„Eurocopter“ cu piese ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elicopterele companiei aviatice europene vor fi echipate cu aparatură de bord produsă de firme din Rusia. Firma Transas din Sankt Petersburg a câştigat o licitaţie pentru a livra echipamente radioelectronice de bord elicopterelor Eurocopter.

Gigantul european aeronautic şi-a propus să instaleze echipamentul rusesc pe elicopterele sale pe care le va livra Indiei şi Chinei, deocamdată. Mai precis, pe aparatele EC135 care sunt dotate cu sistem de sateliţi GPS, cu sistem de cartografiere electronic cu ecran special şi cu sistem de avertizare pentru apropiere periculoasă de sol, după cum a precizat directorul executiv al companiei Tranzas, Viktor Godunov, citat de postul de radio Vocea Rusiei. „După câte ştiu eu, acesta este primul caz din istorie când un aparat de zbor de producţie occidentală va fi dotat cu avionică rusă. Proiectul ne oferă ocazia să ieşim pe piaţa mondială şi să lucrăm cu cei mai buni producători nu numai din Rusia, ci şi din vest", a subliniat Godunov.

Primii beneficiari, China şi India

Oficialul rus spune că de modul cum vor primi India şi China sistemul de navigaţie prin satelit rusesc GLONASS depinde extinderea vânzării acestor elicoptere şi pe alte pieţe. „Se pare că ideea utilizării sistemelor GLONASS şi GPS devine interesantă pentru mai multe ţări, nu numai pentru China şi India", a subliniat Godunov. Prin cooperarea cu Tranzas, producătorul aviatic european urmăreşte să-şi consolideze poziţia pe piaţa rusă, după cum a afirmat Laurence Trigolini, director general Eurocopter Vostok.

Un prim beneficiar va fi Gazpromavia, compania aviatică a gigantului rusesc Gazprom, care anul acesta va achiziţiona mai multe asemenea aparate. O altă companie rusească, UTair, se va dota cu elicopterul EC 175 produs de Eurocopter şi Augusta Westland.

Premieră şi în relaţia Rusia-SUA

Mai există un început şi în relaţia dintre Moscova şi Washington. Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a declarat că pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial, o parte din tehnica de luptă şi tehnologia militară destinată armatei ruse va fi cumpărată din SUA. Şi SUA vor să achiziţioneze elicoptere militare din Rusia pentru dotarea armatei afgane. Anunţul în acest sens al secretarului de Stat al Apărării, Robert Gates, a stârnit protestele mai multor membri ai Congresului.

"După câte ştiu eu, acesta este primul caz din istorie când un aparat de zbor de producţie occidentală va fi dotat cu avionică rusă."
Viktor Godunov directorul executiv la Tranzas

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite