Coreea de Nord, în cursa pentru modernizarea infrastructurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase ani de la preluarea puterii, liderul nord-coreean Kim Jong-un poate vorbi despre o îmbunătăţire notabilă a infrastructurii ţării sale, relatează „The New York Times“, făcând o trecere în revistă a celor mai importante proiecte derulate de Coreea de Nord începând din 2011.

Când a ajuns la putere, fiul fostului dictator Kim Jong-il şi-a exprimat dorinţa de a moderniza ţara, atât în ceea ce priveşte infrastructura militară, cât şi cea civilă.

Şi, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse ca urmare a testelor militare şi nucleare efectuate de Phenian, Coreea de Nord a urmat calea dorită de Kim Jong-un, după cum arată imagini surprinse prin satelit prezentate de Curtis Malvin, cercetător american la US-Korea Institut.

Astfel, regimul de la Phenian a construit fabrici, pieţe, o staţiune de schi, orfelinate, dar şi baze militare, relevă slate.fr.

„Poporul nord-coreean ştia foarte puţin despre Kim Jong-un înainte ca el să devină lider“, a afirmat Curtis Melvin. Potrivit cercetătorului, acum, proiectele de anvergură pe care Kim Jong-un le-a lansat îi asigură acestuia „o mai mare legitimitate de a guverna“.

La ordinul lui, a început construirea de noi şcoli, de parcuri de atracţii şi zone de petrecere a timpului liber menite să amelioreze „viaţa tuturor coreenilor“. Această propagandă vine însă în contextul în care un sfert din populaţia Coreei de Nord se zbate în foamete, notează France24.

Liderul de la Phenian afirmă că vrea să rezolve problemele legate de lipsa de energie cu care se confruntă ţara, iar zece proiecte de construire de centrale electrice, dintre care două în colaborare cu China, au fost deja demarate.

Pentru Kim Jong-un, care afirmă că SUA pot ataca în orice moment Coreea de Nord, un alt aspect important este armamentul, care a ajuns, potrivit unor experţi, chiar o obsesie pentru dictator. Astfel, mii de amplasamente de artilerie şi pentru lansarea de rachete au fost construite şi modernizate. 

Potrivit lui Melvin, toate aceste proiecte au permis o creştere a economiei cu până la 5% anual, începând din 2011. „Numărul pieţelor a explodat, iar consumul a crescut mult“, a afirmat cercetătorul. 

Conform mai multor specialişti, banii pentru toate aceste proiecte, dintre care unele gigantice, au venit din tranzacţii ilicite sau din vânzări de armament, notează slate.fr. Totodată, sume importante sunt strânse prin trimiterea muncitorilor nord-coreeni în străinătate, salariile acestora fiind încasate direct de Phenian.

Jeffrey Lewis, specialist pe teme ce ţin de Coreea de Nord în cadrul Institutului Middlesbury din California, spune însă că această creştere economică nu înseamnă că ţara se îndreaptă spre prosperitate, ci că este vorba, cel mai probabil, de una pe termen scurt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite