FOTO VIDEO DSK încaieră presa franceză şi cea anglo-saxonă
0Scandalul sexual pune faţă în faţă două mentalităţi diferite privind viaţa privată a politicienilor. Avocaţii directorului Fondului Monetar Internaţional susţin că între Dominique Strauss-Kahn şi cameristă a existat un contact consimţit.
După ce judecătoarea Melissa Jackson i-a refuzat eliberarea pe cauţiune, Dominique Strauss-Kahn a fost dus la închisoarea Rikers Island din New York, unde va sta într-o celulă individuală cel puţin până la 20 mai, când va avea loc următoarea audiere. Închisoarea se află pe o insulă din East River, la nord de cartierul Queens. Francezul a fost plasat în West Facility, aripa în care stau prizonierii care suferă de boli transmisibile. Decizia a fost luată de teama ca unul dintre deţinuţi să nu-l agreseze pe şeful FMI „ca urmare a celebrităţii sale", a explicat un angajat al închisorii sub acoperirea anonimatului.
În timp ce Strauss-Kahn va experimenta detenţia într-o închisoare americană, acuzarea şi apărarea adună probe şi îşi pregătesc pledoariile. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, pe cearşafurile din camera în care a stat Dominique Strauss-Kahn au fost găsite urme de sânge, care ar putea susţine acuzaţia de agresiune sexuală asupra cameristei. Totodată, anchetatorii au găsit şi alte probe în cameră, acestea urmând a fi supuse unor analize medico-legale. Camerele de supraveghere o arată pe cameristă, care ar fi de origine musulmană, ieşind speriată din încăpere.
Francezii, iritaţi de justiţia americană
Potrivit presei americane, avocaţii vor susţine că a fost vorba de un contact consimţit, iar experţii se aşteaptă ca trecutul femeii să fie răscolit pentru a-i distruge credibilitatea. Socialiştii francezi au criticat virulent sistemul judiciar din SUA care permite „linşarea mediatică" a celui acuzat prin difuzarea de imagini degradante. Fostul ministru al Culturii Jack Lang a declarat că sistemul american este „inuman şi-l striveşte pe cel care-i cade în mâini". Cazul „a învrăjbit" presa franceză şi cea anglo-saxonă. Ziarele britanice au atacat „legea tăcerii" aplicată de publicaţiile din Hexagon atunci când vine vorba de aventurile politicienilor.
„The Guardian" acuză „complicitatea tăcută" a ziarelor franceze care ştiau despre slăbiciunea lui Strauss-Kahn - „socialistul-şampanie". „Times" evocă o lungă tradiţie franceză: „liberté, égalité, infidélité". „The New York Times" aminteşte că, în timpul scandalului Lewinsky ,unii politicieni francezi l-au admirat pe Bill Clinton. Jurnaliştii francezi remarcă severitatea cu care este tratat cazul Strauss-Kahn în presa anglo-saxonă. „Le Monde" notează că publicarea detaliilor din viaţa privată în presa americană nu are legătură cu moralitatea, ci ţine de credinţa mass-mediei din SUA că adevărul, inclusiv sexual, trebuie publicat cu orice preţ. Chestionaţi de „The New York Times", mai mulţi analişti francezi au declarat că nu doresc o schimbare a regulilor jurnalismului din ţara lor, întrucât nu sunt interesaţi de amantele politicienilor.
Se caută înlocuitor
Zvonurile privind înlocuitorul lui Strauss-Kahn au fost deja lansate. Europa vrea să păstreze conducerea FMI, variantele putând fi Gordon Brown, Axel Weber, Christine Lagarde sau Peer Steinbrück. În cărţi este şi turcul Kemal Dervis.