Cea mai în vârstă „zeiţă vie“ din Nepal a întrerupt tradiţia şi a ieşit pe propriile picioare în public după cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dhana Bajracharya este prima zeiţă vie din Nepal care a ieşit pe propriile picioare în public FOTO thehimalayantimes.com
Dhana Bajracharya este prima zeiţă vie din Nepal care a ieşit pe propriile picioare în public FOTO thehimalayantimes.com

Cea mai în vârstă „zeiţă vie“ din Nepal a încălcat tradiţia şi a ieşit din casă pe propriile picioare pentru prima oară în viaţa sa. Acest eveniment neobişnuit a avut loc după cutremurul puternic care a devastat ţara sa la sfârşitul lui aprilie, relatează AFP.

Zeiţele Kumari, specifice Nepalului, trăiesc izolate de lume şi vorbesc rar în public, respectând tradiţii moştenite din hinduism şi budism.

Cu toate acestea, Dhana Kumari Bajracharya, cea mai în vârstă „zeiţă vie“ din Nepal, a întrerupt tradiţia şi nu a mai ieşit în public pe o lectică din lemn. Evenimentul neobişnuit a avut loc după cutremurul cu magnitudine de 7,8 care a devastat Nepalul la 25 aprilie, provocând moartea a peste 8.800 de persoane şi distrugând zeci de mii de locuinţe.

Fidelă unei vieţi retrase, pentru care a optat încă la vârsta de doi ani, Dhana Kumari Bajracharya a ieşit pentru prima oară pe propriile picioare din locuinţa sa de la Patan, la sud de Kathmandu.

„Nu mi-am imaginat niciodată că va trebui să ies din casă în acest fel“, a mărturisit ea.

„Probabil zeii erau supăraţi, deoarece oamenii nu mai respectau tradiţiile“, a adăugat femeia, în vârstă de 63 de ani.

„Atunci când natura vă obligă, realizaţi imposibilul“, a justificat acest gest nepoata sa, Chanira Bajracharya.

Dhana Kumari Bajracharya a fost întronizată în 1954 şi şi-a păstrat timp de trei decenii titlul de Kumari de Patan. O Kumari este o fetiţă din comunitatea Newar care nu are semnele pubertăţii şi care este considerată a fi reîncarnarea zeiţei hinduse Durga.

Selecţia pentru o Kumari este foarte riguroasă şi ţine cont în special de criteriile fizice şi îndeplinirea a 32 de virtuţi.

Spre deosebire de Kumari din Kathmandu, care trebuie să stea într-o reşedinţă oficială, cea din Patan poate locui împreună cu familia sa, dar nu apare în public decât în zilele de sărbătoare, când este dusă cu lectica în oraş pentru a fi venerată.

„Ador să ies în zilele de sărbătoare“, spune ea, amintindu-şi de adoratorii săi stând aliniaţi printre străduţele din Patan şi aşteptându-i binecuvântarea.

„De ce este atât de în vârstă?“

Potrivit tradiţiei, Kumari din Patan trebuie să cedeze tronul când ajunge la pubertate, dar Dhana  Bajracharya nu s-a supus regulilor şi şi-a păstrat titul până la peste 30 de ani.

În 1984, Dipendra, prinţul care domnea la acea vreme şi care îşi va masacra familia 17 ani mai târziu, va declanşa o controversă din cauza căreia va fi nevoită să renunţe la titlu.

„De ce este atât de în vârstă?“, ar fi întrebat prinţul în momentul în care a văzut-o pe Dhana Bajracharya cu ocazia unei sărbători, cerându-le ulterior preoţilor să-i găsească o înlocuitoare.

După peste 30 de ani, amintirea legată de această îndepărtare bruscă rămâne încă o rană deschisă.

„Nu aveau niciun motiv să mă înlocuiască“, spune ea pentru AFP. „Eram puţin furioasă (…) Încă mă simţeam zeiţă“, recunoaşte ea.

Nu a renunţat la viaţa de Kumari

Cu toate că a fost obligată să se retragă, Dhana Bajracharya nu a renunţat la viaţa de Kumari.

În fiecare dimineaţă, ea îmbracă o fustă brodată de culoare roşie, îşi strânge părul într-un coc şi îşi machiază ochii cu Khol.

Cu ocazia sărbătorilor, ea îşi desenează, cu galben şi roşu, încă un ochi în mijlocul frunţii şi se aşează pe un tron de lemn decorat cu şerpi pentru a se adresa credincioşilor care o vizitează.

„Preoţii au făcut ceea ce trebuiau să facă, dar nu pot să-mi abandonez responsabilităţile“, dă asigurări ea.

Când nepoata sa Chanira a fost desemnată Kumari în 2001, Dhana Bajracharya a învăţat-o ceremonialul.

Cu toate că Nepalul a evoluat mult de la naşterea sa, devenind între timp republică, ea a acceptat foarte puţin schimbările.

Una dintre puţinele concesii făcute modernităţii este uitatul la televizor, în special la emisiunile informative şi la cele inspirate din mitologia indiană.

Însă, după producerea ultimului cutremur puternic din Nepal, ea îşi petrece mare parte din timp rugându-se.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite