În operaţiunea de recucerire a oraşului Rakka, opţiunile strategice pentru preşedintele Trump variază între rău şi mai rău

În operaţiunea de recucerire a oraşului Rakka, opţiunile strategice pentru preşedintele Trump variază între rău şi mai rău

Decizia administraţiei de la Casa Albă de a intensifica campania militară împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria a creat o problemă strategică pentru preşedintele Trump. Acesta trebuie să aleagă dacă în operaţiunile militare se va baza pe luptătorii kurzi fapt ce va aliena Turcia sau să opteze pentru o ofensivă mai lentă care să necesite un număr mult mai mare de forţe active americane - relatează Reuters.

Ce avantaje are România din CETA: ar putea creşte exporturile de produse agricole, maşini şi piese auto în Canada | uniunea europeana

Ce avantaje are România din CETA: ar putea creşte
exporturile de produse agricole, maşini şi piese auto în Canada

România ar putea înregistra o creştere a exporturilor în Canada după intrarea în vigoare a tratatului de liber-schimb CETA, dintre Canada şi Uniunea Europeană, iar producătorii români ar putea fi competitivi pe segmente precum încălţămintea, produsele agricole, serviciile de construcţii nave, construcţia de automobile şi producţia de piese auto, produse ceramice şi textile, arată un comunicat al Ambasadei Canadei în România, transmis vineri.

Nicio zi de linişte peste Atlantic. Michael Moore propune un plan de rezistenţă, în timp ce Steve Bannon cere dreptei să se unească în spatele lui Trump

Nicio zi de linişte peste Atlantic. Michael Moore propune un plan de rezistenţă, în timp ce Steve Bannon cere dreptei să se unească în spatele lui Trump

Statele Unite nu au parte de linişte după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Regizorul Michael Moore, unul dintre cei mai vocali critici ai noului preşedinte american, propune un plan în 10 etape de rezistenţă faţă de acesta, considerând că reprezintă o întruchipare a răului. Pe de altă parte, „eminenenţa cenuşie“ de la Casa Albă, Steve Bannon, face apel la unirea tuturor conservatorilor în spatele lui Trump pentru bătăliile care urmează.

Juncker vrea o Uniune Europeană cu grade diferite de integrare | uniunea europeana

Juncker
vrea o Uniune Europeană cu grade diferite de integrare

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor state membre să avanseze în anumite domenii, fără ca celelalte state membre să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare. Acastă propunere s-ar putea regăsi în „Documentul Alb“, care v-a fi publicat săptămâna viitoare la Bruxelles, transmite Reuters.

Cade şi ultima redută: deputaţii olandezi au aprobat Acordul de asociere între UE şi Ucraina | uniunea europeana

Cade şi ultima redută: deputaţii olandezi au aprobat Acordul de asociere între UE şi Ucraina

Premierul olandez Mark Rutte a reuşit să obţină voturile necesare în Camera Reprezentanţilor (Camera Inferioară a Parlamentului olandez, n. red.) pentru ratificarea Acordui de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, după luni bune de dezbateri şi polemici, însă va trebui să aştepte votul în Senat, care va avea loc după alegerile generale din 15 martie.

Malaysia anunţă că atacatorii au utilizat neurotoxina VX în asasinarea lui Kim Jong Nam

Malaysia anunţă că atacatorii au utilizat neurotoxina VX în asasinarea lui Kim Jong Nam

Autorităţile malaeziene au anunţat vineri dimineaţă că atacatorii au utilizat neurotoxina VX pentru a-l asasina pe fratele vitreg al dictatorului Kim Jong-un. Această neurotoxină este inclusă pe lista armelor de distrugere în masă realizată de Naţiunile Unite, iar utilizarea ei este şi mai bizară având în vedere că Kim Jong Nam a fost asasinat pe aglomeratul aeroport internaţional din Kuala Lumpur, transmite Reuters.

