În ciuda presiunilor internaţionale, kurzii irakieni se pronunţă prin referendum, luni, privind independenţa regiunii de Irak INFOGRAFIE

În ciuda presiunilor internaţionale, kurzii irakieni se pronunţă prin referendum, luni, privind independenţa regiunii de Irak INFOGRAFIE

În Kurdistanul irakian şi în zonele disputate între Erbil şi Bagdad, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic, zone ce se află acum sub control militar kurd, va avea loc, luni, un referendum privind independenţa regiunii de Irak. Kurzii irakieni din străinătate au început să voteze încă de sâmbătă, în ciuda unei opoziţii pe plan internaţional.

Preşedintele Macron dă primul mare test electoral, odată cu schimbarea a jumătate din membrii Senatului. Printre candidaţii pentru un post de senator se numără şi românca de etnie romă Anina Ciuciu

Preşedintele Macron dă primul mare test electoral, odată cu schimbarea a jumătate din membrii Senatului. Printre candidaţii pentru un post de senator se numără şi românca de etnie romă Anina Ciuciu

Aproape 75.000 de oficiali aleşi, inclusiv parlamentari, primari, consilieri locali şi regionali, se vor reuni duminică pentru a alege 171 din cei 348 de senatori din Parlament. Aceste alegeri reprezintă primul mare test electoral pentru Emmanuel Macron, a cărui popularitate a avut de suferit după patru luni la Palatul Elysee. Printre candidaţi se numără inclusiv o tânără româncă de etnie romă, care se pregăteşte să intre în politica de la Paris.

UPDATE Germanii decid astăzi dacă îi vor da un al patrulea mandat de cancelar Angelei Merkel. Mizele alegerilor legislative din Germania | angela merkel

UPDATE Germanii decid astăzi dacă îi vor da un al patrulea mandat de cancelar Angelei Merkel. Mizele alegerilor legislative din Germania

Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemaţi la urne duminică, pentru a-şi alege cel de-al 19-lea Parlament, potrivit datelor Guvernului de la Berlin. Sondajele o creditează pe Angela Merkel, actual cancelar, drept favorită pentr un al patrulea mandat la putere. Urnele se deschid la ora locală 8.00 (9.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 18.00 (19.00, ora României).

ANALIZĂ A fost Rusia ţinta unei campanii de „ştiri false“ din partea NATO, cu ocazia exerciţiilor militare Zapad-2017?

ANALIZĂ A fost Rusia ţinta unei campanii de „ştiri false“ din partea NATO, cu ocazia exerciţiilor militare Zapad-2017?

Departamentele de apărare şi mass media occidentală au amplificat artificial ştirile cu privire la exerciţiile militare Zapad-2017 desfăşurate de Rusia, prezentându-le ca pe o ameninţare majoră. În realitate, ceea ce s-a petrecut nu a fost deloc pe atât de dramatic precum au lăsat să se înţeleagă ştirile alarmiste ce au circulat în Occident, scrie The Independent.

Ce sunt agenţiile europene? Instituţii care gestionează anumite politici decise la Bruxelles, colaborând cu direcţii ale Comisiei şi cu instituţii din statele-membre. Câte feluri de agenţii există? Descentralizate (cele mai multe), executive, agenţii legate de politica de securitate şi apărare comună, agenţii EURATOM.

luna trecuta · comentarii (11)

Vara anului 2017 a fost dominată de o răbufnire a demonilor războiului, în toate formele sale, pe toate meridianele. Mai întâi memoria Războiului Rece a început să bântuie din nou cancelariile, după ce Coreea de Nord a revenit în prim plan cu ameninţarea nucleară globală după lansarea unei rachete balistice intercontinentale.

luna trecuta · comentarii (66)

Asta a promis Preşedintele Trump în urmă cu câteva ore, prezentând noua strategie a SUA pentru Afganistan: angajamentul american va continua şi, de data asta, va fi vorba de ucis teroriştii şi nu de ajutorul pentru refacerea structurilor statului afgan. Plus un semnal clar pentru India şi Pakistan, mai ales pentru Pakistan, să sprijine eforturile armatei americane.

luna trecuta · comentarii (66)

Criza din Golf izbucnită în acest an, prin care Arabia Saudită şi alte ţări arabe au rupt legăturile diplomatice cu statul qatarez, a readus în prim-plan gruparea palestiniană Hamas. Ministrul saudit de Externe, Adel Al-Jubeir a cerut regimului de la Doha să îşi retragă sprijinul faţă de Frăţia Musulmană şi... Hamas, catalogând ambele grupări drept teroriste.

luna trecuta · comentarii (2)

La finele lunii trecute, National Archive and Record Administration a dat publicităţii documentele care până acum erau restricţionate în termenii deciziei JFK Assassination Records Collective Act. O decizie legislativă care fusese luată în 1992 după ce, cu un an înainte, apăruse pe ecrane filmul „JFK“ al lui Oliver Stone care prezenta asasinatul ca fiind rezultatul direct al unei conspiraţii guvernamentale.

luna trecuta · comentarii (32)

ISIS a lovit din nou, necruţător şi sângeros. La câteva ore după atentat, Amaq News Agency, agenţia care de regulă difuzează mesajele teroriştilor islamişti în care apar revendicările atentatelor, i-a numit pe teroriştii de la Barcelona drept „Soldaţi ai Islamului“:

luna trecuta · comentarii (26)

