Alegeri prezidenţiale în Iran. Liderul suprem face apel la mobilizare masivă în faţa inamicilor. Lupta se dă între un moderat şi un conservator

Alegeri prezidenţiale în Iran. Liderul suprem face apel la mobilizare masivă în faţa inamicilor. Lupta se dă între un moderat şi un conservator

Alegeri în Iran FOTO IRNA

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a îndemnat miercuri compatrioţii să se mobilizeze pentru alegerile prezidenţiale de vineri şi să-şi afişeze calmul şi hotărârea în faţa „inamicilor“, relatează AFP. Lupta pentru preşedinţia Iranului se dă între un moderat şi un conservator pe fondul întreţinerii unui climat de tensiune cu Arabia Saudită şi Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Poporul are inamici. În faţa lor, poporul trebuie să arate hotărâre şi calm“, a declarat Ali Khamenei în faţa a mii de persoane, adunate la Teheran, potrivit site-ului său oficial.

„Reprezentanţii americani, europeni şi cei ai regimului sionist ne supraveghează alegerile pentru a vedea care va fi nivelul participării“, a spus el, apreciind că, dacă această participare „este importantă, (atunci inamicii) vor judeca lucrurile altfel“.

Khamenei a subliniat totodată că, într-o „regiune tulburată“, ţara sa pregăteşte alegerile prezidenţiale în „calm şi securitate“.

Liderul suprem iranian Ali Khamenei

Campania electorală se încheie în mod oficial joi, la ora 03.30 GMT (06.30 ora României), cu 24 de ore înainte de începerea scrutinului.

Şase candidaturi - dintre cele 1.636 depuse - au fost reţinute în cele din urmă pentru alegerile prezidenţiale din Iran. Toate cele 137 de femei care şi-au depus candidatura au fost eliminate din cursă, precum şi fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad. Acesta din urmă a căzut victimă unei dispute cu liderul suprem iranian.

Între timp, doi dintre cei şase candidaţi au renunţat la cursă, optând fie pentru tabăra conservatoare, puternic susţinută de Khamenei, fie pentru cea moderată. Este vorba de primarul conservator al Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf şi vicepreşedintele reformator Es-Hagh Jahanguiri.

Dintre cei patru candidaţi la preşedinţie, doi sunt consideraţi favoriţi, şi anume preşedintele moderat în exerciţiu Hassan Rohani, 68 de ani, şi conservatorul Ebrahim Raisi, 56 de ani, un apropiat al liderului suprem.

Deşi şi-a menţinut candidatura, reformatorul Mostafa Hashemitaba a îndemnat la vot pentru Rohani. În schimb, conservatorul Mostafa Mirsalim a anunţat miercuri că nu renunţă la prezentarea în alegeri, pentru a evita „polarizarea“.

Într-unul dintre ultimele sle mitinguri, la Ardebil (nord-vest), Rohani i-a îndemnat la rândul său pe iranieni să voteze masiv, în contextul în care, potrivit lui, preşedintele american Donald trump „şi alţi inamici ai Iranului sunt pe cale să vină în regiune“.

Preşedintele iranian Hassan Rohani

Trump urmează să participe sâmbătă la un summit cu lideri arabi în Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului.

Raisi a declarat, la rândul său, la Teheran, că Rohani a făcut prea multe concesii în negocierile asupra programului nuclear iranian, încheiate cu un acord cu marile puteri în vara lui 2015.

„Cu o diplomaţie în care implorăm, nu putem rezolva problemele. Avem nevoie de o diplomaţie puternică“, a subliniat Raisi.

Negociatorii iranieni nu au reuşit să schimbe atitudinea Statelor Unite, care împiedică normalizarea relaţiilor bancare între Teheran şi restul lumii, a denunţat el.

Ebrahim Raisi FOTO iranhumanrights.org

Rohani şi Raisi s-au înfruntat pe parcusul campaniei de la distanţă, întrucât dezbaterile televizate au fost interzise.

Hassan Rohani a fost atacat cu acuzaţii de corupţie şi făcut responsabil pentru rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor. La rândul său, preşedintele iranian le-a răspuns conservatorilor că încurajează extremismul şi violenţa.

Aproximativ 56,4 milioane de iranieni sunt aşteptaţi vineri la urne. Scrutinul prezidenţial are loc concomitent cu cel municipal, a cărui miză o reprezintă marile oraşe, şi anume Teheran, Mashhad şi Ispahan, dominate de conservatori.

Hassan Rohani a fost ales în 2013 cu 50,7% din voturile exprimate. El este favorit şi în aceste alegeri.

citeste totul despre: