Zece lucruri pe care Trump a promis că le face în prima zi de preşedinţie

Zece lucruri pe care Trump a promis că le face în prima zi de preşedinţie

Trump promitea la Gettysburg, în Pennsylvania, la sfârşitul lui octombrie, o perioadă în care înregistra o cădere în sondaje, să le ofere alegătorilor americani un ”contract” cu ceea ce va face în prima zi ca preşedinte. Sub o listă de 18 acţiuni majore, el îşi punea cunoscuta semnătură înflorită şi lăsa un spaţiu în care alegătorii să semneze, scrie The Associated Press.

Seria de atentate din noaptea Anului Nou (Turcia, China, Filipine) reprezintă un dublu avertisment. Se transmite, în clar, scris cu sânge, acelaşi mesaj trecut de la o generaţie de terorişti la alta: nicăieri, nimeni nu este în siguranţă, oricât de ample şi profesioniste ar fi măsurile de securitate, fie chiar şi extrem de dure cum sunt cele existente acum.

acum 19 zile · comentarii (61)

Am ajuns la finalul unui ciclu istoric şi, deja, marile puteri au început dialogul structurat asupra modului în care vor să redeseneze harta competenţelor globale, cea a zonelor de influenţă, securitate şi dezvoltare. Iar 2017 va fi, cel mai probabil, momentul unor prime puneri în ecuaţie a noului tip de variabile cu care se va opera pe viitor. Este nevoie de asta?

acum 20 zile · comentarii (74)

M. Thatcher, cunoscutul prim-ministru al Marii Britanii, s-a opus procesului de reUnificare al celor două Germanii, arată noi documente expuse opiniei publice. Oficialul a fost avertizat asupra politicii agresive duse de Germania în acest sens şi se temea de posibilitatea apariţiei "celui de al 4-lea Imperiu German".

acum 21 zile · comentarii (2)

Săptămâna următoare va fi definitivată organigrama noului guvern al României, stat membru al NATO, al cărui recent summit, de la Varşovia, a adoptat principiul transferului stabilităţii la est de graniţa răsăriteană a Alianţei Nord-Atlantice. Din această perspectivă, pornind de la promovarea interesului naţional, şeful executivului de la Bucureşti poate reinstitui un organism util în anii 2000-2004.

acum 21 zile · comentarii (14)

Presa de la Riyadh a anunţat astăzi că Sultanatul Omanului se alătură coaliţiei islamice aniteroriste, fondată şi condusă de către Regatul Arabiei Saudite. Conform informaţiilor oficiale, Prinţul saudit Salman a fost informat de către ministrul apărarii de la Muscat privind intenţiile Omanului, urmând ca în perioada imediat următoare Salman să viziteze această ţară în scopul întăririi cooperării politice, economice şi militare.

acum 22 zile · comentarii (4)

Daţi-mi liniştea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba, şi înţelepciunea de a le putea distinge pe unele de altele - Marcus Aurelius (împărat roman între anii 161 şi 180 d.H). Preşedintele ales al SUA Donald Trump se bazează serios pe generalii în rezervă ai armatei americane:

acum 23 zile · comentarii (41)

Este extrem de posibil ca, în 2017, să vedem cum o ţară europeană, Franţa, conform promisiunii făcute de candidatul la preşedinţie Francois Fillon, să renunţe la acest principiu, acum înscris în Constituţie. Ar fi o schimbare enormă cu consecinţe realmente incalculabile, posibil cu efect de „bulgăre de zăpadă” antrenând alte State Membre, într-o afacere cu o miză pe termen lung de sute sau mii de miliarde de euro.

acum 25 zile · comentarii (17)

Pentru cine a trăit momentele însângerării României, din decembrie 1989, evocarea, la rece, în conformitate cu adevărul istoric, a unora din clipele controversate care au marcat trecerea de la un regim politic, la altul, constituie un exerciţiu de comunicare modernă, necesară depăşirii prejudecăţilor şi asumării complexităţii unei lovituri de stat derulată concomitent cu o revoltă populară şi cu dinamica acţiunilor unor emisari străni.

acum 25 zile · comentarii (14)

Tentaţia de a fi bun cu orice preţ, dacă e ieftin să fii, nu ocoleşte nici subiectele serioase. „Cine-i de vină pentru atentatul de la Berlin? Şi cât valorează o viaţă de neamţ? Mai mult sau mai puţin decât a unui sirian?” – se întreba, recent, o bună prietenă, pe Facebook. Una care mi-e foarte dragă. Una deşteaptă, experimentată, cultivată, rafinată, având în principiu toate datele necesare spre a trece drept o persoană altruistă, moral ireproşabilă. Dacă, desigur, ar exista aşa ceva.

luna trecuta · comentarii (3)

Datele trucate ale producătorilor auto privind consumul de combustibil îl costă pe şoferul tipic european în jur de 549 euro în plus pe an. Diferenţa medie dintre consumul în lumea reală şi rezultatele de laborator pentru maşinile Mercedes este de un incredibil 54%, cu modelele Mercedes clasa A şi E atingând un inexplicabil 56%.

luna trecuta · comentarii (3)

Din nou, sub presiunea evenimentelor, revine în actualitate (oare pentru a câta oară?) tema colaborării între serviciile de informaţii europene. Discuţia are loc departe sau chiar foarte departe de spaţiul informaţiilor publice, dar nu într-atât de departe încât să nu vă putem oferi o imagine de ansamblu asupra reţelelor de colaborare existente şi celei mai noi platforme apărute în domeniu. Utile sau nu.

luna trecuta · comentarii (9)

În cursul săptămânii trecute a căzut şi Alepul. Nu e o victorie răsunătoare, nici măcar nu cred că e o victorie, dar sigur e un măcel care va intra în istorie prin ororile comise de bombardamentele iresponsabile ruse şi siriene asupra spitalelor, şcolilor şi cartierelor de locuinţe ale suniţilor din Estul Alepului, care au avut drept unică vină faptul că au trăit într-o zonă controlată de rebeli, de opoziţia siriană.

luna trecuta · comentarii (167)

Ziua când toată lumea a stat lipită de monitoare, tv-uri sau calculatoare, pentru a privi un şir aproape nesfârşit de spectacole triste, sinistre. După live-urile din Siria cu bombardamente în direct pe reţelele de socializare, a venit rândul Europei să devină scenă pentru astfel de piese. În Turcia, un poliţist îl împuşcă mortal pe ambasadorul Rusiei, invitat ca speaker la un vernisaj. Întreaga reprezentaţie e înregistrată video şi share-uită ulterior. Canalele media sunt vrăjite, oamenii stau lipiţi de ecrane.

luna trecuta · comentarii (1)

Anul se pregăteşte să plece. În loc de bilanţ, vă propun câteva întâmplări. Mai vesele, mai triste, dar tratate toate à la légère. Să privim  în urmă cu un zâmbet, ca să ne pregătim entuziasmul pentru anul care urmează. Mici momente din Franţa, din România şi din întâlnirea dintre cele două republici. Lupte energice, crâmpeie de viaţă pasională, fotbal şi religie, manele şi drumurile noastre toate. Vivat spiritul de glumă şi voia bună! Ura! La revedere, 2016!

luna trecuta · comentarii (1)

Crima produsă la Ankara împotriva ambasadorului rus ridică numeroase semne de întrebare privind securitatea internă a Turciei, într-un context în care atât numărul atentatelor teroriste cât şi victimele produse de acestea sunt în creştere. Turcia cunoaşte practic una dintre cele mai tensionate perioade din ultimul deceniu, repercusiunile loviturii de stat eşuate din această vară, făcându-se în continuare simţite.

luna trecuta · comentarii (6)

Este timpul unor delimitări clare. Uniunea Europeană, care nu include Turcia, precum şi NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară de pe mapamond, care numără, printre statele membre şi pe cel turc, au puncte de vedere net diferite de cele exprimate, pe cale diplomatică sau manu militari de Federaţia Rusă, nu numai în ceea ce priveşte evoluţiile de la graniţa de est a OTAN. Însă divergenţele sunt soluţionabile numai pe calea dialogului.

luna trecuta · comentarii (17)
Postari Recente