Italia: Premierul Gentiloni şi-a prezentat oficial demisia, conform procedurii, după ce M5S şi alianţa de centru-dreapta i-au desemnat pe liderii Camerelor

Italia: Premierul Gentiloni şi-a prezentat oficial demisia, conform procedurii, după ce M5S şi alianţa de centru-dreapta i-au desemnat pe liderii Camerelor

Premierul italian Paolo Gentiloni şi-a prezentat sâmbătă demisia, conform procedurii, după ce Mişcarea 5 Stele (M5S) a ajuns la un acord cu alianţa de centru-dreapta sâmbătă în ceea ce priveşte persoanele care vor conduce cele două Camere ale Parlamentului, însă încă nu este clar dacă cele două facţiuni vor colabora şi pentru a forma noul guvern, scrie Reuters.

Italia: Parlamentarii reuşesc să-şi aleagă preşedinţii celor două camere, în urma unui acord între coaliţia lui Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele

Italia: Parlamentarii reuşesc să-şi aleagă preşedinţii celor două camere, în urma unui acord între coaliţia lui Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele

Cele două camere ale Parlamentului italian au reuşit, sâmbătă, să-şi desemneze preşedinţii după un al patrulea vot, reuşind astfel să depăşească un obstacol important în tentativele de a forma un nou guvern, în urma unor alegeri în care nicio formaţiune nu a reuşit să obţină majoritatea parlamentară, dar în care partidele populiste au obţinut rezultate foarte bune.

Pentagonul se pregăteşte pentru războaie tot mai discrete

Pentagonul se pregăteşte pentru războaie tot mai discrete

Ani la rând, armata Statelor Unite a avut un avantaj tehnologic considerabil în faţa adversarilor săi, pe care i-a dominat în materie de comunicare şi capacităţi cibernetice. Numai că, în contextul progreselor rapide ale Rusiei şi Chinei în aceste domenii, acest decalaj s-a diminuat. Ca urmare, Pentagonul analizează acum modul în care s-ar putea desfăşura un conflict cu un rival cu abilităţi similare celor ale americanilor.

Percheziţii la sediul Cambridge Analytica

Percheziţii la sediul Cambridge Analytica

Ofiţeri ai Comisiei pentru Informaţii au percheziţionat vineri seară sediul companiei de consultanţă Cambridge Analytica, acuzată că l-a ajutat pe preşedintele Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 2016 folosind datele personale a milioane de utilizatori Facebook fără acordul acestora, anunţă The Independent.

În faţa perspectivei de a pierde mandatul de premier, după încheierea primei faze a negocierilor de ieşire a Marii Britanii din UE şi a concluziilor şi a compromisurilor făcute, premierul Theresa May a ieşit public pentru a dezamorsa bombele stârnite de proiectul european de viziune ce va sta la baza mandatului negociatorului Michel Barnier, virtual preşedinte al viitoarei Comisii Europene.

acum 15 zile · comentarii (20)

Aproape fiecare dintre noi în gândurile secrete pe care le avem ne dorim să fim cel puţin miliardari. Dar cu mai multă putere ne dorim să conducem lumea şi să o facem perfectă – perfectă pentru interesele noastre, şi apoi perfectă pentru toţi cei pe care îi simţim aproape. Ce le oferim celorlalţi într-o lume condusă de noi e un pic diferit, sau poate chiar mult mai altfel.

acum 17 zile · comentarii (11)

Lui Matteo Renzi i s-a reproşat că guvernele Partidului Democrat au fost slabe. Lui Silvio Berlusconi – că e prea bătrân şi că s-a aliat cu extrema dreaptă. Despre Mişcarea 5 stele (M5S) s-a spus că a rămas populistă, deşi în fruntea ei tânărul Luigi de Maio i-a luat locul bătrânului Beppe Grillo. Numai că italienii au aflat de mult că nimeni nu e perfect în politică. Aşa că, duminica trecută, au mers la urne în număr mare pentru legislative.

acum 17 zile · comentarii (15)

Ce nu face Mamiţica Rusie pentru tânărul său domn Goe, pe numele de Vladimir Putin, pentru a-i mai da un mandat – al patrulea de preşedinte, după două de 4 ani, un intermezzo de premier forte cu păpuşa Medvedev la Kremlin şi încă unul de 6 ani, cu ultimul cadou acum, de 18 martie, că tot sunt 4 ani de la anexarea Crimeei?

acum 18 zile · comentarii (48)

Generalul Philip Breedlove fostul SACEUR declara: „Ar trebui să vorbim despre ceea ce se întâmplă în Arctica ca o oportunitate şi nu ca o problemă de securitate. Şi cred că există încă timp - sunt un optimist - pentru a încerca cel puţin să se încetinească această mişcarea de militarizare a Arcticii, mişcare pe care o face Rusia acum“.

acum 19 zile · comentarii (57)

Russiagate s-a transformat deja într-o naraţiune obsesivă în Statele Unite ale Americii, după cum remarcă Michael Wolff autorul lucrării „Fire and Fury. Inside the Trump White House“. Este preşedintele Trump un preşedinte manciurian, adică un preşedinte al altora, străin de interesele publicului şi de interesele strategice ale statului american?

acum 19 zile · comentarii (27)

4 martie e duminica marilor incertitudini italiene. Pot prelua populiştii eurosceptici puterea? Va fi posibilă formarea unei majorităţi guvernamentale sau Italia va reveni la tradiţia instabilităţii? Soarta proiectului relansării UE se joacă la Roma. Între necunoscute, un reper inconturnabil: Berlusconi. Pare de râs. Dar politica italiană se configurează, iar, în jurul lui.

acum 21 zile · comentarii (9)

Cu alegerile parlamentare la câteva săptămâni distanţă, Ungaria lui Viktor Orban şi a partidului tinerilor democraţi maghiari, care nu mai sunt tineri de vreo 20 de ani, se scaldă în corupţie. Mica corupţie este practic inexistentă, însă licitaţiile pentru achiziţiile publice sunt aproape întotdeauna trucate, legăturile dintre business şi politic fiind cvasi-totale.

acum 23 zile · comentarii (61)

Termenul nemţesc din titlu e folosit în întreaga UE, deşi are sinonime în limba din fiecare stat-membru: „lead candidate”, „tête de liste”, „cap de listă” etc. El a fost folosit pentru a desemna - la ultimele alegeri europene - candidatul prezentat de către familiile politice pentru preşedinţia Comisiei Europene. Unii ar vrea să renunţe la această inovaţie instituţională recentă.

acum 25 zile · comentarii (9)

Rusia este cotată ca sursă de ameninţări directe pentru întregul flanc estic al NATO şi UE, inclusiv România, chiar dacă Rusia ca ţară nu este numită nici inamic, nici adversar, nici ameninţare în sine. Nici Strategia Naţională de Apărare a SUA nu notează altceva decât provocări ale Rusiei şi doar în mod particular vorbeşte despre ameninţări pe care le reprezintă Rusia lui Putin.

acum 25 zile · comentarii (51)

Prea mici pentru a avea aspiraţii europene! Cam aşa suntem în acest moment văzuţi la Bruxelles, dar, ce e mai grav, aşa ne vedem şi noi. Preocupaţi cu războaie fratricide, uităm că rolul nostru ca ţară în conglomeratul european ar trebui să fie cel puţin la dimensiunea statală. Am urmărit în ultimele luni  involuţia (de fapt absenţa) noastră dintr-o decizie definitorie pentru viitorul configuraţiei europene...

acum 29 zile · comentarii (11)

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după celebrul proces numit Brexit, este privită strict ca o înfrângere a statului care părăseşte Uniunea. Ba mai mult, tipul de negociere actual în zodiac Barnier vizează o pedepsire a celui care pleacă, pentru ca Brexitul să coste, să doară şi să nu creeze un efect de domino sau o atracţie a altor state pentru un asemenea proces.

acum 30 zile · comentarii (28)

Săptămâna trecută, am fost la Teheran, ca membru al comisiei de afaceri externe din PE. Am avut întâlniri cu parlamentar şi miniştri, cu o vicepreşedintă şi cu un sfătuitor al lui Khamenei. Subiectul principal a fost Acordul nuclear din 2015. Câteva teme – în special cele care privesc drepturile omului – au fost ignorate de către interlocutorii noştri.

luna trecuta · comentarii (42)
Postari Recente