Sarkozy vrea să "civilizeze" Franţa
0>> Liderul de la Elysee şi-a făcut, ieri, cunoscute priorităţile politice pe anul în curs. În contextul în care 2008 a debutat cu o scădere drastică a cotei sale de popularitate,
>> Liderul de la Elysee şi-a făcut, ieri, cunoscute priorităţile politice pe anul în curs.
În contextul în care 2008 a debutat cu o scădere drastică a cotei sale de popularitate, preşedintele Nicolas Sarkozy a susţinut ieri o conferinţă de presă fluviu în care şi-a prezentat priorităţile mandatului său pe acest an. În prezenţa a peste 600 de ziarişti din întreaga lume, liderul de la Elysee a declarat că în centrul preocupărilor sale se află aşa-numita "politică de civilizare".
Preşedintele francez a reluat astfel o temă evocată în discursul rostit de Anul Nou. "Ştiu că această politică de civilizare a suscitat numeroase întrebări", a spus liderul francez, explicând că "nu este vorba de o formulă de circumstanţă, ci de o convingere profundă". Potrivit lui Sarkozy, trecerea la o asemenea politică va permite Franţei să îşi asume o nouă "renaştere, de care lumea are nevoie".
Printre primele măsuri anunţate, şeful statului francez a declarat că vrea să garanteze egalitatea între bărbaţi şi femei, respectarea diversităţii şi integrarea minorităţilor, prin înscrierea acestor principii în preambulul la Constituţia Franţei. Sarkozy a mai declarat că speră ca anul acesta să marcheze sfârşitul săptămânii de lucru de 35 de ore, calificată drept o catastrofă pentru economia franceză. Unică în Europa, legislaţia adoptată în 1998 de guvernarea socialistă avea ca scop reducerea şomajului, prin partajarea timpului de lucru.
Cote pentru imigraţie
Sarkozy a vorbit despre continuarea luptei pentru protejarea mediului înconjurător, luptă angajată anul trecut, despre reforme în domeniul învăţământului şi sănătăţii, precum şi despre o politică de integrare pentru locuitorii din suburbii. El a apărat totodată ideea unei politici în materie de imigraţie bazate pe cote, destul de contestată de opoziţie. Ideea este de limitare a numărului de imigranţi care vin anual în Franţa şi de fixare la 50 la sută a imigraţiei pentru găsirea unui loc de muncă, a spus şeful statului francez.
Expulzări colective
Preşedintele francez a declarat că Italia şi Spania au cerut organizarea, împreună cu Franţa, a unor expulzări colective ale străinilor cu situaţie ilegală din cele trei ţări.
Cinci pentru ONU
Sarkozy, adeptul unei politici stricte în domeniul imigraţiei, a salutat răspândirea ideilor sale în Europa, după ce premierul spaniol Jose-Luis Rodriguez Zapatero declara că Spania nu va recurge la reglementarea în masă a situaţiei imigranţilor. În plan extern, Franţa va pleda pentru ca Germania, Japonia, Brazilia, India şi un stat african să devină membre permanente ale Consiliului de Securitate în cadrul reformei care vizează Naţiunile Unite. Sarkozy a apărat din nou dreptul ţărilor arabe de a avea acces la energia nucleară în scopuri civile.
Căsătoria cu Bruni nu a fost exclusă
Preşedintele francez a declarat că relaţia sa cu fostul model italian Carla Bruni este "serioasă", lăsând să se înţeleagă că o căsătorie este probabilă, dar că presa va afla cu siguranţă doar "după ce se vor căsători". Unele ziare din Franţa l-au acuzat pe Sarkozy că e mai preocupat de viaţa sa personală decât de datoria pe care o are faţă de ţară. Un sondaj de opinie arată că popularitatea preşedintelui a scăzut destul de mult în ultima vreme. Mai puţin de jumătate din francezi - adică 48% - spun acum că au încredere în preşedintele lor.
Este cel mai scăzut scor de când Nicolas Sarkozy a devenit preşedinte în luna mai a anului trecut. O mare parte a presei franceze e de părere că popularitatea preşedintelui a avut de suferit din cauza publicităţii asidue pe care o are relaţia şefului statului cu fostul manechin Carla Bruni. În vreme ce acasă preşedintele Sarkozy e acuzat de vulgaritate, în străinătate riscă chiar să ofenseze.