Scandal imens la Patriarhia din Ierusalim
0Timp de doi ani, statul evreu nu l-a recunoscut pe Theophilos ca patriarh al Oraşului Sfânt, din cauza unor afaceri cu terenuri De mai multă vreme, la Ierusalim, a izbucnit un scandal legat
Timp de doi ani, statul evreu nu l-a recunoscut pe Theophilos ca patriarh al Oraşului Sfânt, din cauza unor afaceri cu terenuri
De mai multă vreme, la Ierusalim, a izbucnit un scandal legat de faptul că evreii ultra-ortodocşi încearcă să se impună în Oraşul Sfânt, cumpărând pământ.
Pe fondul acestui conflict în care a fost implicată şi patriarhia ortodoxă, timp de doi ani, guvernul israelian nu a recunoscut alegerea lui Theophilos ca patriarh al Ierusalimului de către sinod, la 22 august 2005. Theophilos al III-lea se confruntă în prezent cu probleme pe care le-a mărturisit presei.
Theophilos al III-lea, "Patriarh al Oraşului Sfânt al Ierusalmului şi a toată Palestina, Siria, peste Râul Iordanului, Canaa Galileei şi Sfântul Sion" - potrivit titulaturii sale oficiale - a primit recent vizita jurnaliştilor de la ziarul britanic "The Independent".
El a dezvăluit ziariştilor problemele cu care se confruntă "în locurile sfinte în care biserica sa dăinuie din vremurile bizantine".
Se cunoaşte foarte bine faptul că Biserica Ortodoxă Greacă este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri în Ţara Sfântă, în timp ce Patriarhia este în prezent una dintre cele mai mari şi mai puternice instituţii, "un stat în stat". Dar, dincolo de calmul aparent care domneşte în această Patriarhie, există o atmosferă tensionată cauzată de un scandal legat de dispute ecleziastice, financiare şi politice.
Conturile din bănci, îngheţate
Cu doi ani în urmă, Theophilos a fost ales patriarh de către sinod, pentru a-l înlocui pe fostul patriarh, Irineos, într-o atmosferă de scandal legat de afaceri cu terenuri. Dar predecesorul său nu a acceptat să renunţe la înaltul rang. S-a ascuns într-un apartament din Patriarhie, păzit de poliţia israeliană, împreună cu ceea ce succesorul său descrie drept "doi sau trei călugări excomunicaţi definitiv din biserică".
Printre necazurile pe care le-a expus jurnaliştilor, Theophilos a explicat că "toate conturile Patriarhiei din bănci" sunt îngheţate. Din această cauză, nu mai pot fi scoşi bani necesari în numele acesteia. Joia trecută, când avocaţii actualului patriarh au încercat să intre în apartamentul ocupat de predecesor pentru a face un inventar al icoanelor, documentelor şi altor valori deţinute de Irineos, care aparţin de drept instituţiei, a fost nevoie de poliţie.
După o ceartă de câteva ore, oamenilor actualului patriarh nu li s-a permis să aplice decizia justiţiei, ordinul fiind revocat duminică tot de către judecătorul care îl dăduse.
Afaceri cu terenuri
Timp de doi ani, Theophilos al III-lea nu a fost recunoscut ca Patriarh al Ierusalimului de către guvernul israelian. El a fost recunoscut, în schimb, de către Grecia, Iordania şi Autoritatea Palestiniană. Înaltul ierarh ortodox spune că beneficiază chiar şi de recunoaşterea Casei Albe. A primit "o frumoasă scrisoare în aces sens" de la preşedintele George W. Bush.
Theophilos s-a plâns de tratamentul "umilitor şi ridicol" la care este supus de Israel, la o întâlnire cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice, cu prilejul ultimei călătorii pe care ea a făcut-o la Ierusalim.
Acuzaţia principală care i se aduce, spune înaltul ierarh, este că nu e interesat să aprobe afacerile cu terenuri încheiate pe vremea predecesorului său. Pe de altă parte, criticii lui Theophilos susţin că a fost favorizat de Israel, datorită legăturilor sale cu importanţi oficiali americani, cum ar fi fostul director al CIA, George Tenet.
Ameninţarea cu "bomba nucleară"
Convulsiile din Biserica Ortodoxă Greacă de la Ierusalim au fost declanşate de implicarea în afaceri cu terenuri vândute colonilor evrei. La începutul anului, guvernul iordanian i-a cerut explicaţii lui Theophilos privitoare la astfel de tranzacţii, ameninţând că nu-l va recunoaşte ca patriarh.
Executivul de la Amann l-a recunoscut totuşi ca nou patriarh, după ce a primit asigurări din partea acestuia că nu este vorba de aşa ceva. Pe de altă parte, Irineos se luptă să demonstreze că şi el a rezistat presiunilor de a vinde terenuri din partea arabă (de nord ) a Ierusalimului colonilor evrei până ce a fost ameninţat de către avocaţii acestora că vor ataca Patriarhia cu o "bombă nucleară" .