Lucifer însuşi s-ar fi învoit de la serviciu, după o lună atît de istovitoare. Nu Donald Trump! Marele tartor american continuă, fără pauză de cafea cu sulf sau sînge de copil, să-şi  chinuie compatrioţii, familia şi planeta. Deschideţi ziarul, fereastra sau frigiderul şi veţi afla, neîntîrziat, unul şi acelaşi lucru. După exact 31 de zile la Casa Albă, Donald Trump e: omul ruşilor, rasistul anti-musulman, moartea justiţiei, bătăuşul de Melania, groparul NATO, pipăitorul fiică-sii, prigonitorul de imigranţi, afemeiatul bălos şi mitocanul bestial.

acum 5 zile · comentarii (93)

Acum, când ruşii relansează pe piaţă conceptul mai vechi al „civilizaţiei post-occidentale”, poate este util, educativ şi interesant de reamintit unul dintre episoadele cele mai semnificative de după cel de-al Doilea Război Mondial. Americanii au oferit atunci imensa sanşă de reconstrucţie în vederea unei relansări economice a ţărilor care avuseseră de suferit distrugeri uriaşe şi se aflau într-o situaţie de reală catastrofă umanitară.

acum 5 zile · comentarii (95)

Prezent la cea de-a 27-a ediţie a Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen, senatorul republican John MaCain (preşedintele Comitetului senatorial pentru forţele armate), a ţinut un discurs realmente istoric. Un discurs care este, totodată, nu numai lecţie de istorie şi avertisment teribil pentru timpurile care s-ar putea să vină, dar şi o analiză, lucidă şi severă, a tipurilor de opţiuni care stau în faţa Americii şi a lumii.

acum 6 zile · comentarii (72)

Decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a generat la nivel european o serie de dezbateri privind viitorul construcţiei europene, cu implicaţii directe asupra arhitecturii instituţionale a Uniunii Europene. În acest context de efervescenţă ideatică trebuie semnalat proiectul de RAPORT referitor la posibile evoluţii şi ajustări ale structurii instituţionale actuale a Uniunii Europene iniţiat de europarlamentarul Guy Verhofstadt, liderul ALDE.

acum 8 zile · comentarii (15)

Ordinul executiv care vizeazӑ înăsprirea cadrului legal în materie de imigrare şi primirea refugiaţilor, emis de Preşedintele Donald Trump, încă produce valuri de confuzie în întreaga lume. Ordinul lui Trump a fost, însă, atacat în instanţӑ pe motiv cӑ încalcă anumite legi federale, inclusiv Constituţia Statelor Unite şi Actul Procedurilor Administrative. Prin urmare, au fost emise ordine de restricţie împotriva DHS, care împiedică punerea în acţiune a ordinului emis de Preşedintele Trump.

acum 8 zile · comentarii (3)

„Franţa poate suporta adevărul” - e titlul provocator al unei cărţi publicate de François Fillon. Oare câte astfel de adevăruri - precum cele din scandalul angajării fictive a soţiei şi copiilor candidatului dreptei franceze la preşedinţie - mai poate suporta Franţa? Drept răspuns, între impostura sistemului şi impostura populistă, îşi face loc Macron - un produs al sistemului, care pozează în candidat anti-sistem.

acum 9 zile · comentarii (4)

Se intră în faza finală a proiectului. Câteva ţări au început să declare public, discurs preluat şi de câţiva reprezentanţi de frunte ai instituţiilor europene, că optează în favoarea unei formule de cooperare consolidată. E vorba despre reformularea, în contextul şi condiţiile specifice ale acestui moment, a proiectului european construit pe baza filozofiilor „părinţilor fondatori”.

acum 9 zile · comentarii (39)

În timp ce ambasadorul Rusiei la Bucureşti bate redacţiile şi sună pe la toate publicaţiile şi televiziunile pentru a da interviuri, într-un exces de vizibilitate şi hiperactivism ofensiv anti-românesc care numai a întărirea relaţiilor bilaterale nu seamănă, politica Externă a Federaţiei Ruse pare să fi intrat în zodia eşecurilor în cascadă.

acum 11 zile · comentarii (90)

Într-o lună în care războiul româno-român continuă, cu vizibile scântei publice, preşedinţii Donald Trump, Vladimir Putin şi Xi Jinping, dincolo de amabilităţile exprimate public, în dialoguri bilaterale, se studiază reciproc, imprevizibilitatea şefului statului american fiind cea care pune sub semnul întrebării toate scenariile geopolitice din 2017. Motiv pentru care am invitat să le decripteze pe generalul (r.) dr. ing. Alexandru Grumaz.

acum 13 zile · comentarii (32)

Mai este oare posibilă această redefinire fundamentală a proiectului european, atât de mult invocată, promisă şi, deocamdată, încă la stadiul de proiect? Da, este posibilă şi absolut necesară, a fost declanşată şi va finalizată prin documentul de viziune care va fi prezentat pe 25 martie, spunea Donald Tusk, Preşedintele UE.

acum 13 zile · comentarii (39)

Departe, foarte departe, aproape total în exteriorul dezbaterilor aprinse care sfâşie acum societatea noastră, are loc o negociere intensă privind modul în care, pe viitor, urmează să se structureze proiectul european. O negociere în care Statele Membre şi-au prezentat fiecare atât nivelul propriu de ambiţii naţionale, concretizat demult sub forma unor proiecte coerente transpartinice de ţară, cât şi, derivată din acestea, poziţia lor asupra caracteristicilor (inclusive sau exclusive) ale Europei viitoare, instituţiilor şi competenţelor sale.

acum 14 zile · comentarii (70)

În acest moment în care britanicii s-au angajat ferm pe drumul ieşirii din UE, cu consecinţe neprevăzute economice şi sociale, dar şi cu perspectiva fărâmiţării propriei lor ţări, apar proiecte interesante privind renaşteria „ideii europene”. Să vedem care poate fi soarta unui proiect european mai vechi: federalismul.

acum 15 zile · comentarii (48)

Este evident că marile plăci tectonice ale politicii lumii se deplasează, se ciocnesc şi tind spre un nou tip de echilibru. Este momentul în care reapar, pentru consultare, aducere aminte sau negociere, hărţile marilor proiecte din trecut, acelea care, reuşite sau nu, au constituit vectori esenţiali în conturarea construcţiilor de acum.

acum 16 zile · comentarii (47)

Intrăm în zodia marelor necunoscute şi, cu absolută certitudine, vom păşi pe un teren totalmente virgin, aşa cum virgină a fost şi iluzia aceea care vorbea despre „lumea libertăţii totale”. John Kelly, noul secretar pentru Homeland Security a spus  ieri că ambasadele SUA ar putea cere solicitanţilor de viză să-şi declare parolele de acces la toate conturile pe care le deţin pe reţelele sociale.

acum 17 zile · comentarii (15)

Membrii Camerei Comunelor hotărau – cu 498 de voturi pentru şi 114 contra – declanşarea procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, la mai bine de 7 luni de la referendumul organizat de Cameron. Marine Le Pen invoca Brexit-ul şi victoria lui Trump ca prefaţă a victoriei sale la prezidenţiale, în vreme ce François Fillon se vedea obligat să explice de ce şi-a angajat soţia ca asistentă parlamentară şi a plătit-o cu 800.000 de euro, deşi ea n-a lucrat nimic.

acum 17 zile · comentarii (18)

Răspunsul e improbabil şi contraintuitiv: când vrea Academia Franceză de Film. Uns preşedinte al ceremoniei premiilor César, Roman Polanski părea expiat de vină, reabilitat complet, separat total de biografia lui nu tocmai luminoasă. Opera, nu alcovul contează, ar spune unii.

acum 17 zile · comentarii (56)

Preşedintele american Donald Trump a intrat pe deplin în pâine. În nici 20 de zile de la preluarea mandatului, a reuşit să dea peste cap toate regulile de conduită şi toată uzanţa relaţiilor internaţionale, într-o combinaţie de voluntarism, temperament, personalitate şi forcing în negocieri care i-au adus reacţii dure interne şi externe.

acum 18 zile · comentarii (52)