Primul asasinat după 150 de ani, în "paradis"
0Groază în insula Norfolk. Ştirea că un neozeelandez (29 de ani) a asasinat o femeie a provocat mare tulburare în rândul populaţiei. Este primul asasinat care s-a produs pe aceste
Groază în insula Norfolk. Ştirea că un neozeelandez (29 de ani) a asasinat o femeie a provocat mare tulburare în rândul populaţiei.
Este primul asasinat care s-a produs pe aceste meleaguri după ce, în anul 1856, au fost populate cu descendenţi ai echipajului de pe "Bounty". După cum se ştie, marinarii de pe vasul britanic s-au răsculat împotriva căpitanului, în Oceanul Pacific, la 28 aprilie 1789.
Un tribunal din Sydney l-a condamnat pe Glenn McNeill pentru asasinarea, în 2002, a tinerei Janelle Patton (28 de ani). Sentinţa a fost transmisă recent, prin intermediul televiziunii, unei curţi din insula Norfolk, teritoriu administrat de Australia.
"Crima a zguduit comunitatea şi i-a făcut pe australieni să aprecieze că asasinul merită o pedeapsă severă", a spus judecătorul Mark Weinberg. Asasinul a fost arestat anul trecut, în Noua Zeelandă, când poliţia a descoperit primele probe ale culpabilităţii sale. Glenn susţine că a lovit-o accidental cu maşina pe Janelle. Moartea tinerei a fost calificată "asasinat în paradis", pentru faptul că a fost prima crimă în insula de 1.600 de locuitori după o perioadă de timp foarte lungă.
Gustul pentru plăceri exotice Norfolk a fost populată în 1856 cu descendenţi ai răsculaţilor de pe "Bounty". Iniţial, gruparea răzvrătită din echipajul vasului s-a aşezat pe insula vecină, Pitcairn. Marinarii care au preluat controlul navei "Bounty" au sosit acolo în compania unor femei polineziene. Căpitanul vasului, William Bligh, avusese misiunea de a ameliora starea disperată a sclavilor de la marginile Imperiului britanic, transportând arbori de pâine în Indiile Occidentale.
În timpul călătoriei, Bligh îl înlocuieşte pe secund cu Christian Fletcher, care avea să organizeze revolta. Ajunşi în Tahiti, unde au stat cinci luni, marinarii au deprins gustul pentru plăcerile exotice, împrietenindu-se cu băştinaşe. La puţin timp după plecarea din Tahiti, 18 din cei 42 membri ai echipajului s-au răsculat. Filmul bine-cunoscut, cu Marlon Brando, îl prezenta pe căpitan ca pe un tip foarte dur.
În realitate era un tip foarte corect. Adevăratul motiv al revoltei de pe "Bounty" a fost - pe lângă faptul că Fletcher îi era dator vândut lui Bligh - dorinţa fugarilor de a rămâne în paradisul din Pacific împreună cu femeile lor. Unii dintre rebeli au fost prinşi de un vas trimis să-i urmărească şi apoi, spânzuraţi. Alţii s-au înecat.
Christian Fletcher împreună cu opt marinari, şase tahitiene şi un bebeluş au ajuns cu nava "Bounty" într-un loc marcat greşit pe hartă, actuala insulă Pitcairn. Au incendiat vasul pentru ca aceia care-i căutau să le piardă urma.
Câţiva dintre rebeli s-au ucis între ei, unul a înnebunit, alţii au fost ucişi de tahitienii pe care-i luaseră ca servitori. În 1814, când a fost descoperită ascunzătoarea fugarilor, au mai fost găsiţi nişte urmaşi (corcituri) şi un singur bătrân, care fusese în tinereţe pe "Bounty". În majoritate, descendenţii rebelilor au populat, în 1856, insula Norfolk. Timp de 150 de ani, ei au trăit în pace în acest paradis îndepărtat.
Insula pinului
Norfolk este un teritoriu autoguvernat asociat Australiei. Situată în Oceanul Pacific, între Australia, Noua Zeelandă şi Noua Caledonie, insula are ca simbol "pinul de Norfolk". Are suprafaţa de 34 kilometri pătraţi şi 1.600 de locuitori. Capitala este la Kingston. Data de 8 iunie (1856), când locuitorii insulei Pitcairn s-au stabilit în Norfolk, a devenit zi naţională. Urmaşii rebelilor de pe "Bounty" care trăiesc în continuare în Insula Pitcairn se numesc "pitcairnezi", în timp ce aceia care s-au mutat în Norfolk se numesc "norfuk". Deşi toţi sunt creoli anglo-tahitieni, diferă deja puţin între ei ca înfăţişare.