sensul extinderii, actuala listă a produselor de lux interzise exportului către Phenian.

Membrii UE vor totodată să limiteze numărul lucrătorilor detaşaţi nord-coreeni, care ar fi cuprins între 300 şi 500, în Polonia, potrivit surselor menţionate.

În total, "lista neagră" a UE numără astăzi 104 persoane şi 59 de entităţi nord-coreene ale căror active din Uniune sunt îngheţate şi care au interdicţie de primire a vizei pentru UE. 

Activitate seismică neobişnuită în Coreea de Nord

Organizaţia Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare a anunţat că a detectat sâmbătă două “evenimente seismice” în Coreea de Nord.

Anunţul a fost făcut de către secretarul executiv al organizaţiei, Lassina Zerbo, într-o postare pe Twitter.

Experţii chinezi au detectat şi ei sâmbătă o activitate seismică neobişnuită în Coreea de Nord. Este vorba de un seism minor, care a avut loc în jurul orei locale 16.30 (11.30 ora României) şi care ar putea sugera efectuarea unui nou test nuclear de către regimul de la Phenian.

Reprezentanţii agenţiei meteorologice sud-coreene precizează că seismul a avut loc în regiunea Kilju din provincia Nord Hamgyong, unde este situat şi poligonul nuclear Punnggyeru.

Seulul ia în calcul şi varianta unui cutremur natural, întrucât instrumentele nu au detectat unde seismice specifice cutremurelor produse în mod artificial în Coreea de Nord.

Experţii chinezi sunt însă de altă părere, precizând că epicentrul este situat în aproape acelaşi loc ca în cazul seismului produs pe 3 septembrie, în timpul celui mai puternic test nuclear al regimului de la Phenian.

Recent, Phenianul a avertizat că ar putea lua în calcul testarea unei bombe cu hidrogen în Pacific, după ce preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va distruge complet Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite