Interzis la credite!
0Micii întreprinzători încep cu spaimă spre 2010. Finanţarea afacerilor a devenit imposibilă în condiţiile în care băncile sunt tot mai zgârcite în a da credite, iar dobânzile rămân ridicate.
După un an în care şi-au văzut businessurile în cădere liberă, cea mai mare problemă a întreprinderilor mici şi mijlocii o reprezintă finanţarea. Capitalul de lucru necesar pentru susţinerea activităţii curente a unei firme şi investiţiile necesită bani, dar aceştia au devenit în 2009 mai scumpi decât oricând. Micii întreprinzători au fost nevoiţi să plătească dobânzi şi de trei ori mai mari decât dobânda cheie a Băncii Centrale. Băncile comerciale au devenit mult mai restrictive după ce s-au trezit cu o avalanşă de credite neperformante.
DOBÂNZI MARI. În prezent 70% dintre cele peste 10.000 de IMM-uri afiliate la Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii au probleme cu rambursarea creditelor, spune preşedintele Federaţiei, Corneliu Tănase. Situaţia s-a înrăutăţit în acest an când, pe fondul scăderii veniturilor, companiile au început să ducă lipsă acută de lichidităţi, iar băncile n-au mai fost dispuse să acorde credite ca în anii trecuţi şi la aceleaşi costuri.
Cu un nivel de 14% la lei, dobânzile la care se pot împrumuta companiile rămân cu mult peste rata de referinţă de 7,5%. În plus, băncile îşi iau şi alte măsuri precauţie. Spre exemplu, pentru o linie de credit de 350.000 de euro, instituţiile de credit solicită garanţii de un milion de euro.
Diferenţa este dublă, dacă ţinem cont că, în 2008, pentru aceeaşi sumă de bani garanţia solicitată era de 500.000 de euro. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, băncile sunt atente şi la istoricul companiei care solicită credit. Rezultatele financiare în scădere înseamnă şanse mai mici pentru obţinerea împrumutului.
Niciun oficial nu a ieşit până acum pentru a semnala pericolul blocajul în care se află IMM-urile, dar semnalele rostite pe şoptite în piaţa bancară sunt de-a dreptul îngrijorătoare cel puţin în ceea ce priveşte prima parte a acestui an.
Citiţi mai multe despre acest subiect în noul număr Forbes România.