La peste şase luni de la trecerea sa la cârmă, nu e bine nimic din ce spune sau face Trump. A omis să condamne explicit rasismul? E rău. Îl condamnă după 48 de ore dur? Pare tardiv. Ar fi fost bine, desigur, ca preşedintele să se delimiteze clar, din capul locului, de orice formă de rasism, neonazism şi extremism de dreapta după asasinatul atroce de la Charlottesville.

luna trecuta · comentarii (2)

Lansarea campaniei electorale pentru alegerile generale din Germania, din 24 septembrie, a fost marcată de două evenimente majore: Discursul Cancelarului Angela Merkel, din partea creştin democraţilor CDU-CSU şi nominalizarea fostului Cancelar SPD, Gerhard Schroder, ca director non-executiv la gigantul petrolier de stat Rosneft, firmă aflată sub sancţiunile UE, SUA, Canada, Japonia pentru anexarea Crimeei şi agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei.

luna trecuta · comentarii (110)

Geografia politică văzută de la Bruxelles e una aparte. Există o Vecinătate estică şi una sudică. Nordul şi Vestul n-au loc pe hartă*. La Est sunt şase ţări, iar la Sud – nouă, plus Autoritatea palestiniană**. E suficient să aruncăm o privire asupra actualităţii din cele două Vecinătăţi, ca să realizăm cât de complicată e viaţa din afara Europei. Iată cele mai importante noutăţi din ţările respective, ordonate alfabetic:

luna trecuta · comentarii (10)

La ora asta, justiţia americană începe să desfacă iţele profunde ale marşului de la Charlottesville, cea mai nouă manifestare, violentă şi tragică, a ideologiei şi acţiunii grupurilor de extremă dreaptă ale „supremaţiei albe“ şi neo-naziste din SUA.

luna trecuta · comentarii (79)

Dacă teza expusă de Michael Elleman şi publicată ieri pe site-ul Institutului Internaţional de Studii Strategice se va confirma (şi la asta lucrează acum experţi din mai multe servicii de informaţii), atunci se poate declanşa cu siguranţă un scandal uriaş care va tensiona şi mai mult relaţii pe scena internaţională.

luna trecuta · comentarii (79)

Garry Kasparov punea pe Twitter, demult, pe 19 septembrie 2013, ora 19:02, imediat după ce Putin a anunţat că se gândeşte să candideze la prezidenţialele din 2018, următoare postare care s-ar putea să fie premonitorie: „Breaking News: Putin a fost declarat învingător în alegerile prezidenţiale din 2018!“.

luna trecuta · comentarii (36)

Discursul războinic între liderii Coreei de Nord şi Statele Unite, ambii cu prerogative absolute în declanşarea unui atac sau unei riposte cu arme nucleare, escaladeză pe zi ce trece, amintind de „criza rachetelor cubaneze“, singurul moment în istorie în care lumea a fost ameninţată de iminenţa izbucnirii unui conflict nuclear.

luna trecuta · comentarii (39)

Într-o vreme în care, la est de NATO, unii se joacă, aparent nevinovaţi, cu harta României, iar ici-colo, prin unele cancelarii, aflate la vest de noi, bântuie, din nou, fantomele unor revizuiri teritoriale, ce amintesc de dictatul de la Viena, din 30 august 1940, când România a fost silită să cedeze 43.492 kilometri pătraţi unui stat vecin mereu hrăpăreţ, se impune o evaluare geopolitică aparte.

luna trecuta · comentarii (25)

Ameninţarea teroristă în Europa rămâne la un nivel de „ridicat şi imediat“. Aceasta este concluzia experţilor europeni pe baza datelor oferite de principalele servicii de informaţii, europene şi americane, extrem, extrem de îngrijorate de posibilitatea de a vedea noi (multe) atentate, odată cu întoarcerea în Europa, la casele lor, a sute şi sute de „combatanţi străini“ care au luptat în Siria, Irak, Libia sau Afganistan.

luna trecuta · comentarii (13)

În volumul „Turcia de la Atatürk la Erdoğan“ (Cetatea de Scaun, Târgovişte) am analizat paşii instaurării şi consolidării autoritarismului preşedintelui turc. Sporadic, am analizat mişcările grupului Erdoğan. Am înţeles de mult că în Turcia nu poţi avea decât o opinie, cea a preşedintelui, în Turcia nu poţi exista în

acum 2 luni · comentarii (10)

Coreea de Nord a efectuat un nou test cu rachete balistice. China şi-a consolidat apărarea de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord şi a redesenat structura de forţe militare în regiunile din vecinătate ei. Generalul Joseph Dunford, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, a declarat că Phenianul este capabil de un atac limitat cu rachete balistice (ICBM). Ce opţiuni are SUA?

acum 2 luni · comentarii (42)

Parlamentul de la Strasbourg e puţin cunoscut, deşi e constituit prin alegeri directe de aproape patru decenii. România nu face excepţie. În ultimul deceniu, ea a fost reprezentată în forul legislativ european, dar cunoaşterea instituţiei n-a sporit şi acasă. Dimpotrivă. S-au născut mai multe percepţii eronate în privinţa europarlamentarilor, fără ca vreunul dintre ei să le contrazică. Voi încerca să fac eu aşa ceva.

acum 2 luni · comentarii (12)
Postari Recente