Alegeri istorice în Myanmar. Partidul opozantei Aung San Suu Kyi, pe cale să obţină o majoritate istorică; „Doamna de la Yangon“ intenţionează să stea deasupra preşedintelui
0
Liga Naţională pentru Democraţie (LND), partidul laureatei Nobelului pentru Pace Aung San Suu Kyi, a obţinut o majoritate istorică în urma alegerilor generale de duminică, au anunţat vineri autorităţile electorale, punând astfel capăt regimului militar.
După numărarea a peste 80% din voturile exprimate, LND a obţinut peste două treimi din mandatele scoase în joc şi poate alege preşedintele ţării, notează BBC News, potrivit Mediafax.
Un scrutin considerat corect
Scrutinul de duminică a fost primul considerat liber în Myanmar din ultimii 25 de ani.
Procesul electoral a fost considerat corect, în pofida raportării unor nereguli şi a faptului că sute de mii de persoane - inclusiv membrii minorităţii etnice musulmane rohingya, care nu sunt recunoscuţi ca cetăţeni - nu au participat la alegeri.
Aproximativ 30 de milioane de persoane au avut dreptul să voteze duminică. Rata participării în acest scrutin a fost de aproximativ 80%, potrivit autorităţilor.
Partidul Uniunea pentru Solidaritate şi Dezvoltare (USDP, la putere, controlat de fosta juntă) - care a obţinut victoria în urma alegerilor contestate de acum cinci ani - a obţinut doar 5% din mandatele de parlamentari scoase în joc în alegerile de duminică, informează Mediafax.
O victorie aşteptată
Preşedintele american, Barack Obama, a felicitat-o pe Aung San Suu Kyi, în vârstă de 70 de ani, „salutând eforturile şi sacrificiile (sale) constante pentru promovarea unui Myanmar mai paşnic şi democratic“.
Conform Guvernului de la Yangon, Barack Obama l-a sunat pe omologul său din Myanmar, Thein Sein, pentru a-l „felicita“ că a permis desfăşurarea de alegeri „libere“ în ţara sa. Washingtonul încă nu a confirmat această informaţie.
Thein Sein, ultimul prim-ministru al regimului juntei, autodizolvat în 2011, a promis organizarea de alegeri libere în Myanmar.
Puteţi „să fiţi mândri de acest succes electoral, care este un jalon istoric“, ar fi spus Obama, salutând „reformele curajoase“ adoptate în ultimii patru ani de către regimul de tranziţie din Myanmar.
„Bine aţi venit în noua gardă“, anunţa joi publicaţia oficială Global New Light of Myanmar, un titlu nemăivăzut până acum.
„Doamna a câştigat. Partida dificilă începe“, titra pe prima pagină, joi, cotidianul Mizzima.
Deasupra preşedintelui
Un sfert dintre mandate sunt alocate prin Constituţie armatei, fosta juntă urmând să rămână în continuare foarte influentă.
De asemenea, „Doamna de la Yangon“ nu poate deveni preşedinta Myanmarului, potrivit prevederilor actualei Constituţii, care interzice accesul la funcţie celor care au copii cetăţeni străini. Ambii ei fii sunt cetăţeni britanici.
Însă laureata Nobelului pentru Pace, care a ispăşit o lungă perioadă de arest la domiciliu, a insistat că are „un plan“ şi că ea va conduce ţara, stând astfel deasupra preşedintelui.
Armata vrea cooperare
Liderul regimului de tranziţie din Myanmar, Thein Sein, şi şeful forţelor armate, Min Aung Hlaing, şi-au recunoscut înfrângerea, felicitând-o încă de miercuri pe Aung San Suu Kyi şi promiţând că vor preda în mod paşnic puterea.
„Vrem să o felicităm“ pe Aung San Suu Kyi pentru că „a câştigat aprobarea poporului“, a declarat Thein Sein miercuri seara.
„Armata va face tot ceea ce ţine de ea (pentru predarea în mod paşnic a puterii), în cooperare cu noul guvern“, a dat asigurări generalul Min Aung Hlaing, care a îndemnat trupele la „supunere şi disciplină“ într-un discurs susţinut în faţa unor oficiali militari de rang înalt, făcut public joi.
Junta militară a refuzat să recunoască victoria zdrobitoare obţinută de LND în 1990, la doi ani după reprimarea în sânge a manifestaţiilor paşnice ale opoziţiei.
După peste 30 de ani de lupte, Aung San Suu Kyi a ajuns într-o poziţie de forţă în faţa fostului regim. Ea a promis să facă ordine într-un sistem care le oferă militarilor o putere politică importantă.
Joi, opozanta a organizat o recepţie privată în casa sa de pe malul lacului, la Yangon, capitala Myanmarului.
Preluarea, în mod oficial, a puterii de către LND nu va avea loc mai devreme de februarie 2016.