Coreea de Sud: Întâlniri de „agăţat“, plătite de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căsătorii colective oficiate în Coreea de Sud
Căsătorii colective oficiate în Coreea de Sud

În Coreea de Sud, care  şi-a propus să sporească rata natalităţii şi unde mai predomină idei conservatoare legate de intermedierile de căsătorii, a-i ajuta pe tinerii singuri care vor să-şi găsească perechea, a devenit o prioritate naţională.

De aceea, guvernul organizează şi finanţează zeci de evenimente unde tinerii se întâlnesc să facă  cunoştinţă. Încă din 2010, Ministerul Sănătăţii şi Problemelor Sociale a început să promoveze ideea unor astfel de petreceri şi, sub conducerea unui ministru foarte entuziast, a organizat patru „party”-uri la care s-au întâlnit proprii angajaţi cu cei ai unor corporaţii locale. Vestea a fost publicată în toată presa sud-coreeană.

Însuşi ministrul a cununat prima pereche care a făcut cunoştinţă la una din acele  petreceri. În articolul publicat despre evenment, mirele de 31 de ani a mulţumit guvernului şi s-a întrebat dacă doi copii vor satisface exigenţele guvernului, a relatat „The New York Times“.

Acum, astfel de petreceri se organizează de către autorităţile locale care pot obţine recompense financiare pentru activităţi ce promovează căsătoriile şi naşterea copiilor Dar nu numai oficialităţi guvernamentale joacă rolul fostelor peţitoare pe care tinerii de azi le consideră de modă veche. Corporaţiile care se tem de reducerea forţei de muncă, au început să renunţe la interdicţia dragostei între cei ce lucrează împreună, unii chiar plătind pentru ca angajaţii lor să participe la petrecerile în care pot face cunoştinţă. Studenţii fac publicitate online pentru organizarea de întâlniri în masă, printre care a rămas în memorie flash-mobul de întâlnire, care a avut loc într-un cartier din Seul. Iar antreprenorii au deschis baruri unde chelnerii joacă rolul neoficial de peţitori.

    Până la ora actuală, rezultatele sunt amestecate. Societatea coreeană se interconectează prin afilieri de grup – legături între persoane din acelaşi oraş, şcoală sau corporaţie, aşa că a găsi o posibilă pereche fără să fii prezentat oficial familiei care să-şi dea consimţământul, s-a dovedit destul de dificil chiar şi pentru cei care susţin conceptul .

Până în anii 1980, tinerii făceau apel la peţitoare şi legături familiale pentru a-şi găsi soţii, afirmă sociologii, dar acest lucru era valabil când oamenii trăiau în comune tradiţionale în care părinţii găseau perechi potrivite pentru copiii lor. Aceste practici au dispărut odată cu industrializarea, când populaţia s-a îndreptat masiv spre oraşe. Nemaiexistând  reţelele tradiţionale, famiiile s-au adresat serviciilor matrimoniale care făceau documentarea, iar tinerii făceau apel la prieteni care-şi luau rolul în serios şi primeau cadouri la nuntă.

    Tinerii, afirmă sociologii sud-coreeni, sunt neobişnuiţi să se întâlnească sau să se socializeze cu persoane pe care nu le cunosc, despre care nu ştiu nimic, nu ştiu cine sunt părinţii, din ce mediu se trag. Cel mai mare eşec a fost înregistrat la acel flash mob la care au participat 3000 de persoane, dar care a luat sfârşit în 10 minute. Cu toate acestea, orga- nizatorii au declarat că 100 de persoane s-au dus la o primă întâlnire.

    Cu toate că tinerii sudcoreeni nu se simt încă bine cu persoane necunoscute sau cu întâlniri întâmplătoare, morala socială se schimbă. Potrivit sociologilor, acum tinerii acceptă mai uşor relaţii sexuale înainte de căsătorie care au loc la anumite hoteluri. Totuşi susţin în continuare necesitatea ca pentru o relaţie serioasă să facă cunoştinţă în mod oficial.

    Dificultatea de a găsit posibili soţi a dus la creşterea vârstei de căsătorie în Coreea de Sud şi acest lucru este valabil şi la tinere care fac carieră şi nu doresc să rămână acasă să crească copii. În 2011, vârsta medie de căsătorie pentru tinerele din Coreea de Sud a fost de 29 de ani faţă de 24 în 1990, iar pentru bărbaţi de aproape 32 faţă de 28 în 1990. S-a redus mult şi rata natalităţii.

    Tinerele au devenit foarte pretenţioase cu privre la situaţia materială şi pregătirea viitorilor soţi. Bărbaţii sunt mai preocupaţi de înfăţişarea femeilor, susţin sociologii. De aceea, potrivit mai multor tineri, petrecerile organizate de guvern pentru a-ţi găsi perechea s-au dovedit cel mai bun amestec între vechi şi nou. Oficialităţile locale fac documentarea legată de persoanele prezente dar după aceea, lasă terenul tinerilor să-şi aleagă liber perechea.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite