Sarkozy îl „lucra“ pe DSK

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropiaţi ai preşedintelui francez au încercat să-l discrediteze în presă pe  Dominique Strauss-Khan cu câteva luni înainte să fie arestat. Sarkozy ştia de la poliţie că DSK fusese prins în 2007 cu o prostituată în maşină, la Paris, dar la acel moment nu-i era de mare folos informaţia.  

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, spre deosebire de presă, nu a lăsat nimic deoparte în ceea ce priveşte viaţa privată a lui Dominique Strauss-Khan.  Informat de surse din poliţie, locatarul de la Elysée cunoaşte secretele cele mai intime ale politicienilor francezi şi poate să se folosească de ele atunci când are nevoie, scrie cotidianul „Le Monde".

Citiţi şi:

Americanul John Lipsky preia conducerea FMI. Arestarea lui Dominique Strauss-Khan afectează datornicii Europei

Afacerea DSK: Cine ia locul lui DSK împotriva lui Sarkozy

Astfel, apropiaţi ai lui Nicolas Sarkozy au avut grijă să lase „să se scurgă" către „Le Monde", în ultimele luni, informaţia că la poliţie ar exista un raport, în posesia căruia Sarkozy ar fi intrat cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din 2007, şi în care se relatează că Dominique Strauss-Kahn ar fi fost surprins, în cadrul unui control de rutină, cu o prostituată în maşină, la Paris. La solicitarea publicaţiei franceze, nici Poliţia pariziană, şi nici Ministerul de Interne nu au confirmat existenţa acestei note. Totuşi, trei surse diferite au asigurat cotidianul că raportul a existat şi că i-a fost adus la cunoştinţă anturajului lui Nicolas Sarkozy.

Escapadele, dezvăluite la momentul oportun

La momentul respectiv, la nivel înalt s-a decis să nu se ia măsuri penale sau mediatice împotriva lui DSK. Socialiştii respinseseră, la sfârşitul lui 2006,  candidatura lui Dominique Strauss-Khan la prezidenţiale şi nu mai reprezenta o problemă pentru Sarkozy.

În perfectă cunoştinţă de cauză faţă de ceea ce se întâmplase, Sarkozy, odată instalat la Elysée, îl propulsează pe DSK în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Dar acum, că se apropia un nou scrutin prezidenţial, iar DSK creştea în sondaje, ba chiar ajunsese în frunte, oamenii  de încredere ai lui Sarkozy au trecut la acţiune. Ei s-au lăudat reporterilor că ştiu despre escapadele şefului FMI şi ameninţau că le vor dezvălui. În acest timp, şeful statului era prezentat ca un călugăr, în opoziţie cu „afemeiatul" DSK.

Cea mai „informată" echipă

Echipa lui Sarkozy  este cea mai bine informată. Din 2002, când a venit în fruntea Ministerului de Interne, cunoaşte toate aspectele vieţii private a personalităţilor care pot reprezenta un pericol în ziua alegerilor. A adunat în jurul său oameni credincioşi care-i datorează totul: Bernard Squarcini, şef al Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI), Claude Guéant, ministrul de Interne, Alain Gardère, adjunct al şefului de cabinet al ministrului de Interne, Michel Gaudin, prefectul Poliţiei pariziene. La sfârşitul lunii aprilie, DSK a identificat care sunt slăbiciunile lui şi le-a expus în publicaţia „Libération": apetitul lui pentru femei.

Declaraţiile lui vin probabil după ce a simţit că se vor răspândi zvonuri despre viaţa sa intimă. În toate timpurile, poliţia a fost un instrument al puterii, notează publicaţia. Înainte de a ajunge la Elysée, şi François Mitterrand, şi Jacques Chirac, şi Nicolas Sarkozy au trecut pe la Place Beauvau (au condus Ministerul de Interne). Cele mai „utile" informaţii ajung, desigur, de la Ministerul de Interne, la Palatul Elysée. Aşa s-a întâmplat şi sub alţi preşedinţi. În anii 1990, viaţa privată a lui Bertrand Delanoë sau Jack Lang a fost „sub lupă". Nu mai departe de 2010, DCRI (Serviciul de informaţii al Ministerului de Interne) a fost mobilizat pentru a afla cine bârfeşte pe seama cuplului prezidenţial Carla Bruni-Nicolas Sarkozy. Bănuită, Rachida Dati a fost pusă sub supraveghere.

Alt scandal sexual

Două foste angajate ale primăriei din Dravei au depus la începutul săptămânii o plângere împotriva secretarului de stat Georges Tron. Acestea îl acuză pe fostul primar de agresiune şi hărţuire sexuală în perioada 2009-2010. Olivier Schnerb, avocatul lui Georges Tron, a calificat acuzaţiile „pure calomnii", iar Georges Tron susţine că l-a informat oficial pe primul-ministru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite