România va avea spaţiu aerian comun cu Bulgaria. Consecinţa: zboruri mai scurte şi preţuri mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Bulgaria vor avea din 2013 un spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice, ceea ce va permite optimizarea rutelor şi reducerea preţului biletelor de avion, procesul fiind parte a unui proiect UE.

Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky - SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri funcţionale de spaţiu aerian" ce nu ţin cont de graniţele geografice, cid oar de necesităţile tehnice şi operaţionale.

În perioada 2011-2012 se derulează faza de preimplementare şi planificarea amănunţită a procesului prin care se va realiza interoperabilitatea celor două spaţii aeriene.

În această fază o echipă formată din 68 de controlori de trafic, o parte dintre ei români, şi 30 de piloţi simulează condiţiile de trafic ale celor două state într-un scenariu care vizează transportul aerian în anul 2015.

"Proiectul vizează o mai bună împărţire a sectoarelor aeriene în beneficiul tuturor, al pasagerilor, al companiilor aeriene şi al tuturor jucătorilor din aviaţie", a declarat Alexandru Nazare, secretar de stat în Ministerul Transporturilor într-o conferinţă de presă organizată de Eurocontrol după o simulare a traficului realizată de echipa implicată în proiect.

Răzvan Bucuroiu, head of network operational planning în cadrul Eurocontrol, susţine că reorganizarea spaţiului aerian dintre România și Bulgaria va genera 80 de rute aeriene noi şi le va optimiza pe cele existente, care vor fi mai scurte. Aceasta înseamnă reducerea distanţelor parcuse de avioane cu 1,8 milioane de kilometri pe an, ceea ce va duce la scăderea consumului de combustibil.

Companiile aeriene care operează în cele două ţări sau cele care survolează spaţiul aerian în tranzit vor beneficia de reducerea costurilor operaţionale cu 10 milioane euro pe an şi de scăderea costurilor cu combustibilul cu 5 milioane euro pe an.

Finalizarea etapei de simulare şi procesare a datelor colectate are ca termen 4 decembrie 2012, dată până la care România și Bulgaria vor trebui să încheie acorduri bilaterale şi să adopte normele europene pentru armonizarea legislaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite