Europenii pregătesc un Brexit dur

Europenii pregătesc un Brexit dur

Parlamentul European pregăteşte pentru săptămâna viitoare adoptarea unei rezoluţii ca răspuns faţă de declanşarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, potrivit unor documente scurse de la Bruxelles.

Tensiuni în creştere între Berlin şi Ankara. Parchetul federal german deschide o anchetă în urma unor suspiciuni de spionaj turc

Tensiuni în creştere între Berlin şi Ankara. Parchetul federal german deschide o anchetă în urma unor suspiciuni de spionaj turc

Parchetul federal german a deschis o anchetă în urma unor suspiciuni de spionaj turc. Anunţul a fost făcut marţi de purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Frauke Köhler, relatează AFP. Acţiunile de spionaj ale Ankarei i-ar fi vizat pe susţinătorii predicatorului Fethullah Gülen, pe seama căruia autorităţile turce pun tentativa de lovitură de stat din luna iulie a anului trecut.

Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzând comerţul

Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzând comerţul

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va limita probabil prerogativele şefului negocierilor pentru Brexit Michel Barnier la termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, excluzând relaţiile comerciale viitoare, ceea ce ar fi o lovitură pentru Londra, care vrea ca discuţiile să aibă loc în tandem, au declarat trei persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.

Socialistul Manuel Valls va vota la alegerile prezidenţiale pentru centristul Emmanuel Macron

Socialistul Manuel Valls va vota la alegerile prezidenţiale pentru centristul Emmanuel Macron

Socialistul Manuel Valls a anunţat miercuri dimineaţă că are de gând să voteze în alegerile prezidenţiale pentru Emmanuel Macron, întorcând spatele prezidenţiabilului care a câştigat alegerile primare socialiste pentru a-l susţine pe candidatul de centru-stânga. Valls s-a retras în decembrie de la conducerea executivului francez pentru a candida la prezidenţiale, dar a pierdut alegerile primare în faţa lui Benoit Hamon, scrie Reuters.

Cifrele din spatele celor mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru Brexit

Cifrele din spatele celor mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru Brexit

Participanţii la negocierile pentru Brexit vor avea de luat decizii dificile în următorii doi ani, iar între cele mai spinoase subiecte se numără cât va fi dispusă Marea Britanie să plătească pentru acoperirea obligaţiilor financiare către UE, câţi imigranţi sunt prea mulţi pentru alegătorii britanici şi în ce măsură mai poate beneficia ţara de libertatea comerţului după separare, relatează Bloomberg.

O crimă cu motiv rasial, comisă în Manhattan, încadrată ca act de terorism de către procurori

O crimă cu motiv rasial, comisă în Manhattan, încadrată ca act de terorism de către procurori

James Harris Jackson, un tânăr alb în vârstă de 28 de ani, a fost acuzat de crimă cu motiv rasial şi ca act de terorism de către procurori, în urma înjunghierii unui bărbat de culoare în  Manhattan. Actul procurorilor este considerat binevenit, în condiţiile în care opinia publică tinde să asocieze exclusiv, şi în acelaşi timp eronat, terorismul cu cultul islamic.

Regimul Orbán ameninţă să închidă Universitatea Central Europeană din Budapesta

Regimul Orbán ameninţă să închidă Universitatea Central Europeană din Budapesta

Michael Ignatieff, rectorul Universităţii Central Europeană din Budapesta, informează printr-o scrisoare publică că guvernul condus de Victor Orbán intenţionează să promoveze o legislaţie ce ameninţă direct viitorul cunoscutei instituţii de învăţământ superior din capitala maghiară. Comentatorii consideră gestul a fi ultimul episod din lupta politică împotriva finanţatorului George Soroş.

Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care anulează politicile climatice ale administraţiei Obama

Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care anulează politicile climatice ale administraţiei Obama

Preşedintele Trump a semnat marţi mult anticipatul ordin executiv prin care e anulată moştenirea legislativă a preşedintelui Obama de combatere a schimbărilor climatice. Deşi administraţia Trump a încercat să eticheteze această politică ca un mod de a promova independenţa energetică şi de a readuce slujbe în acest sector, majoritatea economiştilor au catalogat aceste promisiuni ca nerealiste.

Intervenţia din 2003 a Statelor Unite în Irak, precum şi izbucnirea Primăverii Arabe din 2011, au fost percepute de către Arabia Saudită ca ameninţări la adresa propriei securităţi şi stabilităţi interne, motiv pentru care Riyadul a trebuit să construiască o strategie de politică externă care să răspundă propriilor nevoi şi percepţii privind dinamicile geopolitice ale Orientului Mijlociu.

acum 2 zile · comentarii (4)

Cu o viteză fără precedent, se suprapun documente, luări de poziţii alternative, avertismente şi analize de risc structural în ce priveşte viitorul Europei. O Europă foarte clar definită la nivel teoretic în termenii Declaraţiei de la Roma (o puteţi citi la finalul textului), cea în care există principiul vitezelor multiple în cadrul a ceea ce se doreşte să rămână edificiul comun al proiectului european:

acum 3 zile · comentarii (37)

Uniunea Europeană celebrează cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma. Semnarea tratatului este unul dintre momentele fondatoare ale Uniunii Europene. Astăzi, pe 25 martie, Uniunea Europeană celebrează cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma. Semnarea tratatului este unul dintre momentele fondatoare ale UE, când Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxembourg şi Olanda au fondat „Comunitatea Economică Europeană”, precedesoarea actualei Uniuni Europene.

acum 4 zile · comentarii (1)

Ce este „terorismul low-cost”? „Este forma de terorism care presupune puţine sau foarte puţine mijloace şi o planificare rudimentară. Poate lovi pe oricine, oriunde şi oricând”, spunea, marţi, Nicoletta della Valle, directoarea FEDPOL, poliţia federală elveţiană, venită să prezinte raportul grupului special de lucru TETRA dedicat luptei împotriva terorismului cu motivaţie jihadistă.

acum 5 zile · comentarii (67)

Neaşteptat şi trist titlu. Dar cred că personajul şi evenimentul creat de el îl merită pe deplin căci arată un dispreţ total şi definitiv nu numai faţă de valorile europene, ci şi faţă de unele ţări care sunt parte din edificiul european prezentat drept unul al egalităţii, solidarităţii şi efortului comun.

acum 6 zile · comentarii (45)

Ce-ar fi dacă, prin minune, am scăpa de autocraţi? De cei care, cu Liviu Dragnea între ei, restaurează dictatura, conferindu-i forme noi, în timp ce pun umărul la a trage Europa către fascistoida Rusie? Ce ne-ar salva? Potrivit liderului turc, Erdogan, „Europa e fascistă”. Dar îl credem? Cum să nu-l credem pe omul care se războieşte cu minoritatea kurdă a ţării sale cu o înverşunare demnă de vânătoarea de evrei, sub Hitler, Antonescu şi compania?

acum 7 zile · comentarii (6)

Când pe site-ul MAE-ului Federaţiei Ruse a apărut comunicatul Departamentului de Informare şi Tipărire, în legătură cu protestele antiguvernamentale din România, mass-media rusească deja de câteva zile informa, pe îndelete, cetăţenii Federaţiei Ruse despre situaţia excepţională şi tensionată din România.

acum 7 zile · comentarii (55)

Europa este ameninţată de un scandal imens ale cărui efecte posibile ar putea să zguduie în profunzime credibilitatea sistemului instituţional. Asta deoarece în joc se află cel puţin reputaţia Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cel care deţine nu numai cea mai înaltă funcţie la nivelul UE, ci este şi cel mai înalt reprezentant al său la nivel extern.

acum 7 zile · comentarii (60)

Bătrânul continent nu este la prima încercare de unificare, de la sfârşitul Evului Mediu încoace. Indiferent de liderii europeni şi de proiectele lor, mai mult sau mai puţin eficiente, mai mult sau mai puţin inspirate, mai mult sau mai puţin actuale, certitudinea că Europa se va uni într-o zi a existat.

acum 8 zile · comentarii (4)

Prăbuşirea ordinii globale aşa cum o cunoaştem se accelerează simţitor. Lumea parcă a luat-o razna, e cu susu-n jos, anapoda, iar această schimbare vine şi cu cea mai mare colecţie de lideri inadecvaţi, populişti şi necunoscători, care se joacă de-a relaţiile internaţionale acum, când oricum zăngănitul armelor se aude pe holurile oricărei întâlniri diplomatice.

acum 8 zile · comentarii (34)

În aşteptarea documentului pe care, săptămâna viitoare, Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, îl va trimite celor 27 de şefi de state şi guverne pentru a expune liniile directoare ale mandatului de negociere pe care-l va primi Comisia Europeană în vederea ajungerii la un acord cu Marea Britanie în privinţa BREXIT, să vedem care sunt acestea din perspectiva deja anunţată oficial de Theresa May, Primul Ministru al Marii Britanii.

acum 8 zile · comentarii (16)

Chiar dacă în zona limitrofă Mării Baltice, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia afluiesc militari aliaţi, pentru întărirea acolo a defensivei NATO, arealul vecin Mării Negre este departe de a constitui unul marcat de porumbelul păcii. Preşedintele Igor Dodon, marioneta Moscovei la Chişinău, s-a făcut de râs la Kremlin, unde a fost lăsat să aştepte patru ore la uşa omologului rus, deloc impresionat de sticlele de vin aduse de vasal.

acum 9 zile · comentarii (16)

O zi care va marca istoria Europei. Anunţul oficial că Marea Britanie va activa, pe 29 martie, articolul 50 din Tratat, marcând ieşirea sa din sistemul comunitar, este semnul unui eşec enorm. Este aşa pentru că, în mod real, ambele părţi nu pot încă măsura consecinţele reale pe care le va provoca această ruptură pe plan economic, social, de securitate.

acum 9 zile · comentarii (48)

În Federaţia Rusă există o structură organizată formată din jurnalişti, bloggeri, comentatori online – numită neoficial „Armata de trolli[1] a Kremlinului” – care susţine propaganda pro-rusă şi contribuie la formarea unei imagini pozitive faţă de politica preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi negative faţă de Occident[2].

acum 9 zile · comentarii (66)

Asta a spus şi aşa s-a întâmplat în cazul lui Zyed Ben Belgacem, cetăţeanul francez în vârstă de 39 de ani care a provocat evenimentul terorist de pe aeroportul din Orly. Cunoaşteţi de acum desfăşurarea evenimentelor, parcursul teroristului care a a început prin a ataca o patrulă de poliţie la Stanis în momentul când a fost oprit pentru un control de rutină.

acum 10 zile · comentarii (52)

Alegerile din Olanda au eliminat spectrul Nexit şi au demonstrat că ascensiunea populismului eurofob nu e o fatalitate. Dar rezultatul scrutinului favorizează proiectul revenirii vechilor state membre ale UE la un cerc restrâns. O perspectivă în care România va suferi consecinţa timpului irosit de la aderare până acum.

acum 10 zile · comentarii (12)
Postari Recente