În pragul reuniunii OPEC din 25 mai care trebuie să stabilească dacă e cazul să continue politica limitării şi scăderii producţiei, America lui Trump a dat o lovitură grea pieţei petroliere globale, preluând pe deplin controlul şi impunând preţurile şi regulile jocului.

acum 17 zile · comentarii (67)

Sunt politicienii noştri pregătiţi să se întâlnească cu personalităţii care au remodelat geopolitica globală? Se pare că apetenţa pentru astfel de întâlniri este extrem de redusă. Să ai în propria ogradă doi generali care sunt conectaţi la sistemul decizional global şi să-i ignori este de neînţeles. Probabil că au fost suficiente întâlnirile de la Ministerul Apărării. Generalul Ciucă oricum îi cunoştea!

acum 18 zile · comentarii (20)

Folclorul diplomatic e o literatură delicioasă şi neglijentă. Una din vorbele de duh care aduc glorie la dineuri şi satisfacţie editorialiştilor în căutare de paradox spune aşa: întrebat, pe la începutul anilor ’70, ce crede despre Revoluţia Franceză, liderul chinez Chu En Lai ar fi apreciat că e prea devreme să ne pronunţăm. Ştim, acum, că la mijloc a fost o neînţelegere.

acum 19 zile · comentarii (148)

Neîndoielnic, Macron va deveni preşedinte. Cursa s-a tranşat prin împotmolirea judiciară a lui Fillon. Alegerile de azi, lipsite de suspansul turului I, vor confirma vorba din popor: „Oricât ar ţipa, bufniţa nu poate să egaleze cucul“. S-a văzut din duelul TV. Rămâne întrebarea esenţială: Macron e soluţia sau amânarea falimentului celei de-a V-a Republici?

acum 19 zile · comentarii (21)

Un foarte recent sondaj de opinie din Ungaria arată că, în ultimele două luni, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a pierdut aproximativ 500.000 de alegători. Principala cauză a acestei reduceri a popularităţii a fost, paradoxal, intenţia desfiinţării Universităţii Central-Europene din Ungaria (mai multe oraşe din România au invitat conducerea Universităţii să se stabilească aici).

acum 19 zile · comentarii (46)

Spunea domnul Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, într-un discurs ţinut la Institutul universitar european din Florenţa: „Încet, dar sigur, engleza îşi pierde din importanţă în Europa... Francezii vor vota duminică şi aş dori să înţeleagă ce vă spun acum despre Europa şi despre naţiuni".

acum 20 zile · comentarii (31)

Războiul informaţional al Rusiei în România şi Republica Moldova a suferit o înfrângere majoră săptămâna trecută, când o navă cu oi româneşti a scufundat în Bosfor o navă rusească de spionaj SYGINT a Federaţiei Ruse. Impactul ştirii a distrus doi ani de construcţie minuţioasă a sute de troli şi a aruncat pe geam sute de milioane bune de dolari peste noapte.

acum 22 zile · comentarii (152)

Este vorba despre o scrisoare semnată de numeroşi experţi europeni în domeniul securităţii şi adresată Federicăi Mogherini, vicepreşedintele Comisiei Europene, Înalt Reprezentant al UE pentru probleme de politică externă şi securitate, difuzată recent de European Values.

acum 23 zile · comentarii (96)

De foarte multe ori, termeni ca „război hibrid”, „manipulare”, „geopolitica spaţiului cosmic” apar în spaţiul mediatic cei care promovează aceşti termeni dorind să inducă ideea noutăţii absolute. Mulţi dintre promotorii acestor idei au în spate un trecut bogat în cercetarea ştiinţifică, inclusiv în domeniul istoriei, de aceea ideea de defini drept „noi” concepte clasice pare destul de surprinzătoare.

acum 23 zile · comentarii (0)

Este vorba despre un material elaborat de cercetători de la European Values cu sprijinul grupului PPE din Parlamentul European şi dat publicităţii în urmă cu puţin timp (22 aprilie 2017) sub semnăturile lui Jakub Janda, Ilyas Sharibzhanov, Elena Terzi, Marketa Krakci şi Jakub Fiser.

acum 24 zile · comentarii (30)

În faţa crizelor multiple, creşte oare valoarea proiectului european? Da. Sau, cel puţin, aşa arată datele din ultimul Eurobarometru comandat de Parlamentul European, la mijlocul actualei legislaturi, acum când au rămas 2 ani până la următoarele alegeri europarlamentare.

acum 27 zile · comentarii (14)