Sistemul bancar ia nota 8 pentru 2009
0Analiştii au punctat băncile pentru indicatorii financiari buni şi pentru că au reuşit să facă faţă crizei, dar le-au taxat pentru acumularea creditelor neperformante. După un an în care costurile s-au majorat semnificativ, iar restanţele au crescut alarmant, analiştii au apreciat totuşi evoluţia sistemului bancar cu note bune.
Media notelor acordate de analiştii chestionaţi de „Adevărul" descrie un 2009 în care băncile au reuşit să depăşească dificultăţile crizei economice, au obţinut rezultate încă bune şi şi-au menţinut un nivel ridicat al solvabilităţii.
Citiţi şi:
Pe riscul furnizorilor
O evoluţie chiar peste aşteptări, afirmă voci din piaţă. Totuşi, costurile clienţilor au crescut, iar creditele neperformante acumulate au atins ritmuri îngrijorătoare. Acestea rămân principala provocare în următorul an.
„Băncile s-au descurcat bine până acum, dar nu ştiu în ce măsură nu este decât o amânare a unor probleme pentru că sunt foarte multe veşti negative în ceea ce priveşte capacitatea clienţilor mari de a rambursa împrumutul", justifică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, nota 7 acordată sistemului bancar în 2009.
Privind din perspectiva clienţilor, Panait consideră că ar trebui să fie mai exigent pentru că „băncile nu s‑au comportat foarte frumos faţă de aceştia". „Clienţii mici, fără putere de negociere, nu au fost priviţi cu consideraţie de bănci. Li s‑au majorat dobânzile, li s-au băgat pe gât cheltuieli suplimentare. Banca a fost grijulie doar cu clienţii mari", a mai spus Panait.
Dependenţa de băncile-mamă, taxată
Mai exigent, Dragoş Cabat, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Financial View, a acordat băncilor doar nota 6 pentru anul 2009.
El spune că sistemul bancar autohton nu a reuşit să se adapteze la noul regim economic şi a rămas captiv în capcana băncilor-mamă. Mai mult, el acuză lipsa de iniţiativă a băncilor în ceea ce priveşte restructurarea creditelor neperformante.
„Bancherii s-au uitat la creditele neperformante cum cresc şi nu au făcut nimic în acest sens", spune Cabat. Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, apreciază că băncile au avut capacitatea de a atrage capital atunci când au existat presiuni din cauza restanţelor, chiar dacă acest lucru s-a realizat cu sprijinul băncilor-mamă.
„Angajamentul foarte ferm al băncilor-mamă faţă de filialele locale a fost un moment-cheie", spune Dumitru. El consideră că băncile autohtone au reuşit să treacă cu bine peste un an dificil şi că soliditatea acestora demonstrează că eventuale şocuri financiare ar putea fi absorbite de sistem.
Băncile, o ancoră pentru firme şi stat
Ionuţ Dumitru mai spune că, deşi creditele neperformante au atins cote ridicate, acestea nu au cauzat probleme serioase băncilor. Din aceste considerente, economistul-şef al Raiffeisen a punctat evoluţia sistemului bancar din 2009 cu 9.
Tot nota 9 a acordat băncilor şi consultantul de investiţii Bogdan Baltazar, pentru nivelul ridicat al solvabilităţii (13,7% la finele lunii septembrie), în ciuda creşterii provizioaneor ca urmare a majorii semnificative a restanţelor.
„Sistemul bancar românesc se dovedeşte în continuare o ancoră puternică atât pentru sectorul privat, dar şi tot mai mult, deşi mă deranjează puţin, pentru stat", punctează Baltazar.
Totuşi, acesta atrage atenţia că orentarea băncilor către stat a eliminat de la finanţare, prin fenomenul de evicţiune, unele firme meritoase din sectorul privat. „Eu cred că s-ar fi putut face eforturi mai mari pentru sectorul privat", conchide consultantul de investiţii.
Creditarea trebuie reluată
Băncile au primit punctaj maxim de la Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). „Eu consider că sistemul bancar a reuşit în anul 2009 să demonstreze că este unul solid, că are resurse să facă faţă acestor efecte negative ale crizei economice", apreciază Gheţea.
Pentru 2010, reprezentantul băncilor comerciale spune că ar trebui reluată creditare într-un ritm mai intens decât în anul acest an. „Mă refer în special la credite pentru persoane juridice, pentru că acolo este nevoie de relansarea creditării", a adăugat Gheţea.
Mai mult, acesta punctează că „ar fi ideal" ca dobânzile să scadă pentru ca împrumuturile pe care le oferă băncile să fie atractive. El anticipează că dobânzile la lei vor scădea sub 10% pe an pentru depozite, iar pentru credite, ele nu vor depăşi 13-14%.
Solvabilitate ridicată
Analiştii au apreciat nivelul ridicat al solvabilităţii băncilor comerciale. Rata de solvabilitate (raportul dintre fondurile proprii şi activele ponderate în funcţie de riscuri) era de 13,7% la finele trimestrului al treilea, în creştere de la 13,16 la sfârşitul lunii martie.
" Sistemul bancar se dovedeşte o ancoră puternică pentru sectorul privat şi pentru stat. "
Bogdan Baltazar
consultant financiar
" Băncile au reuşit să demonstreze că sunt solide, că au resurse să facă faţă crizei economice. "
Radu Gheţea
preşedintele ARB
" Situaţia este mult mai bună decât ne aşteptam, dar sunt anumite aspecte îngrijorătoare. "
Iulian Panait
preşedintele KTD Invest
" Băncile au făcut faţă foarte bine creşterii creditelor neperformante în acest an. "
Ionuţ Dumitru
economist Raiffeisen Bank
" Sistemul bancar românesc a rămas captiv în capcana băncilor-mamă."
Dragoş Cabat
managing partner Financial View